Frågor och svar

Winefinder ApS (org. nr. 502065-4231) är ett helägt danskt dotterbolag till Winefinder AB (org. nr. 556678-3238) som erbjuder Nordens största sortiment av kvalitetsviner. Winefinder fick den 15 oktober 2007 Sveriges första tillstånd att bedriva distansförsäljning av vin till svenska privatpersoner och är idag Nordens ledande vinmäklare. Winefinder AB som grundades 2005 är en svensk verksamhet med inriktning på vinrelaterade arrangemang.

Winefinder säljer inte lådviner, alkoläsk, sprit, cider eller öl.

Klicka på frågorna under för att se svaren.

 

Konto och medlemsskap

 

Hur skapar jag konto på Winefinder.se?

Eftersom svensk lagstiftning kräver att man måste vara 20 år eller äldre för att handla alkoholhaltiga drycker så behöver vi registrera ditt personnummer. Om du är ny kund hos oss så skapar vi ett konto åt dig hos oss i samband med ditt första köp (läs mer om detta i våra köpvillkor). Men du måste inte handla för att skapa konto, du kan även göra det bara för att få trevliga vintips och fylla i din vinprofil så att vi kan ge dig personliga vinrekommendationer. Skapa gärna ett konto här.

 

Är ett konto gratis?

Ja det är det. Bjuder du dessutom in dina vänner som blir kunder hos oss så belönar vi dig med 200kr för varje ny kund. Bjuda in kan du göra enkelt genom att skicka dem ett meddelande via e-post på sidan Inbjudningar.

 

Måste man ha ett konto för att kunna köpa vin?

Första gången du besöker oss är det bara att handla på, gå till kassan och betala. I samband med detta måste vi registrera dina personuppgifter för att leva upp till gällande alkohollagstiftning, för att säkerställa att betalning kommer från rätt person och för att kunna leverera dina inköpta viner till rätt adress. 

Vi registrerar därför ett konto åt dig i samband med ditt köp. När du har ett konto får du sedan en massa bra erbjudanden via nyhetsbrev (du kan naturligtvis avsluta din prenumeration när som helst). 

Dina personuppgifter används inte på annat sätt. Läs mer om hur vi värnar om din integritet i vår integritetspolicy

 

Är min beställning av viner samt leverans hem till min svenska hemadress laglig?

Ja. Winefinder har Sveriges längsta erfarenhet av distansförsäljning av vin till svenska privatpersoner och ansvarar för att svensk alkoholskatt och svensk moms blir betald (detta ingår i vinets pris). Som första företag fick Winefinder alla tillstånd som krävs den 15 oktober 2007.

För att säkerställa att vi håller oss inom alla lagar och regler så är Winefinder certifierade av Trygg E-handel. Vi är också aktiva medlemmar i Nätvinhandlarnas Branschorganisation, som sätter upp gemensamma riktlinjer för oss seriösa vinhandlare på nätet. 

 

Kan jag låta mitt företag skapa konto på Winefinder?

Ja. Många av våra medlemmar har köpt investeringsviner som ägs av företag. Många företag anlitar också Winefinder för vinprovningar, etc. Observera dock att endast privatpersoner och företag med utskänkningstillstånd kan beställa vin för leverans i Sverige. Läs mer om hotell- och restaurangförsäljning här.

 

 

Hur byter jag e-postadress?

 

Din e-postadress är detsamma som ditt användarnamn. För att byta måste du vara inloggad, sen går du in under Mina sidor och klickar på Mina uppgifter. Där kan du byta e-postadress. Glöm inte att klicka på spara när du är klar. Klart, nu är din nya e-postadress din inloggning och även dit vi skickar vintips, orderbekräftelse mm.

Hemsida och Teknik

 

Jag har problem att logga in. Vad skall jag göra?

 

  1. Töm cachen i din webbläsare och starta om. Försök sedan igen (om du är osäker på hur man gör detta så konsultera ”Hjälpen” i din webbläsare).
  2. Om det fortfarande inte fungerar, kolla så att du verkligen anger rätt användarnamn och lösenord. Om du glömt ditt lösenord så kan du nollställa lösenordet här.
  3. Kontakta oss på kundtjanst@winefinder.se så hjälper vi dig!

 

 

 

I kassan får jag meddelandet att köpet överstiger min kreditkortsgräns. Hur gör jag?

Detta kan drabba dig som varit kund hos oss länge och beror på beloppsgränser vi satt en lång tid tillbaks. För att åtgärda detta gör du så här:

  1. Ta bort ditt registrerade kort och registrera samma eller ett annat kort på nytt.
  2. Testa betalningen igen.

Du kan också dela upp din order i två mindre order för att tillfälligt undkomma problemet.

