Frågor och svar

Winefinder ApS är en oberoende distanshandel med fokus på kvalitetsviner. Winefinder blev den 15 oktober 2007 det första företag som hos Skatteverket fick registrering som distansförsäljare av vin till svenska privatpersoner och är idag den vinbutik i Norden som har tydligast fokus på kvalitetsviner.

 

Klicka på frågorna under för att se svaren.

 

Konto och medlemsskap

 

Hur skapar jag konto på winefinder.se?

Eftersom svensk lagstiftning kräver att man måste vara 20 år eller äldre för att handla alkoholhaltiga drycker så behöver vi registrera ditt personnummer. Om du är ny kund hos oss så skapar vi ett konto åt dig hos oss i samband med ditt första köp (läs mer om detta i våra köpvillkor).

 

Är ett konto gratis?

Ja det kostar inget att vara medlem hos oss. 

 

Måste man ha ett konto för att kunna köpa vin?

Första gången du besöker oss är det bara att handla på, gå till kassan och betala. I samband med detta måste vi registrera dina personuppgifter för att leva upp till gällande alkohollagstiftning, för att säkerställa att betalning kommer från rätt person och för att kunna leverera dina inköpta viner till rätt adress.

Vi registrerar därför ett konto åt dig i samband med ditt köp. När du har ett konto får du sedan en mängd bra erbjudanden via nyhetsbrev. Dessa nyhetsbrev kan du avsluta när som helst om du så önskar.  

Dina personuppgifter används inte på annat sätt. Läs mer om hur vi värnar om din integritet i vår integritetspolicy.

 

Är min beställning av viner samt leverans hem till min svenska hemadress laglig?

Ja. Winefinder har Sveriges längsta erfarenhet av distansförsäljning av vin till svenska privatpersoner och ansvarar för att svensk alkoholskatt och svensk moms blir betald (detta ingår i vinets pris). Som första företag fick Winefinder den registrering som krävs avseende hantering av alkoholskatt den 15 oktober 2007.

För att säkerställa att vi håller oss inom alla lagar och regler så är Winefinder certifierade av Trygg E-handel.

 

Kan jag låta mitt företag skapa konto på Winefinder?

Ja. Många av våra medlemmar har köpt investeringsviner som ägs av företag. Många företag anlitar också Winefinder för vinprovningar, etc. Observera dock att endast privatpersoner och företag med utskänkningstillstånd kan beställa vin för leverans i Sverige. Läs mer om hotell- och restaurangförsäljning här.

 

Hur byter jag e-postadress?

Din e-postadress är detsamma som ditt användarnamn. För att byta måste du vara inloggad, sen går du in under Mina sidor och klickar på Mina uppgifter. Där kan du byta e-postadress. Glöm inte att klicka på spara när du är klar. Klart, nu är din nya e-postadress din inloggning och även dit vi skickar vintips, orderbekräftelse mm.

Hemsida och Teknik

 

Jag har problem att logga in. Vad skall jag göra?

  1. Töm cachen i din webbläsare och starta om. Försök sedan igen (om du är osäker på hur man gör detta så konsultera ”Hjälpen” i din webbläsare).
  2. Om det fortfarande inte fungerar, kolla så att du verkligen anger rätt användarnamn och lösenord. Om du glömt ditt lösenord så kan du nollställa lösenordet här.
  3. Kontakta oss på kundtjanst@winefinder.com så hjälper vi dig!

 

I kassan får jag meddelandet att köpet överstiger min kreditkortsgräns. Hur gör jag?

Detta kan drabba dig som varit kund hos oss länge och beror på beloppsgränser vi satt en lång tid tillbaks. För att åtgärda detta gör du så här:

  1. Ta bort ditt registrerade kort och registrera samma eller ett annat kort på nytt.
  2. Testa betalningen igen.

Du kan också dela upp din order i två mindre order för att tillfälligt undkomma problemet.

 

Jag har ett annat tekniskt problem

Kontakta vår kundtjänst på kundtjanst@winefinder.dk  Vi hjälper dig gärna!

 

Hemleverans och utlämningsställen

 

Hur får jag mina beställda viner?

Dina viner levereras hem till den adress eller det utlämningsställe som du angett till Best Transport som fristående transporterar varorna för din räkning enligt dina önskemål.

