Filtrera & anpassa

Roséviner

Rosévin är så mycket mer än ett vin som du enbart dricker för dess färg. Det kan vara en fantastisk matchning till många olika typer av maträtter.Rosa vin eller rosévin kan göras på en mängd olika sätt. Den vanligaste, macerationsmetoden, innebär att ...

Läs mer om Rosévin
Dölj atlas

Rosévin


Rosévin är så mycket mer än ett vin som du enbart dricker för dess färg. Det kan vara en fantastisk matchning till många olika typer av maträtter. 

Rosa vin eller rosévin kan göras på en mängd olika sätt. Den vanligaste, macerationsmetoden, innebär att man tar blå druvor, eller en blandning av blå och gröna druvor, och sedan låter de blå druvskalen dra med, macerera, i druvjuicen under en kortare period (oftast från några timmar upp till ett dygn) vilket ger en svagt röd-rosa/orangerosa färg åt vinet (det är ju i druvskalen som färgpigmenten som ger rött vin dess röda färg sitter).

Saignémetoden

Det går också att göra rosévin genom att blöda av en del av den druvjuicen innan man gör ett rött vin för att koncentrera den kvarvarande musten till rödvinet. Man tappar helt enkelt av en del av den självrunna druvjuicen innan man krossar eller pressar druvorna som ska bli till rött vin.

Denna metod kallas for saignéemetoden efter franskans ord för att blöda. Rosévinet blir då en biprodukt till rödvinsproduktionen. Förr var det vanligt att man helt enkelt kastade den avtappade delen, men idag slår man ofta två flugor i en smäll och får både ett mer koncentrerat rödvin och dessutom ett fräscht rosévin som kan säljas tidigare.

Blanda rött och vitt vin - bara i Champagne

En tredje metod är att helt enkelt blanda rött och vitt vin. Det är en metod som används i Champagne (enda regionen i EU där detta är tillåtet) för att framställa roséchampagner, men den är förbjuden i alla andra franska, och europeiska, regioner. Däremot förekommer den i länder utanför Frankrike - framförallt i Nya Världen.

Roséviner är oftast torra och fräscha i smaken som ett vitt torrt vin men har också ofta mer bärsmaker än vitt vin. Rosévinet kan därför ofta ses som ett mellanting av rött och vitt vin. Roséviner från södra Frankrike har ofta en liten angenäm kryddighet som piggar upp smaken.  En bra tumregel är att ju mörkare ett rosévin är desto mer smakar det av röda och mörka bär. Olika länder och distrikt har olika traditioner som påverkar hur ljust-mörkt eller hur torrt-sött ett rosévin är.

På senare år har det blivit trendigt med extremt ljusa roséviner - sådana som man ofta gör i Provence. Men låt inte den ljusa färgen lura dig. Provence-rosé kan ha en ganska kraftfull smak.  

Mat till roséviner

Rosévin kan vara ett ypperligt matvin. Eftersom man kan se vinet lite grann som ett mellanting mellan ett rött och ett vitt vin så innebär det att rosévinet ofta kan matcha lite tyngre rätter än vad exempelvis ett vitt vin kan. Rosé är en ypperlig aperitif men gör sig otroligt bra till olika fisk och skaldjursrätter men fungerar också fin till fågel och lättare kötträtter. Särskilt på sommaren. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du