Filtrera & anpassa

Australien

Det tog lång tid för Australien att hitta sin egen väg som vinland. Men idag gör landets vinproducenter tveklöst några av vinvärldens bästa och mest spännande viner.Australiens väg från det att de första nybyggarna planterade de första vinrankorna på ...

Läs mer om Australien
Dölj atlas

Mer om vin från Australien


Det tog lång tid för Australien att hitta sin egen väg som vinland. Men idag gör landets vinproducenter tveklöst några av vinvärldens bästa och mest spännande viner. 

Australiens väg från det att de första nybyggarna planterade de första vinrankorna på 1700-talet till en av världens sju ledande vinproducenter har varit allt annat än spikrak. Så sent som på mitten av 1960-talet var 78 procent av konsumtionen inriktad på starkvin - och det var först i och med att europeiska immigranter som kommit till Australien efter andra världskriget började efterfråga torra kvalitetsviner som situationen så sakteliga ändrades.

När landets vinbönder sedan valde väg gick man i en helt egen riktning, med storskalig och närmast industriell produktion av billiga men fruktiga och smakrika viner. I Australien har man aldrig varit rädd för ny teknik och det är därför inte så konstigt att det var just i Australien som Bag-in-boxvinet föddes. Men samtidigt pågick en rörelse i en helt annan riktning - mot mer kvalitet och nya lite svalare kvalitetsområden som Margaret River, Mornington Peninsula och Tasmanien. Denna rörelse leddes av pionjärer som Cape Mentelle, Cullen och Pipers Brook.

Australiens bästa

Mest kända är förstås vinerna från de berömda distrikten i South Australia. Det handlar om kraftiga, fruktdrivna och muskulösa shirazviner från Barossa Valley (kanske världens mest intensiva viner på druvsorten). Coonawarra är centrum för lagringståliga och 'bordeauxlika' cabernet sauvignoner som naturligtvis är bärigare än sina europeiska förebilder och ofta har ett inslag av mynta. Clare och Eden Valley står för landets allra bästa rieslingviner - fokuserade och vibrerande friska med toner av lime och citrus men också andra friska viner på druvor som kryddig shiraz och läcker sémillon. Och Adelaide Hills alldeles intill havet har visat sig var idealiskt för pinot noir och sauvignon blanc.

I New South Wales har delar av Hunter Valley (se även lite längre ner om Hunter Valley Sémillon) och Mudgee gjort sig kända för rika viner på chardonnay (förr ofta överekade men nu alltmer balanserade). Och Riverina har blivit lite av centrum för bulkproduktionen.

Längre söderut i Victoria (som drabbades hårt av vinlusen i slutet av 1800-talet) blir klimatet svalare ju längre söderut och närmare havet vi kommer (men inlandet kan vara förbjudande hett). Svalklimatsdistrikt som Yarra Valley (kallare än Bordeaux men varmare än Bourgogne) och Mornington Peninsula har visat sig perfekta för viner med lite nerv och kryddighet och står bakom elegant pinot noir och chardonnay och livlig, lagringstålig cabernet sauvignon.

Längre söderut på Tasmanien hittar vi Australiens svalaste klimat och en hel del problem med frost. Området har de senaste åren blivit oerhört intressant för de som vill göra svalare och slankare viner från druvsorter som riesling, pinot gris, chardonnay och pinot noir som är 'eleganta' och fräscha i strukturen.

Slutligen har vi Western Australia med sitt mest kända distrikt - Margaret River - där vinbönderna producerar några av landets mest balanserade viner. Intensiva i frukten men medelfylliga och med en bra fräschör.

Australiens egna vintyper

Australien har emellertid fortfarande tre nästan helt egna och underskattade vintyper. Den första är starkvinerna som förstärkts med hjälp av vinsprit (oftast söta - som portvin). Mest kända är de som är gjorda på muscatdruvan - så kallade liqueur muscats - trögflytande och intensivt söta men oförliknelig smak av torkad frukt, choklad och muscovadosocker. De har inte för inte kallats för Australiens bortglömda skatt eller flytande guld.

Den andra vintypen som mest stött på hån och oförståelse i resten av världen är Sparkling Shiraz - ett mer eller mindre sött (det finns även torra varianter) bubbel gjorda på den kraftiga rödvinsdruvan shiraz. Dessa viner är mycket speciella men kan vara riktigt läckra och med lång lagring utvecklar de en oförliknelig komplexitet.

Slutligen har vi Hunter Valley Sémillon - ett torrt vin på druvsorten som ligger bakom de söta vinerna i Sauternes. I sin ungdom kan det vara lite ett mycket friskt, citrusaktigt vin men efter år av lagring utvecklar det en honungsaktig, smörig, rostad ton med djup och många lager. Också detta ett av vinvärldens riktigt unika viner.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du