Beroende på var du bor så kan du välja på olika leveranssätt. Vilka alternativ som är tillgängliga för ditt postnummer framgår när du lägger din beställning i kassan.

Du kan läsa mer om våra olika leveransalternativ här.

Ålderskontroll sker vid leverans, vilket betyder att den som tar emot vinerna måste kunna legitimera sig vid leveranstillfället. Dessutom får den som tar emot vinerna inte vara påverkad av alkohol eller droger. Om langning misstänks genomförs inte leveransen. Budfirmans chaufför alternativt utlämningsställets personal riskerar två års fängelse om inte ovanstående efterlevs och Winefinder accepterar inga undantag.

 

Hur fungerar Winefinders leveransvillkor och betalning?

Läs allt om våra leveranser och betalningar här.

 

Hur beställer jag vin till mitt sommarställe eller annan tillfällig adress?

Winefinders rekommenderade speditörer levererar även till sommarstugor och till öar i Stockholms skärgård. Nedan har vi sammanställt hur ni går tillväga för att se till att ni enkelt och smidigt får vinet levererat till sommarstugan.

  1. När du är klar med din varukorg och går till kassan anger du först din e-postadress och ditt ordinarie postnummer under Dina uppgifter, om detta inte redan är förifyllt. Om dina uppgifter inte kompletteras automatiskt fyller du själv i din ordinarie adress.
  2. Under Dina uppgifter väljer du att ändra Leverans. Här fyller du i din önskade leveransadress och bekräftar ändringarna.
  3. Nu har du lagt till en ny leveransadress och du kan välja rätt budfirma för leveransen. Slutför sedan din beställning genom att klicka i Winefinders köpvillkor och Gå till betalning.

När din beställning är slutförd kan du kontrollera leveransadressen i din orderbekräftelse
Om något fel uppstått är du välkommen att höra av dig till vår kundsupport så hjälper vi dig att korrigera adressen. Vid leverans är det viktigt att någon över 20 år finns på plats att ta emot leveransen.

 

Var finns Winefinders utlämningsställen där jag kan hämta upp mitt vin?

Här är en lista på Best Transports utlämningsställen. Du väljer utlämningsställe när du kommer till kassan.

Kom ihåg att du på många orter i Sverige också kan få hemleverans direkt till dörren. Läs mer här.

 

Kan jag hämta mina beställda viner på Winefinders lager eller butik i Köpenhamn, Danmark?

Ja du kan numera välja att själv hämta dina viner i vår butik i Gentofte.

Läs mer om våra olika leveransalternativ här.

Prissättning & minimiorder

 

Hur beställer jag vin?

Sök upp de vin du vill ha i butiken, lägg önskat antal flaskor eller lådor i kundvagnen, gå till kassan och följ instruktionerna. Ur ett hållbarhetsperspektiv packar vi våra lådor med 6 alternativt 12 flaskor i varje låda.

Enkelt, säkert och bekvämt!

 

Finns det någon minimibeställning per vin?

Vi har ett stort hållbarhetstänk. För att upp nå en effektivare och mer hållbar logistik är minsta beställning du kan göra på 6 flaskor. Om du väljer en hel låda vin är de ofta 6 flaskor, med du kan självklart också välja att plocka ihop 6 olika flaskor.

 

Tar Winefinder en fraktavgift på beställningar?

Vi tar betalt för hemleveranser. Uthämtning via utlämningsdepåer eller i vår butik i Gentofte är gratis.

 

Har jag ångerrätt på köpet?

Ja. Hos Winefinder omfattas du alltid av det svenska konsumentskyddet. Du har med andra ord full reklamations- och ångerrätt. Det innebär att du har 14 dagars rätt att ångra ditt köp efter det att du tagit emot dina varor. Ångrar du dig så meddelar du oss (ta kontakt med kundtjanst@winefinder.com) inom den angivna tidsperioden. Den enda avgiften som tillkommer är fraktkostnaden för att skicka tillbaka förpackningen till vårt lager. Observera att ångerrätten endast gäller obrutna förpackningar. Läs mer om detta i våra köpvillkor.

 

Hur kan Winefinder erbjuda så låga priser på vinerna?

