Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Filtrera & anpassa

Viner från Rhône, Frankrike

Vindistriktet Rhne sträcker sig från Vienne i norr till Avignon och Nimes i söder alldeles inpå Medelhavskusten. Här har man odlat vindruvor sedan 500-talet före vår tidräkning och det mesta vinet är rött, kraftigt och tanninrikt. Regionen får nästan ...

Läs mer om Rhône i Frankrike
Det finns fler viner i Premium!

Här hittar du de bästa vinerna från de bästa producentera.

Hämta Premiumviner
Dölj atlas

Mer om viner från Rhône


Vindistriktet Rhône sträcker sig från Vienne i norr till Avignon och Nimes i söder alldeles inpå Medelhavskusten. Här har man odlat vindruvor sedan 500-talet före vår tidräkning och det mesta vinet är rött, kraftigt och tanninrikt. Regionen får nästan alltid stå i skymundan för Bordeaux och Bourgogne men frågan är om det någonstans i Frankrike görs så bra vin av så jämn kvalitet som i Rhône? Framförallt erbjuder vinerna från Rhône något annat än vad Bordeaux och Bourgogne gör och ofta, med några undantag, mer vin för pengarna.

Man brukar ofta dela upp Rhône i två distrikt. Norra Rhône som sträcker sig från Vienne till Valence. Här dominerar syrahdruvan vinerna utmed ofta branta granitsluttningar (med inslag av sandblandad jord och krita) ner mot floden Rhône. Norra Rhône står för ungefär 5-10 procent av hela regionens produktion. De röda vinerna är generellt sett sträva, fulla av mörk frukt, violtoner, salmiak, svartpeppar, rökta charkuterier och örtkryddor. De vita (gjorda på druvsorter som viognier, roussanne och marsanne) är parfymerade och aromatiska med mängder av tropisk frukt och fin kryddighet.

Södra Rhône sträcker sig från Montélimar hela vägen ned till Medelhavskusten och här görs de allra flesta vinerna på druvblandningar med grenache som den dominerande druvsorten och det på en mängd olika jordarter (men oftast väldigt mager och stenig jord). Här är de röda vinerna fylligare och eldigare med mer röd, rund saftig frukt och massor av örtkryddor. De vita (ofta blandningar på druvor som grenache blanc, marsanne, roussanne, viognier, ugni blanc, clairette, bourboulenc och picpoul) kan också vara fylliga och komplexa och kryddigt aromatiska i stilen men ofta med lite mer syra än de vita från regionens norra delar.

De två regiondelarna skiljer sig åt rejält på en mängd punkter. Klimatet är svalare och blötare i norr och vinerna växer generellt sett på trånga branta sluttningar. I söder öppnar landskapet upp sig och här influeras klimatet av Medelhavet och blir torrare och varmare. Det skiljer hela 200 mm när det gäller årsnederbörden mellan norr och söder. Både regionerna influeras dock av Mistralen - en kall vind som blåser ner torr, kall luft från norr och som hjälper till att hålla vinodlingarna fuktfria.

Det finns tre grundläggande kvalitetsklasser, eller kontrollerade ursprungsbeteckningar, i Rhône. Côtes du Rhône AOP (Appellation D’Origine Protégée - hädanefter förkortat AOP) är den första och täcker hela regionen. De här vinerna görs i en mängd olika stilar - rött, rosé och vitt - och det mesta kommer från södra Rhône eftersom egendomarna och odlarna i norr hellre använder sig av någon av de mindre och mer kända appellationerna (som t ex Crozes-Hermitage AOP).

De röda vinerna och roséerna görs framförallt på druvsorterna grenache noir, syrah, cinsault, carignan, counoise och mourvèdre (upp till 20 procent gröna druvor kan användas vid roséframställning). Alla röda Côtes du Rône-viner söder om Montélimar måste innehålla minst 40 procent grenache och producenterna får använda upp till 5 procent gröna druvor. Och alla röda viner måste innehålla minst 15 procent av syrah och mourvèdre.

De vita måste vara en blandning av minst 80 procent clairette, grenache blanc, marsanne, roussanne, bourboulenc och viognier med ugni blanc och picpoul blanc som tillvalsdruvor.

Ett snäpp upp i hierarkin hittar vi Côte du Rhône-Villages AOP som är en ursprungsbeteckning som kan användas av runt 95 byar i södra Rhône. Bestämmelserna är strängare än för vanlig Côtes du Rhône (t ex ett maximalt skördeuttag på 38 hl/ha mot 52 hl/ha för Côtes du Rhône). Grenache måste utgöra 50 procent av vinet följt av 20 procent syrah och mourvèdre (och max 20 procent av andra tillåtna sorter).

18 byar har rätt att lägga till sitt namn och säljs som Côtes du Rhône-Villages + bynamnet AOP (t ex Côtes du Rhône-Villages Cairanne AOP). Dessa är:

Cairanne, Chusclan (bara rött och rosé), Gadagne, Laudun, Massif d'Uchaux (endast rött), Plan de Dieu (bara rött), Puyméras (bara rött), Roaix, Rochegude, Rousset-les-Vignes, Sablet, Saint Gervais, Saint Maurice, Saint-Pantaléon-les-Vignes, Séguret, Signargues (bara rött), Valréas och Visan.

Högst upp i klassificeringen finns de enskilda cru-byarna. Det finns 16 sådana distrikt som har rätt att sätta ut sitt eget namn med eller utan Côtes du Rhône nämnt på etiketten - till exempel Cornas AOP. De flesta är specialiserade på röda viner men några gör en liten mängd vitt. Två producerar bara vitt vin (Château Grillet och Condrieu) och en cru täcker bara roséviner (Tavel). De 16 är:

Beaumes de Venise AOP, Château-Grillet AOP, Châteauneuf-du-Pape AOP, Condrieu AOP, Cornas AOP, Côte-Rôtie AOP, Crozes-Hermitage AOP, Gigondas AOP, Hermitage AOP, Lirac AOP, Rasteau AOP, Saint Joseph AOP, Saint Péray AOP, Tavel AOP, Vacqueyras AOP och Vinsobres AOP.