Filtrera & anpassa

Gewurztraminer

Gewrztraminer är en av de lättaste gröna druvorna att känna igen och en av de mest aromatiska och kryddiga. Gewrztraminerviner är ofta mycket aromatiska, och har darför inte tagits på allvar tidigare. Idag är bilden en annan, särskilt som viner på ...

Läs mer om Gewurztraminer
Dölj atlas

Mer om vin med Gewurztraminer

Gewürztraminer är en av de lättaste gröna druvorna att känna igen och en av de mest aromatiska och kryddiga. Gewürztraminerviner är ofta mycket aromatiska, och har darför inte tagits på allvar tidigare. Idag är bilden en annan, särskilt som viner på Gewürtztraminer passar mycket bra till många olika typer av mat.

Gewürz betyder aromatisk och kryddig på tyska, och med tanke på hur mycket druvan doftar är det inte konstigt att den fått heta Gewürztraminer, alltså 'aromatisk/kryddig traminer'. Dess ursprung troddes först vara från Alto Adige i norra Italien, men senare forskning visar att den uppkom mellan korsningar av druvan Traminer/Savagnin blanc mellan nordöstra Frankrike och sydvästra Tyskland.

I dag förknippas Gewürztraminer oftast med Alsace i nordöstra Frankrike, en region som under årens lopp varit både tyskt och franskt. I Frankrike har den också tappat det tyska bokstaven ü och kallas där för Gewurztraminer.Gewürztraminer är lätt att känna igen på sin mycket intensiva doft och färg. Den räknas som en grön druva, men skalet är rosa och vinerna blir starkt guldfärgade.

Druvan mognar snabbt och enkelt, och kan få väldigt hög sockerhalt och låg fruktsyra. Med åldern kan vinerna bli 'oljiga' och om vinmakaren har överextraherat fenoler från druvskalen, kan det uppstå viss bitterhet därifrån. Eftersom den mognar relativt snabbt behöver den planteras i svala områden för att kunna utveckla önskad arom. Om vinet inte gör det, händer det att man blandar in en dos Muscat.

Alsace är druvans främsta hem, även om vinstockarna där tros vara importerade från Pfalz från början. I Alsace trivs Gewürztraminer mycket bra, där kan den nå den mognadsgrad som krävs för att göra högkvalitativa och dyrare söta viner och den räknas bland de fyra nobla sorterna i regionen tillsammans med riesling, pinot gris och muscat. Den görs i allt från helt torra till ädelsötade varianter (Vendanges Tardives och Séléction de Grains Nobles).

I Tyskland finns en mindre del Roter Traminer, som den också kallas, planterad, huvudsakligen i Baden och Pfalz. Också Österrike har en del Gewürztraminer, de bästa vinerna sägs produceras i sydöstra delen av landet: Styrien.

I Central- och Östeuropa kallas Gewürztraminer för Mala Dinka i Bulgarien, Rusa i Rumänien, Traminac i Slovenien och Tramini i Ungern. I Italien återfinner vi Traminer Aromatico i Alto Adige, även om de vinerna ofta är lättare och syrligare än de i Alsace. Druvan finns även i Spanien, såväl i Katalonien som norra Spanien.

Utanför Europa har man gjort intressanta viner på den i Clare Valley i Södra Australien, Nya Zealands östkust, i södra Chiles nya svala vinregioner, Kanada samt New York State och Norra Kalifornien i USA.

Hur smakar Gewürztraminer?

Gewürtztraminerviner kategoriseras ofta som druviga och blommiga viner, med doft och smak av framförallt litchifrukt, rosenblad, apelsinskal, kryddor och honung.Vinerna kan vara i olika stilar, från torra till söta. Karakterisktiskt för alla stilar av viner på Gewürztraminer är dock att de oftast har låg fruktsyra och hög alkoholhalt.

Generellt bör Gewürztraminer drickas unga, då de inte vinner särskilt mycket på lagring, aromen blir inte mer koncentrerad utan därmpad.

Mat till Gewürztraminer

Gewürztraminer passar suveränt till östasiatiska och välkryddade rätter samt till rätter med sötsura komponenter, exempelvis bratwurst och surkål. Kött eller grönsaker som marinerats i sötsyrliga kryddor och lufttorkad chark är också bra matchningar med Gewürztraminer.

Fransmän gillar att kombinera den med aromatiska mjuka ostar som Munster, Maroilles eller Livarot, men Gewürztraminer passar också bra med blåmögelostar, lagrade ostar, kittostar och smöriga, feta ostar som Delice de Bourgogne. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du