Vi upphandlar vin för många vinälskares räkning i vårt internationella nätverk av vinhandlare. Inom flera områden, t.ex. kvalitetsvin från Bordeaux - så är vi Sveriges största försäljare av vin. Ju fler medlemmar vi har, desto större inköp och desto lägre priser.

Så tipsa dina vänner om oss!

Viner & utbud

 

Vad skiljer Winefinder från en traditionell vinimportör?

Winefinder är en oberoende vinbutik online, som står våra kunder närmast och har som mål att finna de bästa vinerna från hela världen i olika prisklasser. Med oberoende menar vi att vi står utan kopplingar till enskilda vinproducenter eller leverantörer, medan en traditionell vinimportör representerar ett antal vinproducenter. Winefinder kan alltså välja ut de viner vi tycker är bäst från hela världsmarknaden och erbjuda dem i vår nätbutik.

 

Hur väljer ni vilka viner som skall ingå i sortimentet?

Winefinders sortiment består av ett urval av viner som gjorts på olika sätt, men alltid med utgångspunkt att hitta de bästa vinerna i de olika prisklasser som ni konsumenter efterfrågar.

Våra inköpare använder båda sin egna gedigna vinkunskap, men också sitt breda nätverk av producenter och leverantörer för att vaska fram det allra bästa till våra kunder.

Många av våra viner har fått minst 90 poäng (”Outstanding!”) eller motsvarande av världens ledande oberoende vinkritiker såsom t ex Robert Parker (The Wine Advocate), Wine Spectator, Decanter eller av svenska topptidningen Livets Goda.

 Våra ca 1 000 mest populära viner har med få undantag provats och valts ut av medlemmarna i Winefinders Wine Team. Dessutom erbjuder vi många andra viner; dels från kända producenter och dels okända guldkorn som vi funnit på den internationella vinmarknaden.

Alla våra viner står vi för och därför vågar vi också ha marknadens absolut bästa kvalitetsgaranti.

 

Hur skall jag kunna välja mellan alla tusentals viner? Hur säkerställer jag att jag verkligen handlar viner som jag gillar?

Det finns flera sätt vi kan hjälpa dig.

Dels kan du låta dig vägledas av våra vintips som du som medlem får i din inkorg då och då. Du kan närsomhelst avsluta din prenumeration.

Du kan också ta en titt på våra nuvarande erbjudanden, viner som har ett nedsatt pris i förhållande till ordinarie marknadspris. Eller inspireras av våra urval som du hittar på siten. Vi tipsar om vin till mat, vin till olika tillfällen, våra kunders topplistor med mera.

Genom att fylla i "Min vinprofil" när du loggat in så kommer du som återkommande kund hos oss alltid få rekommendationer vi tror passar just dig varje gång du besöker oss. Du kan också i vinbutiken sortera på "Matchar min vinprofil" så visas endast viner du gillar.

Du kan när du vill uppdatera och ändra din vinprofil.

Behöver du hjälp med lite mer speciella vinköp, så kontakta våra vinrådgivare via e-mail på wineteam@winefinder.com.

 

Jag vill gärna dricka goda viner men har inte kunskap, tid eller intresse för att välja viner själv. Kan Winefinder hjälpa mig välja?

Såklart kan vi det. Först och främst ska du skapa ett konto. Fyller du sen i din vinprofil så kan du i vinbutiken sortera på viner som endast passar din smak och plånbok.

Med ett konto hos oss får du dessutom tillgång till vintips via e-post och rekommendationer på siten. Och du kan förstås maila oss på wineteam@winefinder.com om du vill ha råd eller hjälp.

Är du en Premium-kund? Då kan du få en duktig vinrådgivare som hjälper dig med allt som har med vin att göra.

 

Hur kan Winefinder få tag på viner som annars inte finns i Sverige?

Vinerna finner vi via vårt internationella nätverk av vinhandlare. Världen är full av goda viner. Vi väljer viner som vi vet (eftersom vi frågar våra kunder, se "Min vinprofil") passar just dina kvalitetskrav och behöver inte ta hänsyn till hela den svenska befolkningens konsumtionsvanor. För att finna dessa viner så har vi sedan 2005 byggt starka relationer med ett stort antal europeiska vinhandlare som nu ingår i vårt nätverk. Många producenter av kvalitetsviner vill säkerställa att deras viner njuts av livsnjutare som älskar goda viner. Då samtliga av Winefinders medlemmar ingår i denna målgrupp så ser många vinproducenter Winefinder som en viktig kanal för att distribuera goda viner till den målgrupp man vill ha.

