Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bodegas Artadi Valdegines 2013

Vad tyckte du?

Bodegas Artadi Valdegines 2013

Ekologisk

Spanien, Rioja, 750 ml, 14%

No 57 James Suckling Top 100 Spanish Wines of 2016 Biodynamiskt vin från legendariska Artadi gjort på 100 procent tempranillo. De 7 hektar Valdeginés ligger vackert i San Ginés dalen ett par kilometer från vingården i Laguardia. Valdegines odling är ekologisk. Här har Artadi jobbat hårt för  konve ···

Styckvis

479:-

/flaskaOrd. pris 531:-
Låda (6 st)

469:-

/flaska, totalt 2 814:- Ord. pris 3 126:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2013

Druvor

Tempranillo

Smaknotering

Doften är stor, komplex och elegant. I doftbilden hittar man massor med nyanser av röda bär, fat, lakrits, lavendel och stensöta. Smaken är fyllig, elegant och komplex med toner av mörka bär, björnbär, blåbär, lavendel, fat och lakrits. Vinet har nästan en lite krämig stil med tät fin frukt som är väldigt balanserad med fin syra men med mjuka tanniner. Lång, harmonisk elegant eftersmak.

Drickes
2017-2028
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
2 timmar

Så tycker experterna

James Suckling
95 p "A very classy red with aging potential"

Deep, dark and beautiful nose of ripe blackberries and black cherries as well as earthy and light, toasted-oak undertones. Floral. Full-bodied and structured with chewy, polished tannins and a long, earthy and mineral finish. A very classy red with aging potential. Better in 2019.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

No 57 James Suckling Top 100 Spanish Wines of 2016

Biodynamiskt vin från legendariska Artadi gjort på 100 procent tempranillo.

De 7 hektar Valdeginés ligger vackert i San Ginés dalen ett par kilometer från vingården i Laguardia. Valdegines odling är ekologisk. Här har Artadi jobbat hårt för  konvertera vinmarken till biodynamisk odling. Det är tempranillo man odlar här som ger eleganta viner med finess och det är Artadis mest eleganta vin till dagens datum.

Vingården Artadi, grundades 1985 av en grupp vinodlare och en av dem är Juan Carlos López de Lacalle. Vingården ligger i byn Laguardia. Som är en del av Rioja Alavesa regionen. Under årens lopp har bodega fokusera mer på ursprung än på modern vinproduktion som följer de lagar som man har i Rioja. Beteckningar som Crianza, Reserva och Gran Reserva, som fastställer minimiåldringskrav. Som en följd av beslutet kommer Artadi inte längre visa Riojas benämningar på sina etiketter eftersom vingården vill stå fast vid att göra vinerna på sitt eget sätt enligt gamla metoder. Idag gör man superviner och år efter år får vinerna höga poäng av vinkritikerna.

Producenten

Artadi grundades i form av ett kooperativ i mitten av 80-talet. Vinmakaren Juan Carlos Lopes de la Calle hade bestämt sig för att bevisa den stora potential som han ansåg att tempranillodruvan hade. Detta har han sedan dess bevisat genom sina Artadiviner som kommer från högt belägna mycket gamla vingårdar med ett mycket lågt skördeuttag i den kalkrika jorden i Rioja Alavesa.

Idag äger Juan-Carlos tillsammans med sin vinmakarkollega Jean-Francoise 70 hektar med vingårdar runt staden Laguardia i Alavesa. Den kalkrika jorden är unik för Alavesa och finns inte i Rioja Baja eller i Rioja Alta. Juan-Carlos är en perfektionist och experimenterar ständigt med olika kloner och rotstockar för Tempranillo. Han avskyr den porösa, amerikanska viteken och använder bara den mer kompakta franska eken.

Artadi producerar en mängd olika viner - bland annat Viña El Pison från en vingård planterad 1947, Pagos Viejos från 75-åriga stockar och de främsta åren produceras även Artadis supercuvée som heter Grandes Añades från 70-100-åriga stockar. I stallet finns även en Crianza som heter Viñas de Gain och en vit Rioja. På senare år har man dessutom lagt till tre nya enskilda vingårdsviner - Vadeginés, La poza de Ballesteros och El Carretil.

Till de främsta cuvéerna används 100 % ny ek i allt från 18 till 32 månader men han sätter inte ut Reserva på etiketten och om han fick som han ville skulle det inte ens stå Rioja på etiketten utan endast Alavesa. Så unika anser han att dessa vingårdar är.

Sedan 1999 så har Juan Carlos Lopes de la Calle ett projekt i Alicante på 40 hektar i södra Spanien, kallat El Sequé. Här odlas monastrell från mycket gamla vinstockar (100 år) som växer 600 meter över havet. De flesta känner till druvan under det franska namnet mourvedre som har sitt högsäte i Bandol i södra Frankrike. Det odlas även små kvantiteter cabernet sauvignon och syrah. Jorden här nere i Spanien är också mycket kalkrik och det varmare klimatet ger intensiva mycket kraftiga och lagringsdugliga viner. Detta projekt har blivit en milstolpe i produktionen av kvalitetsvin i södra Spanien.

Karta