Filtrera & anpassa

Roséviner

Rosa vin eller rosévin kan göras på en mängd olika sätt. Den vanligaste, macerationsmetoden, är att man tar blå druvor, eller en blandning av blå och gröna druvor, och sedan låter de blå druvskalen dra med, macerera, i druvjuicen under en kortare ...

Läs mer om Rosévin
Dölj atlas

Rosévin


Rosa vin eller rosévin kan göras på en mängd olika sätt. Den vanligaste, macerationsmetoden, är att man tar blå druvor, eller en blandning av blå och gröna druvor, och sedan låter de blå druvskalen dra med, macerera, i druvjuicen under en kortare period (oftast från några timmar upp till ett dygn) vilket ger en svagt röd-rosa/orangerosa färg åt vinet (det är ju i druvskalen som färgpigmenten som ger rött vin dess röda färg sitter).

Det går också att göra rosévin genom att 'oblöda av' en del av den druvjuicen innan man gör ett rött vin för att koncentrera den kvarvarande musten till rödvinet. Denna metod kallas for 'osaignéemetoden' efter franskans ord för att blöda. Rosévinet blir då en biprodukt till rödvinsproduktionen. Förr var det vanligt att man helt enkelt kastade den avtappade delen, men idag slår man ofta två flugor i en smäll och får både ett mer koncentrerat rödvin och dessutom ett fräscht rosévin som kan säljas tidigare.

En tredje metod är att helt enkelt blanda rött och vitt vin. Det är en metod som används i Champagne för att framställa roséchampagner, men den är förbjuden i alla andra franska regioner. Däremot förekommer den i länder utanför Frankrike - framförallt i Nya Världen.

Roséviner är oftast torra och fräscha i smaken som ett vitt torrt vin men har också ofta mer bärsmaker än vitt vin. Rosévinet kan därför ofta ses som ett mellanting av rött och vitt vin.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du