 

Varför säljs endast vissa viner i hela lådor/kollin?

Dessa viner ingår i vårt Winefinding-sortiment - vårt beställningssortiment kan man säga. Dessa viner tar vi hem i hela kollin som en service till dig som kund. Kanske letar du efter något särskilt som är svårt att få tag på? Då kanske du kan hitta det i vårt beställningssortiment. Detta är viner som ligger hos importören eller producenten och som tar lite längre tid för oss att leverera. Priset är satt som ett påslag på våra importörers priser för att hantera hantering, frakt och transporter till vårt lager. Därför kan dessa ibland vara lite dyrare än världsmarknadspriset... det är långt till våra nordliga länder helt enkelt. Undrar du något eller söker något speciellt kan du alltid höra av dig till oss på kundtjanst@winefinder.com.

 

Varför säljer ni inte bag-in-boxviner?

Vi vill att våra kunder skall dricka mindre och bättre. Bag-in-box är en starkt bidragande orsak till alkoholism, eftersom det är lättare att ta några glas extra om man har flera liter vin i förpackningen. Att öppna en ny flaska kräver både ett extra beslut och en handling.

Att sälja kvantitet framför kvalitet går stick i stäv med Winefinders vision, något som också är anledningen till att vi aldrig förmedlat bag-in-box-viner.

 

Vad gör Winefinders Wine Team?

Medlemmarna i Winefinders Wine Team är övergripande ansvarig för vilka viner som skall ingå i Winefinders sortiment. På winefinder.se säger vi som det är. Är vinet enligt vår mening "gott", "underbart, "ett av de bästa vi smakat", osv så berättar vi det för dig. Inte för att du ska konsumera mer alkohol utan för att du skall veta vad du köper.

 

Vilka personer ingår i Winefinders Wine Team?

Winefinders Wine Team består av passionerade vinkännare och sommelierer med stor erfarenhet av vinbranschen.

 

Kan man lagra era viner?

Ja de flesta viner som vi erbjuder i butiken är kvalitetsviner och kan därför normalt lagras under en kortare eller längre tid. Exakt hur länge vinet kan lagras beror på vintypen och den aktuella årgången och i informationen om våra produkter finns alltid ett "drickfönster" som anger hur länge du bör kunna lagra vinerna om du har tillgång till bra lagringsförhållanden. Tänk på att det är din egen smak som avgör när du tycker att ett vin är moget. En del vinentusiaster vill ha viner med mycket primärfrukt, syror och garvsyror i och föredrar därför yngre viner. Andra vill ha rundare och mjukare viner med mer utvecklade fruktsmaker och gillar därför att dricka vinerna när de uppnått en större mognad. Dock - att lagra ett vin innebär alltid en viss risk. Det finns alltid en möjlighet att vinet inte utvecklas så bra som man hoppas.

 

Hur ser jag till att vinet lagras rätt?

Det viktigaste är att vinet lagras relativt svalt (mellan en 10-18 grader celsius), mörkt och under så konstant temperatur som det bara är möjligt. De flesta har i dag kanske inte tillgång till en källare eller ett extrautrymme som kan fungera som vinkällare men det finns både effektiva och snygga vinkylar att köpa som fungerar minst lika bra. En tumregel är att ju kallare temperaturen är desto långsammare utvecklas vinet. En annan är att undvika stora temperatursvängningar under lagringen och framför allt varma temperaturer (+20 grader) under sommaren. Är du osäker eller vill veta mer - hör av dig till vår kundtjänst.

 

Kan Winefinder rekommendera någon bra tjänst för att lagra viner?

Det finns flera företag som erbjuder lagring av viner. Vi rekommenderar Vinkällaren Grappe på Grevgatan i Stockholm som har lång erfarenhet av att erbjuda vinfack men även andra tjänster när det gäller lagring och värdering av vin.

Primörviner

 

Så här fungerar förhandsbokningen

Nu startar förhandsbokningen av primörviner från av senaste årgången från Bordeaux - viner som du kan köpa medan de fortfarande ligger på fat nere på slotten. Det går att förhandsboka vinerna fram tills dess att respektive vin lanserats på marknaden.

