Filtrera & anpassa

Franska röda viner

Frankrike gör vinvärldens mest berömda röda viner på druvor som pinot noir, cabernet sauvignon, merlot och syrah. Du hittar dem i Bourgogne, Bordeaux och Rhne.Inget vinland i världen kan matcha Frankrike när det kommer till de stora röda vinerna från ...

Läs mer om Frankrike
Ladda fler
Dölj atlas

Mer om vin från Frankrike


Frankrike gör vinvärldens mest berömda röda viner på druvor som pinot noir, cabernet sauvignon, merlot och syrah. Du hittar dem i Bourgogne, Bordeaux och Rhône.

Inget vinland i världen kan matcha Frankrike när det kommer till de stora röda vinerna från berömda distrikt som Bordeaux, Bourgogne och Rhône, viner som oftast betingar de högsta priserna och som har den största efterfrågan från samlare världen över. 

Faktum är att hela vinvärlden (utanför Frankrike), både i Europa och Nya Världen, har gjort sitt bästa för att kopiera vinerna gjorda på druvsorter som cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, syrah och grenache

Ja de franska vinbönderna, egendomarna och slotten har varit så lyckosamma i sin marknadsföring att druvsorterna i sig med tiden har kommit att stå för brands eller vintyper trots att vinerna som gjort dem berömda ofta har gjorts på blandningar av flera olika sorter. 

Cabernet och Bordeaux

Ta till exempel cabernet sauvignon som blivit synonymt med kraftiga och välsmakande rödviner från bland annat USA och Australien men också i Frankrikes grannländer som Italien och Spanien. Mallen och ursprunget till dessa kopior är de stora Bordeauxvinerna som görs runt floderna La Garonne och Dordogne i Sydvästra delen av landet. Men i Bordeaux görs de nästan på alltid på en blandning som förutom cabernet sauvignon brukar inkludera merlot, cabernet franc samt petit verdot (och numera ibland åter igen andra druvor som carmenère och malbec). 

Pinot Noir och Bourgogne

Druvsorten pinot noir har haft en liknande utveckling och roll för viner utanför Frankrike. Här är det de små nästan mytiska distrikten och vingårdarna i Bourgogne, och framförallt Côte de Nuits & Côte de Beaune (de gyllene sluttningarna som tillsammans benämns Côte d'TOr) som varit inspirationen. De röda vinerna från vingårdar som Romanée Conti och La Tache betingar 10 000-tals, ja ibland 100 000-tals, kronor flaskan och de görs alla på en enda druvsort '' pinot noir. 

Syrah, Grenache & Mourvèdre

I norra Rhône har de långlivade, sträva och rökiga vinerna från Côte-Rôtie och Hermitage satt mallen för hur syrah eller shiraz (som den ofta får heta i Australien) ska smaka. I södra Rhône har grenache, ofta uppblandat med syrah och mourvèdre gett upphov till den numera allestädes närvarande GSM-blandningen (ett namn som kommer från just Grenache, Syrah och Mourvèdre och som villigt anammats av vinmakare i Nya Världen) och de druvorna får sitt största uttryck i distrikten Châteauneuf-du-Pape och Gigondas samt Vacqueyras

Men Frankrikes styrka som vinland beror inte bara på att det står för de dyraste och lyxigaste vinerna. Nej vinlandet Frankrike har också via den franska södern, Languedoc-Roussillon, gett vinvärlden några av de mest prisvärda och smakrika rödvinerna i världen gjorda på druvsorter som grenache, mourvèdre, carignan, cinsault och syrah. 

Naturviner - en trend som blivit mainstream

De senaste årens stora vintrend, naturvinstrenden och naturvinerna, har också sitt ursprung och hjärta i Frankrike (närmare bestämt Beaujolais i södra Bourgogne) med lättare, fräschare och ljusare rödviner på druvsorter som gamay, grolleau och trousseau. Här är det framförallt regioner och distrikt som Loire, Beaujolais, Ardèche, Auvergne och Jura som klivit fram i rampljuset. Men trenden med viner som görs med ingen eller så minimal mänsklig handpåläggning som möjligt har nu spridit sig till så gott som hela Frankrike och även mer traditionella regionerna. 

Idag hittar du vinbönder och egendomar som gör viner enligt devisen nothing added or nothing taken away även i traditionstyngda vinområden som Bordeaux och Bourgogne. Det innebär bland annat att man odlar druvorna enligt ekologiska (eller biodynamiska principer), bara använder naturlig ambient jäst som finns på druvorna eller i vinkällaren naturligt (dvs '' man tillsätter inte odlade jäststammar) och att man sedan varken tillsätter, socker, syror eller andra processämnen under själva framställningen. Det har lett till att Frankrike fortsatt har behållit sin position som inspiratör till vinmakare världen över. 


Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du