 

Jag har ett annat tekniskt problem

Kontakta vår kundtjänst på kundtjanst@winefinder.se. Vi hjälper dig gärna!

 

Hemleverans och utlämningsställen

 

Hur får jag mina beställda viner?

Dina viner levereras hem till den adress eller det utlämningsställe som du angett genom Winefinders anlitade budfirma som fristående transporterar varorna för din räkning enligt dina önskemål.

Beroende på var i Sverige du bor så kan du välja på olika leveranssätt. Vilka alternativ som är tillgängliga för ditt postnummer framgår när du lägger din beställning i kassan.

Du kan läsa mer om våra olika leveransalternativ här.

Ålderskontroll sker vid leverans, vilket betyder att den som tar emot vinerna måste kunna legitimera sig vid leveranstillfället. Dessutom får den som tar emot vinerna inte vara påverkad av alkohol eller droger. Om langning misstänks genomförs inte leveransen. Budfirmans chaufför alternativt utlämningsställets personal riskerar två års fängelse om inte ovanstående efterlevs och Winefinder accepterar inga undantag.

 

Hur fungerar Winefinders leveransvillkor och betalning?

Läs allt om våra leveranser och betalningar här.

 

Var finns Winefinders utlämningsställen där jag kan hämta upp mitt vin?

 

Här är en lista på Best Transports utlämningsställen och City Gross butiker runt om i landet. Du väljer butik eller utlämningsställe när du kommer till kassan.

Kom ihåg att du på många orter i Sverige också kan få hemleverans direkt till dörren. Läs mer här.

 

 

Vilka tider kan jag hämta mina viner på City Gross och M.A.T?

City Gross och M.A.T butiker har lite olika tider då du kan hämta dina varor. Läs mer om vad som gäller för din närmaste butik här. Du väljer den dag som passar just dig i kassan när du lägger din beställning. 

I din orderbekräftelse som du får efter din beställning står det sedan exakt vilken dag du valt, så att du inte glömmer.

Om du trots allt glömmer att hämta ut vinet körs det normal tillbaka till transportören. Kontakta då först och främst Winefinders kundtjänst på 042-311 04 80 eller kundtjanst@winefinder.se. För övriga villkor avseende ej uthämtade beställningar, vänligen se våra köpvillkor.

 

 

Vad händer om jag glömmer hämta ut mina viner på City Gross eller M.A.T.?

Skulle du missa att hämta ut dina viner körs de tillbaka till transportören. Du kan då välja att hämta ut vinet där eller komma överens om en hemleverans mot betalning. Tänk på att det kan vara långt till transportören. Ej Avhämtad leverans debiteras med 295kr.

Läs mer om detta i våra köpvillkor.

 

 

Kan jag hämta mina beställda viner på Winefinders lager i Köpenhamn, Danmark?

Nej. Alla viner sänds hem till dig via Best Transport alternativt hämtas på Best Transport-depå eller i din närmsta City Gross eller M.A.T-butik. Snabbt och enkelt!

Läs mer om våra olika leveransalternativ här.

 

Prissättning & minimiorder

 

Hur beställer jag vin?

Sök upp de vin du vill ha i butiken, lägg önskat antal flaskor eller lådor i kundvagnen (minsta beställning är f.n. 6 flaskor), gå till kassan och följ instruktionerna. 

Enkelt, säkert och bekvämt!

 

Finns det någon minimibeställning per vin?

Den minsta beställning du kan göra är 6 flaskor. Om du väljer en hel låda vin är de ofta 6 flaskor, med du kan självklart också välja att plocka ihop 6 olika flaskor.
Vid beställning över 1200 kronor erjbuder vi fri hemleverans.

 

Varför har vi frakt på vissa beställningar?

Att frakta vin är både tungt och skrymmande. Dessutom sliter tunga transporter på miljön. För att kunna erbjuda den unika servicen det innebär att få vinerna levererade hem till dörren har vi en fraktavgift på 99 kronor. Föra alla beställningar över 1200 kronor erbjuder vi fraktfri hemleverans. Det är också fraktfri leverans till alla våra utlämningsställen.

 

Har jag ångerrätt på köpet?

Ja. Hos Winefinder omfattas du alltid av det svenska konsumentskyddet. Du har med andra ord full reklamations- och ångerrätt. Det innebär att du har 14 dagars rätt att ångra ditt köp efter det att vi har tagit emot din beställning. Ångrar du dig så meddelar du oss (ta kontakt med ekonomi@winefinder.se) inom den angivna tidsperioden. Den enda avgiften som tillkommer är fraktkostnaden för att skicka tillbaka förpackningen till vårt lager. Observera att ångerrätten endast gäller obrutna förpackningar. Läs mer om detta i våra köpvillkor.

