Filtrera & anpassa

Viner från Sancerre, Frankrike

Liksom grannen Pouilly Fumé är Loire-distriktet Sancerre AOP nästan enbart känt för en typ av vin gjort på en enda druva. Sancerre är nämligen urtypen för lätt torr, aromatisk och frisk sauvignon blanc med inslag av krusbär, paprika och citrus - en ...

Läs mer om Sancerre i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Sancerre


Liksom grannen Pouilly Fumé är Loire-distriktet Sancerre AOP nästan enbart känt för en typ av vin gjort på en enda druva. Sancerre är nämligen urtypen för lätt torr, aromatisk och frisk sauvignon blanc med inslag av krusbär, paprika och citrus - en vinstil som kopierats (och nästan karikerats) av otaliga producenter och hela regioner i Nya Världen (t ex i Nya Zeeland).

Området ligger en 35 mil från Atlantkusten och täcker omkring 2800 hektar och har sitt centrum runt staden Sancerre som ligger pittoreskt uppe på en höjd med utsikt över vingårdarna. De flesta odlingarna ligger på mellan 200-400 meters höjd och Sancerre har ett typiskt kontinentalt klimat med kalla vintrar och varma somrar som passar för slanka och friska viner. Viner som passar perfekt till de lokala och berömda getostarna.

Sancerre som vi känner det idag är ett ganska nytt vinområde som fick sin ursprungsbeteckning Sancerre AOC/AOP 1936. Denna utvidgades sedan på 50-talet till att även gälla röda viner. Innan dess var området mest känt för just röda viner på gamay och pinot noir och de vita vinerna gjordes mestadels på chasselas och alltså inte sauvignon blanc.

Det var först efter att vinlusen ödelagt vingårdarna mot slutet av 1800-talet som sauvignon blanc blev populär för den funkade bra tillsammans med amerikansk rotstockar (att ympa vinrarankorna på resistenta amerikanska vinstockar visade sig vara den bästa preventionen mot vinlusen). Idag i Sancerre växer mest sauvignon blanc på de kalkstensrika kullarna men här finns också en del pinot noir (men odlingarna utgör mindre än 20 procent) som ger lätta fräscha röda viner med frisk syra och en del fräsch rosé.

De vita vinerna är sällan eller aldrig fatlagrade (åtminstone inte på ny ek) utan uttrycker istället sauvignon blanc-druvan i sin renaste form. I dag har emellertid en ny generation börjat experimentera och utmana vad de tycker är en likriktning av stilen på Sancerre. Vinproducenter som Sebastién Riffault har till exempel börjat göra ekologisk och Sancerre med skalkontakt (så kallat “orangea viner”) och en del botrytiserad frukt (druvor som angripits av mögelsvampen botrytis cinerea - som man normalt gör söta viner på). En stil som han menar är mer sann mot hur vinerna smakade innan den tekniska revolutionen med konstgödsel och konstgjorda jästsorter.

Hur skiljer sig då Sancerres sauvignon blanc från vinerna från grannen Pouilly Fumé som i princip görs på samma sätt? Möjligen är vinerna från Sancerre lite “fläskigare” med mer tropisk frukt än de mer flintiga och ståliga vinerna från Pouilly Fumé. Men det kan förstås skilja sig från producent till producent och från vingårdsläge till vingårdsläge.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du