På bokningssidan finns ett riktpris som baserar sig på förra årets pris (plus en liten ökning eftersom förhandstipsen tror på en liten ökning i år) för det specifika vinet som en jämförelse fram till dess att vinet är lanserat och då får ett pris för årets årgång. För att göra din bokning väljer du vin(er) och anger sedan ett maxpris för varje vin. Detta pris är det du maximalt förbinder dig att betala. Det slutgiltiga priset sätts sedan av slotten. Skulle det bli lägre än det du angett så betalar du förstås det lägre priset. Jämförelsepriset ändras till årets pris så fort slotten väl släpper sina viner.

När vinet lanseras markeras det med LANSERAD och det bestämda priset visas till höger intill varje vin. Din anmälan omvandlas då till en bindande order om vinets pris ligger inom det maxpris du angett, naturligtvis under förutsättning att Winefinder kan få tag på tillräckliga kvantiteter. I vilket fall som helst kontaktar vi dig då via mail.

Har du frågor under tiden, så tveka inte att kontakta kundtjanst@winefinder.com eller din vinrådgivare.

 

Så här fungerar köp av primörviner

De primörviner du köper lagras oskattade ("In Bond") på fat/flaska hos respektive vinproducent och anländer till Winefinders leverantör i Bordeaux under första halvan två år efter att vi säljer vinerna (aktuell information om årgång och leverans hittar du på vår kampanjsida!). Därefter levereras vinerna till Winefinder ApS tullfria lager utanför Köpenhamn. Du kan när som helst se ditt innehav och inköpsvärde under "Mina lagringsviner" då du loggar in på winefinder.se. 

FÖR FÖRETAG

Även juridisk person kan handla oskattade primörviner. Kontakta din vinrådgivare, eller om du är ny kund kundtjanst@winefinder.com för mer information. Är du restaurang eller verksamhet med utskänkningstillstånd så kontakta vår restaurangansvarige. Läs mer på winefinder.se/restaurang.

HEMLEVERANS

När du vill ha viner levererade till svensk adress tillkommer svensk moms, alkoholskatt och fraktkostnad som betalas innan leverans. Leverans av vinerna till Sverige kan enbart ske till privatpersoner, företag med serveringstillstånd och registrerade svenska vinimportörer.

 

Vem får förtur?

Vi är en av Nordens största försäljare av Bordeauxprimörer och får därför bra tilldelning av viner. Men då många viner finns i mycket små mängder så kommer en del populära viner att ta slut fort. Vi tillämpar därför först till kvarn-principen. Och om det pris som sätts på ett vin överstiger ditt satta maxpris erbjuds det först till de som satt ett högre maxpris.

EXEMPEL

Kund A har lagt ett bud på 800 kr för ett vin. Kund B har lagt bud på 900 kr för samma vin. Om vinet släpps för 795 kr får kund A förtur, om vinet släpps för 850 kr får kund B förtur. Vi kontaktar därefter kund A för att höra om hen vill ha vinet till det högre priset.

Normalt rekommenderar vi att du sätter ett maxpris som är 10-15% över jämförelsepriset.

 

Så använder du förhandsbokningssidan

Vi har samlat de mest populära viner som vi säljer på vår bokningssida. Saknar du något kan du alltid kontakta oss på kundtjänst@winefinder.com.

I bokningstabellen kan du läsa mer om respektive vin. Du kan också sortera på region, antal/storlek på flaska (dvs format), expertbetyg (som uppdateras löpande när de släpps), samt ett riktpris som baseras på senaste årgången (plus en liten ökning pga. att förhandstipsen säger att priserna kommer att gå upp något).

För att göra din bokning väljer du antal flaskor och anger ett maxpris för varje valt vin. Detta pris är det du maximalt förbinder dig att betala. Skriv in priset i rutan längst till höger. När du är klar går du längst ner på sidan, granskar din beställning och klickar "Skicka Beställning". Klart!

När vinet lanseras markeras det med LANSERAD och det bestämda priset visas till höger intill varje vin. Din anmälan omvandlas då till en bindande order och vi kontaktar dig via mail.

Du kan se dina beställningar under din Orderhistorik. Klicka på fliken Primörvinsbokningar.