Filtrera & anpassa

Viner producerade i Kalifornien

Kalifornien är USAs viktigaste vinområde och The Wine State står för omkring 90 procent av landets produktion från ett område som är ungefär så stort som tre fjärdedelar av Frankrike. Här finns över 1 200 vinegendomar och antalet forsätter att växa ...

Läs mer om Kalifornien i USA
Ladda fler
Dölj atlas

Mer om viner från Kalifornien


Kalifornien är USAs viktigaste vinområde och “The Wine State” står för omkring 90 procent av landets produktion från ett område som är ungefär så stort som tre fjärdedelar av Frankrike. Här finns över 1 200 vinegendomar och antalet forsätter att växa i och med att nya områden som tidigare inte varit planterade med vinrankor tas i bruk.

Kalofornien vinhistoria går tillbaka till 1700-talet då spanska missionärer gjorde vin för religiöst bruk. Guldruschen på 1800-talet förde med sig allt fler bosättare i den tidigare ganska glest befolkade landsdelen, vilket också ledde till en boom för vinindustrin.

1957 grundade Agoston Haraszthy Kaliforniens första kommersiella vingård i Sonoma och John Patchett startade den första kommersiella vingården i Napa 1859.

Mot slutet av 1800-talet härjade vinlusen som bäst i Europa. Kalifornien kom dock ganska lindrigt undan eftersom man där hade botemedlet - att ympa de europeiska stockarna på resistenta amerikanska rotstockar. I början av 1900-talet fanns över 300 olika druvsorter i Kalifornien och närmare 800 vinegendomar.

Sedan kom förbudstiden (prohibition), som startade 1918, då det blev förbjudet att göra, marknadsföra eller distribuera alkoholhaltiga drycker för konsumtion (undantaget nattvardsvin). En del producenter lyckades överleva genom att göra bordsdruvor och druvjuice men i stort slogs hela industrin i spillror. När förbudstiden upphävdes 1933 fanns det bara 140 vinegendomar kvar i staten.

Det tog också årtionden innan Kaliforniens vinodlare hade hämtat sig. Under många decennier var det söta starkviner som dominerade (gjorda på carignan och thompson seedless). Men det fanns också en begynnande skara kvalitetsmedvetna producenter som gick i bräschen för vad som skulle bli det kaliforniska vinundret. På 1960-talet startade vingårdar som Robert Mondavi, Heitz Wine Cellars och David Bruce Winery och området började uppmärksammas runtom i världen.

1976 anordnade en engelsk vinhandlare i Paris, Steven Spurrier, en numera legendarisk provning där han ställde några av Kaliforniens bästa vita och röda viner mot några av de bästa ifrån Frankrike. På blindprovningen sopade de kaliforniska toppvinerna (som Château Montelena och Stags Leap Wine Cellars) banan med bland annat Meursault Charmes (Roulot), Mouton-Rotschild och Haut Brion. Och det med en fransk jury. The Paris Tasting är nu ett begrepp och har till och med blivit en film med Alan Rickman i huvudrollen (Bottle Shock – eller “Gyllene druvor från Montelena” som den kom att heta i Sverige). Och vinvärlden har inte varit sig lik sedan dess.

Klimatmässigt och geografiskt finns det en mängd olika terroirs och mikroklimat i Kalifornien. I stort har regionen ett medelhavsklimat men det finns också delar som är mer kontinentala. De flesta vingårdarna ligger utmed en remsa som går från Mendocino i norr till Los Angeles i söder med Stilla Havet i väster och Central Valley i öst. Havet fungerar tempererande och mildrar ett annars ganska torrt och hett klimat och så även den ganska frekventa dimman som sveper in över land från havet. Torka kan vara ett problem, men för det mesta klarar sig vinodlingarna utan konstbevattning.

Man kan dela upp Kalifornien i en mängd olika underregioner som i olika grad influeras av närheten till havet och de två bergskedjor (Central Ranges och Sierra Nevada) som löper parallellt med kusten.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du