Filtrera & anpassa

Napa Valley

Napa Valley i norra Kalifornien, räknas till de ett av de distrikt i världen som producerar världens bästa och dyraste viner.Napa Valley är sedan 1981, en American Viticultural Area AVA belägen i Napa County i North Coast, norra Kalifornien. Det är ...

Läs mer om Napa Valley i USA
Dölj atlas

Mer om viner från Napa Valley


Napa Valley i norra Kalifornien, räknas till de ett av de distrikt i världen som producerar världens bästa och dyraste viner. 

Napa Valley är sedan 1981, en American Viticultural Area (AVA) belägen i Napa County i North Coast, norra Kalifornien. Det är också det område som på allvar visade att USA och amerikanska vinodlare kunde göra viner i världsklass. 1976 anordnade engelsmannen Steven Spurrier en legendarisk blindprovning i Paris där franska toppviner som bland annat ställde Bordeauxtopparna Mouton och Haut Brion mot Stag Leap Wine Cellars och där amerikanska viner gick segrande i både den vita och den röda blindtävlingen.

Om ett AVA anges som ursprung måste 85 procent av druvorna i vinet vara från det området. Inom Napa Valley finns dessutom 16 underdistrikt (AVAs), bland annat Stags Leap, Oakville och Mount Veeder. Huvuddelen av vingårdarna är familjeägda. 

Miljön i Napa Valley är en gynnsam kombination av jordmån, geografi och medelhavsklimat som lämpar sig mycket väl för att odla kvalitativa vindruvor. Stilla havets påverkan och den effekt som Kaliforniens två bergskedjor ger, skapar perfekta förutsättningar för frukten att mogna i rätt takt. 

Druvsorter i Napa

Den överlägset vanligaste gröna druvan är Chardonnay, men man odlar även Pinot blanc, Riesling och Gewürztraminer. Den vanligaste blå druvan är Cabernet Sauvignon, som är kung i Napa Valley. Hälften av vingårdsarealen är planterade med druvan. Merlot och Zinfandel odlas också, men inte lika mycket, endast 3 % av vingårdarna består av Zinfandel.   

Vinet kom till Napa Valley söderifrån, genom de franciskanermunkar som anlade missionsstationer utmed Stillahavskusten. Missionären Padre Junipero Serra grundade den första missionsstationen i San Diego år 1769 och planterade där druvan Mission. 1823 anlade man en slutstation i Sonoma och planterade vindruvor där och därifrån kom vinrankan till Napa Valley. I takt med att det flyttade in fler nybyggare importerades vindruvor från Europa och det var så de internationella druvsorterna började odlas i Kalifornien. 

John Patchett och Charles Krug

1838 planterade George Yount den första vingården, men Napa Valleys första komersiella vineri grundades 1858 av engelske invandraren och ölbryggaren John Patchett, som lockades till Kalifornien av guldrushen. Patchett anställde tysken Charles Krug som vinmakare och de två samt ungraren Agoston Haraszthy räknas till pionjärerna inom kalifornisk vinproduktion. Charles Krug grundade sitt eget vineri inte långt efter, 1861. Fler vinmakare från Gamla världen följde, bland annat en finlandssvensk sjökapten, Gustav Nyblom. Hans viner vann medaljer på världsutställningen i Paris år 1889. 

Det sena 1800-talet och början av 1900-talet var svåra för Napas vinindustri då först vinlusen slog till, följt av Förbudstiden och depressionen, och det skulle dröja ända till 1970-talet och The Paris Tasting 1976, tills den återhämtade sig. I den legendariska provningen visade Napa Valley och Kalifornien att man var kapabel att producera vin som var minst lika bra, om inte bättre, än klassiska franska regioner. Och vinvärlden förändrades i grunden.

Idag är Napa Valley en såpass stor och känd vinregion att vinturismen är en betydande del av distriktets näring och den attraherar både nybörjare och konnässörer. 

Hur smakar viner från Napa Valley?

Viner från Napa Valley förknippas, som Kaliforniska viner generellt, med stora, generösa fruktiga smaker och amerikanska ekfat. Det gäller både de vita och de röda vineerna. California Chardonnay är en stil av Chardonnay som kännetecknas av malolaktisk jäsning och lagring på ekfat och ger, tillsammans med det gynnsamma klimatet, ett vin som är fylligt och smörigt och lite grann som en Bourgogne med extra allt.

De röda Cabernetvinerna kännetecknas också av en generös frukt och tydliga ekaromer. De bästa vinerna har dessutom syror och garvsyror som gör att de kan lagras i decennier. Generellt sett påminner de om Bordeauxviner men med en mjukare och mer framträdande frukt.  Idag använder man inte lika mycket ekfat som tidigare utan låter druvan och vinernas ursprung komma mer till tals, varpå vinernas smakspektra breddats enormt. 

Mat till viner från Napa Valley 

Napa Valley-viner är perfekta till många olika kök. De röda vinerna kan matchas till allt från finstämda asiatiska smaker till mer rustika och kraftigare kötträtter och de är en given favorit till grillat. Samma sak gäller för de vita vinerna, som lämpar sig väldigt väl till allt från mingel till måltider bestående av kraftigare smaker. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du