Filtrera & anpassa

Vitt vin från Sydafrika

Friska och smakrika. Sydafrikas vita viner kombinerar det bästa av den gamla och nya världen. Sydafrika är en av de främsta producenterna av vita viner i världen och producerar många högkvalitativa viner gjorda på olika druvor. De vita vinerna från ...

Läs mer om Sydafrika
Dölj atlas

Mer om vin från Sydafrika


Friska och smakrika. Sydafrikas vita viner kombinerar det bästa av den gamla och nya världen. ?


Sydafrika är en av de främsta producenterna av vita viner i världen och producerar många högkvalitativa viner gjorda på olika druvor. De vita vinerna från Sydafrika har olika smakprofiler som passar till olika matkombinationer.

I Sydafrika var det länge Chenin Blanc, under namnet Steen, som dominerade bland de vita vinerna. Men när landet öppnades upp för export igen efter apartheid-regimens fall så var det den fashionabla Sauvignon Blanc som dominerade utbudet - i alla fall i stora delar av Europa. 

Chenin Blanc

Chenin Blanc är en av de mest odlade druvsorterna i Sydafrika och används för att producera många högkvalitativa vita viner. Den kan ge allt från kristallklart krispiga viner till mer fylliga varianter med smaker av tropiska frukter, honung och äpplen och passar bra till fisk, skaldjur och sallader. Ofta ses den ensam och i händerna på producenter som Bruwer Raats, Eben Sadie och Lismore Estate så levererar den viner i yppersta världsklass. Ibland får den också fatlagring och blir då lite fetare i smaken.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är en annan populär druva som används för att producera vita viner i Sydafrika. Sauvignon Blanc-vinerna görs i en mängd olika versoiner. Ofta med en svalare profil än vinerna från exempelvis USA och med en mindre aromatisk ton än de man hittar på Nya Zeeland. Generellt sett har vinerna ofta smaker av citrus, örter och gräs och passar perfekt till sallader, skaldjur och fisk. Lismore gör en barrel fermented version som för tankarna till vit Bordeaux.

Chardonnay

Chardonnay är en annan druva som är välkänd för sina högkvalitativa vita viner. Chardonnay-viner från Sydafrika görs i en mängd olika stilar och några av landets bästa viner från egendomar som Crystallum och Newton Johnson. Stilarna varierar från fräscha Chablisaktiga versioner till fylligare viner med smaker av smör, vanilj och tropiska frukter och passar bra till rätter av fisk, skaldjur och kyckling.

Semillon är en annan druva som används för att producera vita viner i Sydafrika. Semillon-viner har smaker av honung, aprikos och citrus och passar bra till fisk och skaldjur.

Druvblandningar

Några av Sydafrikas absolut bästa viner görs av olika typer av druvblandningar. Det kan röra sig om ett par druvor till lite mer 'bråkiga' field blends av många olika druvsorter (som då ofta får jäsa tillsammans). De mest kända druvblandningarna är Eben Sadies Palladius och några av vinerna i hans Old Vine Series.

Så, oavsett om du vill ha en frisk Chenin Blanc till din skaldjursplatta eller en krämig Chardonnay till din kycklingrätt, finns det många vita viner från Sydafrika som passar till din favoritmat. Testa gärna olika kombinationer för att hitta den perfekta mat- och vinkombinationen.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du