Filtrera & anpassa

Viner från Brunello di Montalcino, Italien

Brunello di Montalcino DOCG är väl det distrikt i Toscana som kan kanske utmana storebror Chianti Classico om att göra Toscanas bästa rödviner vad gäller kvalitet och mängd. Brunello di Montalcino görs på 100 procent sangiovese eller brunello som den ...

Läs mer om Brunello di Montalcino i Italien
Dölj atlas

Mer om viner från Brunello di Montalcino


Brunello di Montalcino DOCG är väl det distrikt i Toscana som kan kanske utmana storebror Chianti Classico om att göra Toscanas bästa rödviner vad gäller kvalitet och mängd. Brunello di Montalcino görs på 100 procent sangiovese (eller “brunello” som den kallas där) som växer på kullarna runt staden Montalcino (upp till 600 meter över havet) sydväst om Chianti Classico.

Montalcino har ett av det torraste klimaten i Toscana så mognaden på druvorna är sällan ett problem för odlarna (något som kan vara ett problem i Chianti). Vinet ska lagras i minst fyra år (fem år för riserva) innan det släpps ut på marknaden. Två av dessa år måste vinet ligga på ekfat och det måste vila i fyra månader på flaska innan det får säljas.

Vinerna från Brunello har haft en imponerande utveckling både vad gäller kvalitet och pris de senaste 20 åren. Sedan 1984 finns också en enklare ursprungsbeteckning, Rosso di Montalcino DOC, för enklare viner från yngre stockar (se distriktet Rosso di Montalcino DOC).  

Traditionellt var Brunello di Montalcino ett lite ganska ljust körsbärssmakande och stramt vin med inslag av nötter, tobak och läder och krävde lång lagring på flaska innan det gick att dricka. Modern Brunello di Montalcino är emellertid inte alls lika kärv som vinerna från förr utan innehåller mer mjuk mörk frukt (plommon och mörka bär) och har dessutom ofta en tydlig smak av ny ek. De bästa förenar båda stilarna till ett vin som är strävt i sin ungdom men som ändå har en fin körsbärssmak och modern bärighet samt ett nyanserat inslag av fat.

Under början av 2000-talet skakades Montalcino av en del skandaler där vinproducenter anklagades för att ha blandat i internationella druvor (det vill säga franska som t ex cabernet, syrah och merlot) i sina Brunelloviner för att göra vinerna mer tillgängliga och internationella i stilen. En del producenter ville också att man skulle förändra lagstiftningen så att det blev tillåtet med andra druvsorter än sangiovese. Alltjämt ska dock Brunello göras på 100 procent sangiovese.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du