Filtrera & anpassa

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc är en av världens mest odlade gröna druvor. Den trivs bäst i svalt klimat. Frankrike är dess ursprung men den odlas i hela världen med varierande resultat. Allra bäst har den blivit på Nya Zealand, där Sauvignon blanc-vinerna blivit ...

Läs mer om Sauvignon Blanc
Dölj atlas

Mer om vin med Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc är en av världens mest odlade gröna druvor. Den trivs bäst i svalt klimat. Frankrike är dess ursprung men den odlas i hela världen med varierande resultat. Allra bäst har den blivit på Nya Zealand, där Sauvignon blanc-vinerna blivit så bombastiska att de gett upphov till en egen vinstil.

Druvsorten Sauvignon blancs ursprung är omtvistat även om den med största sannolikhet kommer från Frankrike. Dels sägs den vara från de berömda vinbyarna Sancerre och Pouilly-Fumé i Loiredalen och dels sägs den stamma från Bordeaux där den oftast blandas med Sémillon i de stora vita vinerna från Pessac-Léognan. Vinerna från Loiredalen är friska, strama och eleganta och ibland kan man hitta en liten ton av rök i dom, därav namnet 'fumé' som betyder just rök. I Bordeaux behåller de friskheten men får en lite annan fetma och komplexitet när de blandas med en liten eller större del Sémillon.

I de söta och högkvalitativa Sauternes-vinerna används en del sauvignon blanc (oftast uppblandad med sémillon och eventuellt också muscadelle), framför allt för syrans skull, och de vinerna är några av världens mest lagringsbara viner.

1973 planterades de första Sauvignon blanc-rankorna i Marlborough, på Nya Zeelands södra ö. Aldrig förr hade världen sett eller smakat liknande viner av Sauvignon blanc, aromatiska viner med doft och smak av traditionell sauvignon blanc men med mer tropiska frukter istället för de lite mer gröna friska citrustonerna. I sina bästa stunder är detta ett av vinvärldens mest personliga vita viner och i sina sämsta nästan en grov karikatyr på druvsortens smakprofil.

Efter på Nya Zeeland började man plantera Sauvignon blanc i andra delar av Nya Världen; Sydafrika, USA, Chile, Argentina. I Sydamerika odlas druvan ofta på hög höjd för att dra nytta av svala nätter som tillåter druvan att mogna långsamt. I Kalifornien gör man en Bordeauxvariant som lagras på ek och som kallas 'fumé blanc'. I Sydafrika är den populär och vinerna därifrån är oftast örtigare i doft och smak.

Hur smakar Sauvignon blanc?

Typiska smaker och dofter för Sauvignon blanc är toner av gröna äpplen, svarta vinbärsblad, krusbär, fläder, nässlor, passionsfrukt och ibland en liten ton av rök. 'Kattpiss på svartvinbärsbuske' är en klassisk beskrivning av hur ett Sauvignon blanc-vin doftar. Andra inslag inkluderar tydliga aromer och smaker av det man kallar för 'mineralitet' - dvs dofter och smaker som påminner om krita och kalksten.

Oftast lagras Sauvignon blanc-viner på ståltankar och får då mer fruktiga toner, men vissa, framförallt viner från Pessac-Léognan i Bordeaux, lagras på ekfat och utvecklar då fylligare smaker med inslag av nötter, vanilj och rostade toner. Med ålder (t ex en Domaine de Chevalier som fått 10, 20 eller 30 års lagring) kan den bli nästan burgundisk i stilen men Sauvignon Blanc har sällan eller aldrig fylligheten hos en Chardonnay.

Sauvignon blanc-vinerna från Nya Världen, särskilt de från Nya Zealand är mer aromatiska än de franska med tydligare toner av tropisk frukt som passionsfrukt eller ananas. Vissa producenter fatlagrar eller fatjäser sin sauvignon blanc, vilket ger fylligare viner med toner av vanilj och rök.

Mat till Sauvignon blanc

En klassisk kombination är getost och Sauvignon blanc, då syran i osten och den i vinet kompletterar varandra. Fisk-, skaldjurs- och grönsaksrätter passar bra till med alla typer av tillbehör som är örtkryddade. Asiatiska smaker funkar också bra ihop med druvan.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du