Filtrera & anpassa

Italienska vita viner

Italien är känt för sin högkvalitativa vinproduktion och de vita vinerna från landet är inget undantag. Det finns ett stort antal vita viner från olika regioner i Italien, vilket ger en mångfald av smaker och passande matkombinationer.Pinot Grigio ...

Läs mer om Italien
Dölj atlas

Mer om vin från Italien


Italien är känt för sin högkvalitativa vinproduktion och de vita vinerna från landet är inget undantag. Det finns ett stort antal vita viner från olika regioner i Italien, vilket ger en mångfald av smaker och passande matkombinationer.

Pinot Grigio - Italiens mest kända vita vin

Pinot Grigio är ett av de mest populära vita vinerna från Italien, för att inte säga det mest populära i hela landet. Druvsortens kan ge allt ifrån rena, lätta och friskt mineralsmakande viner till mer matiga och lite kryddigare varianter. Och ger man Pinot Grigio fatlagring och/eller skalkontakt så kan vinet få ett fylligare och mer komplext uttryck. De bästa exemplen hittar vi i de norra delarna i Alto Adige och Friuli Venezia Guilia. Pinot Grigio passar perfekt till skaldjur, fisk och sallader.

?-verproduktion har historiskt varit ett stort problem och fortfarande stöter man på alldeles för många anemiska och intetsägande varianter som knappt smakar någonting alls. 

På tal om Nordöstra Italien - Friuli Venezia Guilia är också hem för ett gäng andra mer personliga druvsorter som Friulano, Malvasia Istriana, Ribolla Gialla och Vitovska som alla ger personliga och spännande viner som börjar bli allt mer intressanta för konsumenter som vill prova något annat än Chardonnay, Riesling och Sauvignon Blanc. 

Soave och Garganega 

Soave är ett annat populärt vin och Venetos mest kända vita vin - och det görs på druvsorten Garganega . Det är ett friskt vin med smaker av mandel och örter och passar bra till pasta med ljusa såser, skaldjur och fisk. Också här finns det en del producenter som ger vinet fatlagring och det blir då fylligare och mer smakrikt i karaktären. 

Piemontes vita - Arneis, Cortese, Nascetta och Timarossa

Piemonte må vara mest känt för sina röda viner på druvsorterna Nebbiolo, Barbera och Dolcetto men här görs också en hel del vitt både på inhemska druvor och franska varianter. Både Gaja i Barbaresco och andra producenter i Barolo som Pio Cesare gör icke fatlagrade och fatlagrade versioner av både Chardonnay och Sauvignon Blanc - men det är sällan dessa franska druvsorter som ger områdets mest intressanta vita viner. 

Den titeln kan istället gå till druvsorten Arneis som var en av flera som var på väg mot utrotning. Arneis räddades på 1960-talet av några få producenter som Alfredo Currado (Vietti) och Bruno Giacosa som såg dess potential. Fram till dess hade druvsorten fört en alltmer tynande tillvaro och växte ofta mitt ibland Nebbiolorankorna och blandades ner bland de röda Nebbiolodruvorna (innan detta förbjöds av vinlagarna) vid tillverkningen av områdets röda viner. Ibland vinifierades den enskilt till ett sött vitt vin. 

1967 gjorde Currado sin första torra Arneis följt av Angelo Negro i Roero 1971. Idag har den blivit alltmer populär - framförallt i Roero där den går under namnet Roero Arneis. Men man hittar allt fler producenter som gör riktigt bra Langhe Arneis runt om i Langhe. Generellt sett ger druvsorten ett torrt, friskt och mineraligt vitt vin med mineraltoner. Ibland finns där inslag av päron, persika, blommor och mandel. En del låter vinet lagras på ekfat vilket kan ge en extra dimension till smakprofilen.

Nascetta är en annan delikat Piemontesisk druvsort som höll på att helt försvinna från vingårdarna så sent som på 1990-talet. Också den här druvsorten räddades av enskilda odlare - i det här fallet framförallt Elvio Cogno och hans brorson Valter Fissore. Nascetta är inte alls lika utbredd som Arneis men kan ge ett liknande subtilt vin med smaker av citrus, mineral och blommor. 

Timarossa är en tredje druvsort som tills helt nyligen var mer eller mindre okänd. Också här är det i mångt och mycket en persons förtjänst att allt fler börjat plantera och använda druvsorten. Walter Massa började efter att han tog examen vid Albas ?-nologiska-skola inse att jordmånen i sydöstra Piemonte, runt Colli Tortonesi, var bättre lämpad för vita/gröna druvsorter än röda/blå. 

Han hittade och förädlade den lokala Timorasso som fram till dess mest använts som en bordsdruva och ibland blandades i vid produktionen av vita viner på druvsorten Cortese. 1987 gjorde han sitt första Timarossa-vin och han planterade sin första vingård med Timarossa 1990. Resten är historia. Idag har välkanda producenter som Roagna, Pio Cesare och Borgogno börjat göra vin från druvsorten. Framförallt i underzonen Derthona. 2015 gjorde Borgogno sin första Derthona Timarossa och vinet kan vara kraktärsfullt med inslag av stenfrukten, mandel, honung och mineral. 

Gavi var fram tills helt nyligen kanske den mest kända vitvinsvarianten från Piemonte. Det är ett friskt och fruktig vin med smaker av äpplen och päron, med en viss mineralitet som görs på druvsorten Cortese i de södra delarna av Piemonte (Alessandria). Gavi passar bra till pasta med ljusa såser, fisk och skaldjur.

Slutligen kan också Erbaluce nämnas - en druvsort som man nästan uteslutande hittar i norra Piemonte där den ger friska vita, torra mousserande och ibland också fylliga dessertviner.

Vermentino

Vermentino är en annan favorit bland vita viner från Italien. Det tillverkas i regionerna Toscana, Sardinien och Ligurien och har smaker av citrus, gröna äpplen och persika. Vermentino passar perfekt till fisk, skaldjur och grönsaksrätter. Det mest kända vinet är förmodligen det sardinska Vermentino di Gallura.

Siciliens och södra Italiens vita druvsorter och viner

I södra Italien och på Sicilien och även Sardinien görs en mängd olika viner från en massa spännande druvsorter som Greco, Cataratto, Falanghina, Grillo,  Guaranccia Bianca (Grenache) och Inzolia. 

Så, oavsett om du vill ha en lätt Pinot Grigio till din skaldjursplatta eller en fruktig Vermentino till din grönsakspaj, så finns det en rad vita viner från Italien som passar perfekt till din favoritmat. Prova gärna olika kombinationer och upptäck nya smaker och upplevelser.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du