 

Hur kan Winefinder erbjuda så låga priser på vinerna?

Vi upphandlar vin för många vinälskares räkning i vårt internationella nätverk av vinhandlare. Inom flera områden, t.ex. kvalitetsvin från Bordeaux - så är vi Sveriges största försäljare av vin. Ju fler medlemmar vi har, desto större inköp och desto lägre priser. 

Så tipsa dina vänner om oss!

 

Varför kostar det mer att köpa enskilda flaskor än hela lådor av samma vin?

Kostnaderna för att bryta upp och plocka om vinlådor är högre än att sälja hela obrutna kollin. Därför har vi sänkt priset på flaskor som köps i hela obrutna lådor och samtidigt höjt priset en aning för lösplock av samma flaskor. Detta är ingen mängdrabatt utan reflekterar Winefinders kostnader och ger dig frihet att välja hur du vill handla. Dessutom gör du miljön en tjänst när det inte behövs en ny extra kartong för lösplock av olika flaskor.

Viner & utbud

 

Vad skiljer Winefinder från en traditionell vinimportör?

Winefinder är en oberoende vinbutik online, som står våra kunder kunder närmas och har som mål att finna de bästa vinerna från hela världen i olika prisklasser. Med oberoende menar vi att vi står utan kopplingar till enskilda vinproducenter eller leverantörer, medan en traditionell vinimportör representerar ett antal vinproducenter. Winefinder kan alltså välja ut de viner vi tycker är bäst från hela världsmarknaden och erbjuda dem i nätbutiken.

 

 

Hur väljer ni vilka viner som skall ingå i sortimentet?

Winefinders sortiment består av ett urval av viner som gjorts på olika sätt, men allt med utgångspunkten att hitta de bästa vinerna i de olika prisklasser som ni konsumenter efterfrågar som möjligt. 

Våra inköpare använder båda sin egna gedigna vinkunskap, men också sitt breda nätverk av producenter och leverantörer för att vaska fram det allra bästa till våra kunder.

Många av våra viner har fått minst 90 poäng (”Outstanding!”) eller motsvarande av världens ledande oberoende vinkritiker såsom t ex Robert Parker (The Wine Advocate), Wine Spectator, Decanter eller av svenska topptidningen Livets Goda. 

 Våra ca 1 000 mest populära viner har med få undantag provats och valts ut av medlemmarna i Winefinders Wine Team. Dessutom erbjuder vi många andra viner; dels från kända producenter och dels okända guldkorn som vi funnit på den internationella vinmarknaden.

Alla våra viner står vi för och därför vågar vi också ha marknadens absolut bästa kvalitetsgaranti.

 

 

Hur skall jag kunna välja mellan alla tusentals viner? Hur säkerställer jag att jag verkligen handlar viner som jag gillar?

Det finns flera sätt vi kan hjälpa dig.

Dels kan du låta dig vägledas av våra vintips som du som medlem får i din inkorg då och då. Du kan närsomhelst avsluta din prenumeration. 

Du kan också ta en titt på våra nuvarande erbjudanden, viner som har ett nedsatt pris i förhållande till ordniarie marknadspris. Eller inspireras av våra urval som du hittar på siten. Vi tipsar om vin till mat, vin till olika tillfällen, våra kunders topplistor med mera. 

Genom att fylla i "Min vinprofil" när du loggat in så kommer du som återkommande kund hos oss alltid få rekommendationer vi tror passar just dig varje gång du besöker oss. Du kan också i vinbutiken sortera på "Matchar min vinprofil" så visas endast viner du gillar. 

Du kan när du vill uppdatera och ändra din vinprofil.

Behöver du hjälp med lite mer speciella vinköp, så kontakta våra vinrådgivare via chatten i botten på sidan, eller via e-mail på kundtjanst@winefinder.se.

 

 

Jag vill gärna dricka goda viner men har inte kunskap, tid eller intresse för att välja viner själv. Kan Winefinder hjälpa mig välja?

Såklart kan vi det. Först och främst ska du skapa ett konto. Fyller du sen i din vinprofil så kan du i vinbutiken sortera på viner som endast passar din smak och plånbok. 

Med ett konto hos oss får du dessutom tillgång till vintips via e-post och rekommendationer på siten.

Är du en Premium-kund? Då kan du få en duktig vinrådgivare som hjälper dig med allt som har med vin att göra. 

