Filtrera & anpassa

Viner från USA

Naturen, politiken och de förutfattade meningarna. Allt var emot USAs vinnäring till att börja med. Numera gör landet några av vinvärldens dyraste och mest eftersökta viner.USA var vinlandet som hade det mesta emot sig. Ett klimat som antingen var ...

Läs mer om USA
Ladda fler
Dölj atlas

Mer om vin från USA


Naturen, politiken och de förutfattade meningarna. Allt var emot USAs vinnäring till att börja med. Numera gör landet några av vinvärldens dyraste och mest eftersökta viner. 

USA var vinlandet som hade det mesta emot sig. Ett klimat som antingen var för hett eller för kallt och fuktigt. Jordar som var fulla med olika typer av skadedjur och sjukdomar (vinlusen Phylloxera, mjöldagg och Pierce's sjukdom för att nämna några) - och som inte bara gav sig på och förstörde de vinstockar som de europeiska immigranterna hade med sig utan även förde skadedjuren med sig till Europa.

De första immigranterna som slog sig ner i landet försökte göra vin av de druvsorter de fann i det nya landet av släktena vitis labrusca och vitis rupestris (de europeiska vinrankorna tillhör släkten vitis vinifera). Men vinerna smakade inte gott (enligt engelsmännen så smakade de 'ofoxy') och istället försökte man importera europeiska vinsorter som då drabbades av sjukdomarna. Genom åren lyckades en del odlare att producera hybrider och korsningar som visade sig mer resistenta mot angrepp. En av de första kommersiella vingårdarna grundades i Pennsylvania 1787 och den första vingården i Kalifornien eller California etablerades av missionärer nära San Diego 1769.

Från vinlus till Prohibition

Det tog ett tag innan man förstod att de amerikanska vinrankorna var immuna mot vinlusen och att man kunde ympa de europeiska bra druvsorterna på de amerikanska rotstockarna. Men vinindustrin hade inte mer än kommit igång igen innan det var dags för nästa bakslag - prohibition - eller förbudstiden. Mellan 1917 och 1933 var det förbjudet att framställa, distribuera och sälja alkohol i USA. Men på något sätt överlevde tanken på bra vin och det kan vi idag vara tacksamma för.

Den stora utvecklingen skedde förstås i Kalifornien (eller eng engelskans California). Mycket handlade om de klassiska europeiska sorterna med cabernet sauvignon och chardonnay i spetsen. Men det blev zinfandel som blev Nordamerikas favoritdruva - och egna druvsort - trots att den också kom från Europa och senare visade sig vara mer eller mindre identisk med Italiens primitivo (och båda är släkt eller identiska med den kroatiska crljenak kaštelanski).

Zinfandel skapade också bilden av de amerikanska vinerna som stora med mycket alkohol, mycket frukt och mycket smak. Det som sedan gett upphov till uttryck som No wimpy wines (inga mesiga viner) och No vinos sin huevos (inga viner utan stake/ballar).

The Paris Tasting - 1976

Om det finns en händelse som på allvar satte de amerikanska vinerna på den internationella vinkartan så var det Steven Spurriers legendariska provning 1976, numera känd som The Paris Tasting. Den har till och med blivit en film med Alan Rickman i huvudrollen (Bottle Shock  eller Gyllene druvor från Montelena som den kom att heta i Sverige). På blindprovningen sopade kaliforniska toppviner (som Château Montelena och Stag Leap Wine Cellars) banan med något av det bästa Frankrike kunde erbjuda (bland annat Mouton-Rotschild och Haut-Brion). Och det med en fransk jury. Vinvärlden har inte varit sig lik sedan dess.

I dag finns omkring 3 000 kommersiella producenter i USA och det är fortfarande California som dominerar även om det görs vin i så gott som alla delstater (med New York, Washington och Oregon som de andra stora spelarna). Förutom de nu klassiska distrikten Napa Valley, Carneros och Sonoma har vi fått lära oss namnen på nya vinområden som Sonoma Coast, Anderson Valley och Russian River Valley - de tre sistnämnda som står för några av de bästa pinot noir-vinerna i världen.

Washington State och Oregon

De senaste åren har framförallt Washington State (Colombia Valley och Walla Walla) och Oregon (Willamette Valley) flyttat fram positionerna i takt med att smaken har gått mot mer balanserade svalklimatsviner. I dag sker en del av den mest spännande utvecklingen med Rhônedruvor som syrah, grenache och mourvèdre - druvor som alltid funnits i USA men som fått spela en underordnad roll i förhållande till de mer kända sorterna. Det finns också rörelser (som In Pursuit of Balance) som jobbar för mer balanserade viner med lägre alkohol och mindre ekdominans.

Fram till slutet av 1970-talet hade USA ingen riktig ursprungsbeteckning för sina viner men då införde Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau ett system som bygger på American Viticultural Areas - eller AVAs som det brukar förkortas. Först ut var Augusta AVA i Missouri (1980). Systemet baserar sig på geografiska och klimatmässiga grunder och 85 procent av druvorna till ett AVA-vin måste komma från just det område som etiketten specificerar.

Det finns omkring 230 AVAs i USA och de varierar rejält i storlek från Upper Mississippi Valley AVA (som täcker 77 000 kvadratkilometer) till Cole Ranch AVA (76 ha). Det som gör systemet lite förvirrande är att en vingård kan tillhöra flera olika AVAs.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du