Filtrera & anpassa

Vin med Riesling

Riesling är en grön druvsort som länge har ansetts vara en av de mest undervärderade. Få gröna druvor kan mäta sig med rieslings kvalitet när det kommer till viner som blir långlivade och kan uttrrycka terroir, det vill säga druvornas odlingplats ...

Läs mer om Riesling
Dölj atlas

Mer om vin med Riesling

Riesling är en grön druvsort som länge har ansetts vara en av de mest undervärderade. Få gröna druvor kan mäta sig med rieslings kvalitet när det kommer till viner som blir långlivade och kan uttrrycka terroir, det vill säga druvornas odlingplats, utan att någonsin förlora druvans egna karaktär. Trots detta har den aldrig riktigt slagit igenom och uppnått den status som den faktiskt förtjänar.

På riesling görs viner som kan vara alltifrån söta till knastertorra, men syran är alltid knivskarp. Vinerna fatlagras nästintill aldrig, mycket beroende på att druvans egna karaktär inte alls kommer till sin rätt vid den typen av process. Istället vill man visa upp de nästan blommande tonerna av persika, honung, päron och citrus. I rieslingviner med lite ålder hittas även ofta den där tonen som beskrivs som petroleum. Att riesling inte fatlagras har ofta angetts som en förklaring till att den inte vunnit tillräcklig popularitet, eftersom fatlagrade viner så länge var den stora trenden världen över. En annan förklaring till konsumenternas missuppfattning av druvan är att många enbart kommit i kontakt med billigare rieslingviner som generellt anses för söta. Idag görs det färre rieslingviner med just denna restsötma, även om druvsorten fortfarande utmärker sig för att ligga bakom kvalitativa söta viner såsom eiswein, icewein, Beerenauslese och Trockenbeerenauslese. Men det är en helt annan sak.

Rieslingdruvan mår bra av att få mogna så långsamt som möjligt och trivs därför i svalare klimat där den får tillräckligt med sol. Mest kända är de branta sydsluttningarna i tyska Mosel, Rheingau och Pfalz där man producerar några av världens bästa rieslingviner. Franska Alsace och de österrikiska regionerna Wachau och Kamptal är också regioner som starkt förknippas med riesling. Även på höjderna i Eden och Clare Valley i södra Australien kommer druvan till sin rätt. Generellt har de australiensiska rieslingvinerna ofta stramare, grönare toner än exempelvis de tyska, här hittas ofta en tydlig lime-ton och doft av gummi. Med ålder får en Clare Valley-riesling dessutom ofta en doft som kan beskrivas som “toast”, utan att druvan någonsin varit i kontakt med ekfat. Tack vare druvans kvalitet odlas den världen över där de rätta (och svala) förutsättningarna finns. Några länder som utmärkt sig alltmer för druvtypiska rieslingviner är bland annat Chile, Nya Zeeland, (norra) Italien, USA, Sydafrika, Slovakien och Slovenien.

Rieslingviner passar ofta till skaldjur och lättare fiskrätter. Vinerna med lite restsötma går fint ihop med kryddstark mat - ofta från det asiatiska köket.  De sötare rieslingvinerna är perfekta dessertviner.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du