Du kan även välja att prenumerera på något av våra vinpaket(bindningsfritt). Då får du 12 flaskor av säsongsanpassade viner så ofta det passar dig (12, 6 eller 4 gånger per år). Månadens vinpaket passar också perfekt för dig som, t ex vill ha en vinprovning månadsvis tillsammans med goda vänner, grannar eller till ett vinlotteri på jobbet. Läs mer om vinabonnemang här. De viner du finner allra bäst kan du sedan oftast beställa i nätbutiken.

 

 

Hur kan Winefinder få tag på viner som annars inte finns i Sverige?

Vinerna finner vi via vårt internationella nätverk av vinhandlare och vårt medlemskap i vinbörsen Liv-ex (London International Vintners Exchange). Världen är full av goda viner. Vi väljer viner som vi vet (eftersom vi frågar våra kunder, se "Min vinprofil") passar just dina kvalitetskrav och behöver inte ta hänsyn till hela den svenska befolkningens konsumtionsvanor. För att finna dessa viner så har vi sedan 2005 byggt starka relationer med ett stort antal europeiska vinhandlare som nu ingår i vårt nätverk. Många producenter av kvalitetsviner vill säkerställa att deras viner njuts av livsnjutare som älskar goda viner. Då samtliga av Winefinders medlemmar ingår i denna målgrupp så ser många vinproducenter Winefinder som en viktig kanal för att distribuera goda viner till den målgrupp man vill ha.

 

Varför säljer ni inte bag-in-boxviner?

Vi vill att våra kunder skall dricka mindre och bättre. Bag-in-box är en starkt bidragande orsak till alkoholism, eftersom det är lättare att ta några glas extra om man har flera liter vin i förpackningen. Att sälja kvantitet framför kvalitet går stick i stäv med Winefinders vision, något som också är anledningen till att vi aldrig förmedlat bag-in-box-viner.

Att öppna en ny flaska kräver både ett extra beslut och en handling. Winefinder kan därför ha en mångfald och bredd i sortimentet utan att göra avkall på våra kvalitetskrav.

 

Vad gör Winefinders Wine Team?

Medlemmarna i Winefinders Wine Team är övergripande ansvarig för vilka viner som skall ingå i Winefinders sortiment. På Winefinder.se säger vi som det är. Är vinet enligt vår mening "gott", "underbart, "ett av de bästa vi smakat", osv så berättar vi det för dig. Inte för att du ska konsumera mer alkohol utan för att du skall veta vad du köper.

 

Vilka personer ingår i Winefinders Wine Team?

Winefinders Wine Team består av passionerade vinkännare och sommelierer med stor erfarenhet av vinbranschen. Läs mer om vårt duktiga Wine Team här.

 

 

Kan man lagra era viner?

Ja de flesta viner som vi erbjuder i butiken är kvalitetsviner och kan därför normalt lagras under en kortare eller längre tid. Exakt hur länge vinet kan lagras beror på vintypen och den aktuella årgången och i informationen om våra produkter finns alltid ett "drickfönster" som anger hur länge du bör kunna lagra vinerna om du har tillgång till bra lagringsförhållanden. Tänk på att det är din egen smak som avgör när du tycker att ett vin är moget. En del vinentusiaster vill ha viner med mycket primärfrukt, syror och garvsyror i och föredrar därför yngre viner. Andra vill ha rundare och mjukare viner med mer utvecklade fruktsmaker och gillar därför att dricka vinerna när de uppnått en större mognad. Dock - att lagra att vin innebär alltid en viss risk. Det finns alltid en möjlighet att vinet inte utvecklas så bra som man hoppas. 

 

Hur ser jag till att vinet lagras rätt?

Det viktigaste är att vinet lagras relativt svalt (mellan en 10-18 grader celsius), mörkt och under så konstant temperatur som det bara är möjligt. De flesta har i dag kanske inte tillgång till en källare eller ett extrautrymme som kan fungera som vinkällare men det finns både effektiva och snygga vinkylar att köpa som fungerar minst lika bra. En tumregel är att ju kallare temperaturen är desto långsammare utvecklas vinet. En annan är att undvika stora temperatursvängningar under lagringen och framförallt varma temperaturer (+20 grader) under sommaren. Är du osäker eller vill veta mer - hör av dig till vår kundtjänst. 

 

Kan Winefinder rekommendera någon bra tjänst för att lagra viner?

Det finns flera företag som erbjuder lagring av viner. Vi rekommenderar Magnusson Fine Wine på Grevgatan i Stockholm som har lång erfarenhet av att erbjuda vinfack men även andra tjänster när det gäller lagring och värdering av vin.