Filtrera & anpassa

Viner från Château Cheval Blanc

Chteau Cheval Blanc den vita hästen har varit ett namn i Bordeaux och Saint-Emilion sedan 1832 när familjen Ducasse köpte land från den då mycket stora egendomen Chteau Figeac. Innan denna vändpunkt kallades gården Le Barrail de Cailloux översätts ...

Läs mer om Château Cheval Blanc
Dölj atlas

Mer om viner från Château Cheval Blanc

Château Cheval Blanc – den vita hästen – har varit ett namn i Bordeaux och Saint-Emilion sedan 1832 när familjen Ducasse köpte land från den då mycket stora egendomen Château Figeac. Innan denna vändpunkt kallades gården Le Barrail de Cailloux (översätts till ”en tunna med små stenar” – vilket alluderar till gårdens grusiga jordmån). Ch. Figeac var vid denna tidpunkt en enorm egendom på 200 hektar som ägdes av grevinnan Felicité de Carle-Trajet. Hon bestämde sig för att sälja av till olika intressenter och det var så det hände sig att de bästa lägena hamnade hos Cheval Blanc. Som kuriosa kan nämnas att det är till följd av denna massförsäljning som så många slott i området bär tilläggsnamnet ”Figeac” – detta var en trend som Cheval Blanc inte vidhöll då de efter sina inledande framgångar bestämde sig för att etablera sitt eget rykte som kvalitetsproducent. Vid giftermålet mellan Mille Ducasse och Jean Laussac-Fourcard ingick Cheval Blanc som hemgift och det var paret som sedermera kom att bygga själva slottet. De passade också på att utöka ägorna som år 1871 bestod av 41 hektar – en storlek som gäller än idag.

Redan vid denna tid ansågs Cheval Blanc vara ett av de stora namnen i Bordeaux. Eftersom egendomen ligger i Saint-Emilion och inte på Médochalvön så var det aldrig aktuellt för dem att bli en del av 1855 års Cru Classé-klassificering inför världsutställningen i Paris. Trots det rönte de stora framgångar tack vare sitt goda rykte. När Saint-Emilion fick sin egen klassificering på 1920-talet förärades Cheval Blanc den högsta titeln ”Grand Cru Classé (A)”. Detta system görs om vart tionde år och Cheval Blanc har alltid lyckats behålla sin åtråvärda position.

Hur fick då Cheval Blanc sitt strålande rykte? Redan på 1860-talet låg man i framkant i vingårdstekniker och var troligtvis det första slott som införde ett system för dränering i vingårdarna. I takt med att medaljer började strömma in satte man dessa på den nydesignade etiketten. I modern tid har detta rykte bestått. Som en indikator för konsumenters kärlek till Cheval Blanc kan sägas att en flaska 1947 Cheval Blanc sålts på auktion för hisnande 304,375 dollar år 2015. År 1998 köptes Cheval Blanc av Bernard Arnault och Baron Albert Frère för ungefär 135 miljoner Euro. Pierre Lurton tillfrågades att ta hand om gårdens skötsel – ett jobb som han idag gör parallellt med ägarnas övriga egendomar Château d’Yquem, Château La Tour du Pin och Quinault l’Enclos. Dessutom har Cheval Blanc intressen i Argentina där de producerar vinet Cheval des Andes. År 2009 köptes Arnaults andelar av LVMH-gruppen för en ospecificerad summa (ryktet säger att priset låg på 15 miljoner Euro per hektar).

2011 stod det nya vineriet klart. Denna spektakulära byggnad, som inte liknar något annat i Bordeaux med sin dramatiska och böljande arkitektur, designades av Pritzker-vinnaren Christian de Prtzamparc.

Viner
Cheval Blanc beskrivs ibland som det bästa av två världar eftersom det ligger precis vid gränsen mellan Pomerol och Saint-Emilion och många menar att däri ligger det hemliga ”recept” som gör Cheval Blancs viner så exceptionella.

Cheval Blancs 39 hektar planterad mark är fördelad mellan 49% cabernet franc, 47% merlot och 4% cabernet sauvignon (målet är emellertid att nå de ursprungliga planteringarna som var 55% cabernet franc, 40% merlot och 5% cabernet sauvignon – man planterar om ungefär en hektar vart tredje år). Blenden i varje enskild årgång varierar efter årgångens förutsättningar. Andelen gamla rankor är hög, snittåldern är 45 år men vissa parceller är närmare 100 år gamla. Själva ägorna består av en enda stor vingård som är indelad i 54 parceller där det bästa läget anses ligga i mitten av vingården. Just där består jordmånen av djup blålera – här finns de äldsta cabernet franc-stockarna planterade. Den unika jordmånen på Cheval Blanc är uppdelad i tre olika jordtyper; 40% av terroiren består av grusjordar med multipla lager av lera (bland annat blålera), 40% av terroiren består av djupa grusjordar och 20% består av sandiga lerjordar. Den högsta punkten på ägorna är 38 meter över havet.

I källaren finns 52 temperaturkontrollerade och kurvformade betongkar som varierar i storlek för att kunna vinifiera varje parcell separat. Den malolaktiska jäsningen äger rum på tankar. Vinet lagras därefter på 100% ny ek i ungefär 18 månader innan buteljering. Årligen släpps cirka 8,000–10,000 lådor. Man producerar också ett andravin under namnet Le Petit Cheval som gjorde sin debut med årgång 1988. Under katastrofskörden 1991 gjordes ingen Cheval Blanc och alla druvor gick in i andravinet. Vinet lagras på 50% ny ek. Produktionen ligger på cirka 4,000 lådor – undantaget är årgång 2015 då kvaliteten var så exceptionell att alla druvor gick direkt till förstavinet och inget andravin producerades (de få druvor som ej levde upp kvalitetsmässigt såldes på bulk).

Sedan årgång 2015 produceras även ett vitt vin med namnet Le Petit Cheval Bordeaux Blanc. För att undvika hopblandning med andravinet används silvertext på etiketten och silverfärgat korkfolie. Vinet gjordes initialt på 100% sauvignon blanc men man räknar med att från 2018 och framåt kommer sémillon att utgöra 20% av blenden. Druvorna kommer från en 1,4 hektar stor vingård som tidigare användes av La Tour du Pin som köptes av Cheval Blanc år 2006. Vinet jäses på fat utan malolaktisk jäsning, därefter sker fatlagring på tre stora 400-liters ekfat. De första 400 lådorna tros komma ut under 2020 och kommer med största sannolikhet att vara mycket svåra att få tag på.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du