Filtrera & anpassa

Viner från Puisseguin Saint-Emilion

Tillsammans med Pomerol - ett av två distrikt som gett den högra stranden i Bordeaux sitt rykte som ett av världens bästa och mest mytomspunna vindistrikt för röda viner.Saint-Emilion AOP i östra Bordeaux intill floden Dordogne är ett av de största ...

Läs mer om Saint-Emilion i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Saint-Emilion


Tillsammans med Pomerol - ett av två distrikt som gett den 'högra stranden' i Bordeaux sitt rykte som ett av världens bästa och mest mytomspunna vindistrikt för röda viner. 

Saint-Emilion AOP i östra Bordeaux intill floden Dordogne är ett av de största distrikten i Bordeaux och producerar mer vin än Listrac, Moulis, Saint Estèphe, Pauillac, Saint Julien och Margaux tillsammans. Distriktet har också producerat vin längre än Médoc men har inte riktigt haft samma ställning på världsmarknaden eftersom det ligger lite längre inåt landet och har inte haft samma tillgång till staden Bordeauxs hamn. Distriktet skiljer sig också gentemot Médoc i valet av den dominerande druvsorten - som här inte är cabernet sauvignon utan den rundare och mjukare merlot. Här produceras i princip endast rött vin.

Geologi och Terroir

Många av de bästa vingårdarna ligger på de branta kalkstenssluttningarna runt själva staden Saint-Emilion. Här ligger bland andra Ausone, Belair och Pavie. Lite längre ned mot floden är sanden mer alluvial (jord som bildats av material som släpats med vid översvämningar) med lera, sand och fickor av grus. Likaså uppe i nordväst (där bland andra Cheval Blanc och Figeac ligger), mot gränsen till Pomerol, finns grusbäddar som är mer lämpade för cabernet franc och cabernet sauvignon. Detta ger struktur till vinerna som annars, som sagt, domineras av druvsorten merlot.

Generellt sett är också vinerna fylligare, mjukare och rundare än de som kommer från Médoc. Och de mognar också tidigare. De senaste decennierna har en garageiste-rörelse (många gjorde helt bokstavligt vinerna i sina 'garage') svept över distriktet som med hjälp av ny teknik och superkoncentrerad frukt gjort viner i mycket små kvantiteter och till mycket höga priser. En del av dessa har satt tidigare helt okända egendomar på kartan som några av de bästa och mest intressanta i området. De har haft ett stort inflytande på distriktet som helhet (både på stilen på vinerna men också uppfattningen om distriktet som helhet). Men de senaste åren har vinerna åter blivit mer balanserade.

Appellationen är omgärdad av några 'sattelitdistrikt' vars viner liknar de i Saint Emilion även om de inte riktigt når upp till sin mer berömda grannes kvalitet. Dessa är: Montagne, Lussac, Puisseguin och St. Georges.

1955-års klassificering

Saint Emilions viner klassificerades 1955 och är den mest meritbaserade klassificeringen i Bordeaux. Klassificeringen har uppdaterats med jämna mellanrum 1969, 1986, 1996 och 2006. Men den har alltid varit kontroversiell och 2006-års klassificering upplöstes efter mycket bråk, påtryckningar och rättsliga efterspel efter det att flera egendomar petats ner i klassificeringen och urvalsprocessen beskyllts för att vara partisk. Istället återinfördes 1996-års rankning.

2012 gjordes en ny klassificering. Den här gången lades processen ut till en kommission som bestod av sju personer från Bourgogne, Rhône, Loire, Champagne och Provence som inte själva hade några intressen i Saint Emilions vinnäring. Denna upphöjde Château Pavie och Château Angelus till högsta klassen - Premier Grand Cru Classe A och Larcis Ducasse, Canon-la-Gaffalière och garagisteproducenterna Valandraud och La Mondotte promoverades till Premier Grand Cru Classé Classés B. Château Magdelaine uteslöts från listan eftersom egendomen kommer att gå upp i Château-Bélair-Monange.

Totalt finns det 18 Premier Grands Crus Classés och 64 Grands Crus Classés. Dessutom finns det över 200 egendomar som har klassificeringen Grand Cru (utan 'classés') - men denna är inte del av 1955-års klassificering och vinerna i den här kategorin håller inte samma kvalitet som de som klassats som Grands Crus Classés.

Så här såg klassificeringen av de  18 egendomarna som klassats som premier grands crus classés ut fram till början av 2010-talet:

Premier Grand Crus Classés A

Château Angélus, Château Ausone, Château Cheval Blanc och Château Pavie.

Premiers grands crus classés B

Château Beauséjour (Duffau-Lagarrosse), Château Beau-Séjour Bécot, Château Bélair-Monange, Château Canon, Château Canon-la-Gaffelière, Château Figeac, Clos Fourtet, Château La Gaffelière, Château Larcis Ducasse, La Mondotte, Château Pavie-Macquin, Château Troplong Mondot, Château Trotte Vieille och Château Valandraud.

Men sedan dess har både Ausone, Cheval Blanc, Angélus och La Geffelière valt att lämna klassificeringen som de tycker fokuserar på fel saker (en massa andra saker förutom kvaliteten på vinerna). 

2022 kom en ny klassificering som gav följande resultat: 

Premier Grand Crus Classés A (2022)

Château Pavie & Château Figeac.

Premiers grands crus classés B (2022)

Château Beauséjour (Duffau-Lagarrosse), Château Beau-Séjour Bécot, Château Bélair-Monange, Château Canon, Château Canon-la-Gaffelière, Clos Fourtet, Château Larcis Ducasse, La Mondotte, Château Pavie-Macquin, Château Troplong Mondot, Château Trotte Vieille och Château Valandraud.

Hur smakar vinerna från Saint-Emilion

Vinerna från Saint-Emilion tillhör de bästa i hela Bordeaux - särskilt om man tittar på det bästa egendomarna. Generellt sett är det mjukare, fylligare och rundare i smaken än sina släktingar från andra sidan Gironde/La Garonne (dvs i Médoc och Haut-Médoc där druvsorten Cabernet Sauvignon dominerar). 

Ofta får smak av mogna plommon, björnbär, mörka körsbär, nyvässad blyertspenna, choklad och doften kan ibland påminna lite om multna löv. Förr var det också vanligt att vinerna hade inslag av stall och bondgård men idag dominerar den rena och fina frukten. 

I och med den globala uppvärmningen har det också blivit allt vanligare att Merlot ersätts av Cabernet Franc (som tidigare hade svårt att mogna i lite sämre årgångar). Detta har gett än mer lagringsbara och lite strävare viner med kryddiga inslag. 

Mat till Saint-Emilion

Saint-Emilion tillhör vinvärldens bästa viner när det gäller att hantera kött oavsett om det gäller nöt, fläsk, lamm eller vilt. Vinet är t ex oslagbart till en Côte de Boeuf med tillbehör, en långsambakad oxkind eller svensk hjort eller rådjur. Lite elegantare Saint-Emilion kan med fördel serveras till smakrika grönsaksrätter. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du