Filtrera & anpassa

Viner från Merlot

Merlot är en blå druvsort som länge har förknippats med de högkvalitativa vinerna från St-Emilion och Pomerol i Bordeaux. Nu för tiden är den så populär världen över att den intar andraplatsen som världens mest odlade druva, efter cabernet sauvignon ...

Läs mer om Merlot
Ladda fler
Dölj atlas

Mer om vin med Merlot

Merlot är en blå druvsort som länge har förknippats med de högkvalitativa vinerna från St-Emilion och Pomerol i Bordeaux. Nu för tiden är den så populär världen över att den intar andraplatsen som världens mest odlade druva, efter cabernet sauvignon. I Bordeaux odlas framför allt merlot på den högra stranden där jordmånen består av svalare lera vilket passar druvan ypperligt. På den västra stranden är det däremot mer grus vilket passar cabernet sauvignon bättre. Just cabernet är också en druva som merlot ofta blandas med, då druvorna kompletterar varandra såväl i vinflaskan som i vingården. Merlot mognar nämligen lite tidigare, och i väderkänsliga regioner som exempelvis Bordeaux har det alltid varit viktigt att minimera risken att förlora en skörd beroende på vad som händer under växtsäsongen. Smakmässigt används ofta merlot för sin fyllighet och högre alkoholhalt. Samt för att få viner som blir drickfärdiga tidigare än de som enbart är gjorda på cabernet sauvignon. Merlotviner upplevs ofta som fruktiga och mjuka och har beskrivits som 'cabernet without the pain' - det vill säga mindre tanniner (det vi upplever som strävt). Arommässigt hittar man ofta toner av mörk frukt som plommon, blåbär och björnbär. Den framgångsrika bordeauxblandningen av merlot och cabernet är numera en kombination som följt med på merlotdruvans världsresa, även om det under senare tid blivit populärt med druvrena merlotviner.

Eftersom merlot har lättare att mogna i lite svalare klimat än cabernet sauvignon är det föga förvånande att druvan är i klar majoritet Bordeauxs vinodlingar, förutom i Medoc och Graves. Merlots popularitet märks också av i sydvästra Frankrike och ner mot Languedoc - där druvan har varit betydande för regionens kvalitetsuppryckning. ?'ven i Toscana och norra Italien - särskilt Friuli - samt över gränsen mot Slovenien och Kroatien spelar druvan en oerhört viktig roll, liksom upp mot mellersta och östra Europa.

Filmen Sideways och dess kultförklarade hån mot druvan (repliken 'I'm not drinking any fucking merlot' gjorde att vingårdar rycktes upp och omplanterades med pinot noir) gjorde sitt för att druvan skulle tappa i popularitet i USA under 90-talet, och har faktiskt ännu inte helt återhämtat sig. I Chile är den dock en av de allra viktigaste druvorna liksom i Sydafrika, Australien och på Nya Zeeland.

De fruktigaste merlotvinerna passar perfekt till grillat kött, gärna lamm eller nöt om vinet är åt det lite fylligare hållet.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du