Filtrera & anpassa

Rött vin från Italien

Barolo, Barbaresco, Chianti och Toscanas Cabernet, Merlot och Bordeauxblandningar. Italien står för några av vinvärldens bästa rödvinsupplevelser med personliga och högkvalitativa viner.De röda viner från Italien är en gastronomisk upplevelse som ...

Läs mer om Italien
Ladda fler
Dölj atlas

Mer om vin från Italien


Barolo, Barbaresco, Chianti och Toscanas Cabernet, Merlot och Bordeauxblandningar. ?Italien står för några av vinvärldens bästa rödvinsupplevelser med personliga och högkvalitativa viner. 

De röda viner från Italien är en gastronomisk upplevelse som inte får missas. Italien är känt för sin högkvalitativa vinproduktion och många av de mest berömda vinregionerna i världen finns här.

Piemontes olika varianter

Barolo och Barbaresco är två av de mest kända röda vinerna från Italien och de görs i Piemonte i regionerna med samma namn. Här är det förstås druvsorten Nebbiolo som står för innehållet i de ljusa men kraftfulla vinerna som kommer laddade med smaker av rosor, körsbär, viol, tjära, choklad och tryffel. I sin ungdom kan de vara förbjudande sträva men under de senaste decennierna har vinerna blivit allt mer tillgängliga även i unga år. Det hindrar inte att både Barolo och Barbaresco tillhör vinvärldens mest lagringståliga rödviner och de går perfekt till det lokala köket och rätter som risott och pasta (gärna med tryffel), vilt och nötkött. 

I Piemonte görs även lätt och frisk Dolcetto och lite mer matig och mörkfruktig Barbera (de mest kända är Barbera d'Alba och Barbera d'Asti). Båda är mjukare och mer primärfruktiga än Barolo och Barbaresco och perfekta viner till pizza, lättare pastarätter och hamburgare. Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att områdets vinproducenter gör mer serösa och lagringsdugliga viner på Barbera. 

Druvsorten Freisa är en annan piemontesisk specialitet som kan ge friska och tanninrika viner som påminner om Nebbiolo i stilen. 

Chianti, Supertoscanare och Bolgheri

Toscana har historiskt varit känt för sina fräscha och smakrika röda viner från Chianti och Chianti Classico. Ursprungligen gjorda enligt en recept som inkluderade och krävde en mängd vita viner i blenden (Sangiovese tillsammans med bland annat Malvasia och Trebbiano). Med start på 1960-talet började några producenter revolutionera mot vad de ansåg vara en statisk vinlagstiftning som hindrade dem att göra så bra viner som möjligt. Några experimenterade med ren Sangiovese som allmänt ansågs vara den bästa druvsorten i regionen. Andra med franska druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Cabernet Franc. 

Många nedklassade till och med sina viner till bordsviner för att kunna göra internationellt gångvara kvalitetsviner (den så kallade supertoscanska revolutionen med superbordsviner). Idag tillåter lagstiftningen att man gör en 100 proceintig Sangiovese (vilket allt fler gör) och upp till 10 procent av andra lokala sorter som Canaiolo och upp till 20 procent av internationella druvsorter som Cabernet, Merlot och Syrah. 

Mest kända egendom i den här utvecklingen är Tenuta San Guido med vinet Sassicaia som såg sin första kommersiella årgång 1968.

Andra områden

Runt Veneto görs väldigt fina rödviner på druvsorter som Corvina, Corvinonese Rondinella och Molinara - de meset kända är Valpolicella och Amarone dell Valpolicella (som görs av delvis torkade druvor). Läs mer här!

På Sicilien görs stora viner på druvor som Nerello Mascalese, Nerello Capuccio och Frappato. Läs mer här!

Andra högkvalitativa rödviner görs i Taurasi och Aglianico del Vulture (på druvsorten Aglianico) i Kampanien men också på Sardinien, Umbrien och viss mån även i Apulien, Kalabrien och Basilicata. 

Så, oavsett om du vill njuta av en fin middag med en flaska Barolo eller bara vill ha ett glas Chianti till din pizza, så finns det ett rött vin från Italien som passar perfekt till maten du väljer att avnjuta. Försök experimentera med olika viner och matkombinationer för att hitta din personliga favorit.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du