Filtrera & anpassa

Vin med Chardonnay

Chardonnay är en grön druvsort som ligger bakom flera av världens finaste vita viner. Den har uppnått svårslagen popularitet tack vare att den är lätt att ta hand om såväl i vingården som i vineriet. Faktum är att druvan har blivit så populär att ...

Läs mer om Chardonnay
Ladda fler
Dölj atlas

Mer om vin med Chardonnay

Chardonnay är en grön druvsort som ligger bakom flera av världens finaste vita viner. Den har uppnått svårslagen popularitet tack vare att den är lätt att ta hand om såväl i vingården som i vineriet. Faktum är att druvan har blivit så populär att många konsumenter ser chardonnay som ett varumärke, och inte ens är medvetna om att det är en druvsort. “Jag gillar Chablis, men inte chardonnay” är ett vanligt uttalande som påvisar missförståndet då Chablisviner är gjorda på just chardonnay.

Druvan görs i flera olika stilar. Alltifrån lätta och fruktdrivna viner till fylliga med tydlig fatkaraktär. Det enda som kan sägas vara gemensant för vinerna är att de nästintill alltid är torra. Länge var chardonnayviner med doft av rostade fat det populäraste, men trenden har nu istället börjat gå mot mindre fat och en tydligare fokus på frukt.

Chardonnay är fantastiskt anpassningsbar och en av få druvor som odlas i princip i alla typer av klimat. Ursprungligen kommer den dock från Bourgogne och ligger bakom de vita vinerna i regionen vars stil har kommit att bli ett riktmärke för resten av världens chardonnayodlare och vinmakare. Underdistrikt som Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet och Meursault anses göra några av de allra bästa, och här går det att hitta tydliga toner från ekfatslagringen. Det lite svalare distriktet Chablis har som sagt kommit att bli en helt egen kategori, vars viner ofta är ofatade och istället fokuserar på en kittlande syra och dofter av gröna äpplen och gul citrus. Chablis har även kommit att stå som exempel för den omdiskuterade begreppet mineralitet, vilket har lett till den felaktiga förklaringen att vinerna doftar krita på grund av att jordmånen är rik på fossiliserade ostron- och musselskal. Numera vet man att druvorna inte kan ta upp smak från marken på det sättet, men om man vill prova vin för att förstå hur vad som menas med mineralkaraktär i vin är Chablis ett utmärkt val. Förutom Frankrike har länder som USA, Australien och Sydafrika blivit uppmärksammade för sina chardonnayviner, och då särskilt de lite svalare kustregionerna Russian River, Margaret River och Walker Bay.

Vi kan även tacka chardonnay för några av världens bästa mousserande viner, då den ofta används för att ge vinerna ryggrad, syra och lagringsduglighet.

För att välja bra mat till sin chardonnay är det bäst att utgå ifrån vinets fyllighet, syra och fatkaraktär. De lättare vinerna, som Chablis, är utmärkta skaldjursviner medan de fylligare vinerna passar till exempelvis grillad fisk, kyckling eller kraftigare fiskgrytor.  

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du