Prosecco - världens mest populära bubbel

I Veneto hittar du förutom de klassiska röda vinerna också Italiens mest kända och prisvärda mousserande vin - Prosecco. Här hittar du vårt Prosecco sortiment.

Vårt utbud av Prosecco!

Prosecco, Ittaliens mest kända mousserande vin, har fått sitt namn från byn med samma namn i norditalienska provinsen Trieste.

Asolo

Prosecco - Italiens populära festdryck

Prosecco är Italiens mest kända mousserande vin som på kort tid blivit världens mest populära bubbel. Prosecco produceras i norra Italien och har både DOC och DOCG-status, det är Italiens största DOC och det mest exporterade mousserande vinet i världen.

Prosecco, Ittaliens mest kända mousserande vin, har fått sitt namn från byn med samma namn i norditalienska provinsen Trieste. Fram till 2009 kallades även druvan som man framställde vinet på för Prosecco, men döptes om till Glera för att undvika förvirring.

Ett vin i många skepnader

Prosecco kan vara både vit och sedan 2020 även rosé. Den kan vara spumante, som betyder bubblande, eller frizzante, som betyder att det är pärlande. Precis som andra mousserande viner görs Prosecco i stilarna Brut, Extra dry (traditionell stil) och Dry, som är den sötaste.

• Extra dry: 12-17 gram restsocker/liter enligt lag
• Dry: 17-32 gram restsocker/liter enligt lag
• Brut: Mindre än 12 gram restsocker/liter enligt lag
• Frizzante: Vinet är lätt mousserande (liten mouss - färre bubblor)
• Spumante: Vinet är fullt ut mousserande (stor mouss - mycket bubblor)
• Rive: Vinet kommer från någon av Cru-byarna
• Superiore: Minst 0,5% högre alkohol (% abv) samt något längre lagring

 

Så görs Prosecco

Den metod som används för att tillsätta bubblor i vinet kallas tankjäsningsmetoden (Charmat-metoden) och innebär att man tillsätter socker och jäst i själva basvinet som sedan jäser en andra gång på ståltank (till skillnad från den traditionella metoden eller ”champagnemetoden” som innebär en andra jäsning på flaska). Innan buteljering lagras Proseccon på ståltank en tid. Eftersom vinet kolsyras genom tankjäsningsmetoden får det mer fruktiga toner än de mogna toner som drycker som jäst och vilat på sin jästfällning i butelj får.

Alla regler har dock undantag och man kan också göra prosecco enligt metodo ancestrale (”ursprungsmetoden”) som blivit väldigt populär i naturvinskretsar (där man strävar efter att göra viner med så lite intervention som möjligt). Den innebär att jäsningen börjar på tank men sedan fortsätter på butelj och att vinet fortsätter att jäsa i själva flaskan. Det degorgeras inte (dvs ingen utskjutning av jästfällningen) utan jästfällningen får ligga kvar i flaskan. Vinet kallas då Prosecco Col Fondo (Col Fondo betyder ”med fällning”). Till skillnad från vanlig Prosecco går den att lagra och är märkbart torrare i smaken. Den här metoden kallas även för Pétillant Naturel, eller pet nat, i andra delar av världen.

Den huvudsakliga druvsorten för att göra prosecco är Glera (som ska utgöra minst 85 procent av det färdiga vinet) men Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio, och Pinot Noir är också tillåtna.

Hur smakar Prosecco?

Prosecco har oftast lätta och fruktiga aromer och smaker av päron och gröna äpplen. Vinet kan ibland få en ton av grönt smågodis och glassen Piggelin men det kan också bli torrt och fräscht, särskilt om det kommer från en kvalitetsproducent och någon av de bättre byarna. Prosecco Col Fondo är den enda typen som kan ha mer mogna och utvecklade aromer och smaker, annars är vinerna ofta fruktiga och blommiga.

Mat till Prosecco

Prosecco passar utmärkt som fördrink, aperitif och sällskapsvin. Det går också utmärkt att dricka prosecco genom en hel middag, särskilt roséprosecco passar med fördel till lättare smaker, sallader, charkbrickor och sommarmat i allmänhet.

Product Range