Weingut Fritz Ekkehard Huff - Riesling från Roter Hang

Från 8 hektar prima vingårdsmark i Nierstein och Schwabsburg i Rheinhessen gör familjen Huff fantastisk riesling från lägen som Schloss Schwabsburg, Rabenturm, Pettenthal och Orbel.

Huff 2024

Weingut Fritz Ekkehard Huff- Riesling i världsklass

En klassisk familjeegendom som fått ny fart när unga paret Christine Huff och Jeremy Bird Huff har tagit över. Från "Generation Riesling" till viner i världsklass. Möt familjen Huff. 

När vi första gången träffade Christine Huff och Jeremy Bird Huff på Prowein för några år sedan så märkte vi direkt att de hade något stort på gång. Då tillhörde de "Generation Riesling" - en organisation som hjälper och pushar unga riesling-producenter i Tyskland. Anledningen till att vi stod just där och provade vinerna var att vi hade blivit tipsade av en mer känd vinodlare ("ni måste prova deras viner"). Och efter ha provat var valet lätt - vi bestämde oss direkt för att börja importera deras viner.

Nu flera år senare är det unga paret i Rheinhessen väletablerade och det är egentligen inte så konstigt eftersom de har några helt fantastiska solexponerade lägen utmed floden Rhein och "Roter Hang" (som det geologiska området kallas och där jorden består av skiffer och röd kalksten med inslag röd sandsten och slamsten).

Christine och Jeremy driver idag den 8 hektar stora vingården med tillsammans med Christines föräldrar (pappan sköter vingårdarna och mamman de kommersiella bitarna). Man gör en mängd olika viner (bland annat flera som skvallrar om Jeremys Nya Zeeländska ursprung under "the green bird"- och "the yellow bird"-etiketterna), men flaggskeppen är förstås Rieslingvinerna från enskilda vingårdslägen (några av de bästa runt Rhein). 

James Suckling har under de senaste åren återkommande gett vinerna höga poäng - flera 96-poängare till Rabenturm t ex. Det är sällan torr riesling får så höga poäng och vinerna är fortfarande rena fynden eftersom paret ännu är relativt okända utanför Tyskland. Men det är bara en tidsfråga innan amerikanerna och engelsmännen får upp ögonen för vinerna.

Förutom cru-vinerna så är Huffs vanliga riesling en av de bästa instegsviner vi har provat. En riktigt bra vardagsriesling att dricka inom det eller de närmaste åren. helt enkelt. vom Rotliegenden och Schwabsburg Riesling är ett snäpp upp och viner som normalt bjuder på fantastiska rieslingtoner särskilt om man ger dem ett eller några års lagring. 

Av Cru-vinerna så är Orbel den som oftast är den mest omedelbara och som det går att närma sig tidigast. Orbel är en av de välkända "Grosses-Gewächs"-appellationerna på Roter Hang - den geologiska formation som även inkluderar Pettenthal.

Pettentahl är förmodligen det allra bästa läget - men det är också en cru som behöver lång tid att mogna. Det är det mineraligaste och elegantaste av deras viner och når en fantastisk komplexitet med lagring. 

Slutligen Rabenturm - eller "kråktornet" (namnet kommer från tornet som finns högst upp på kullen). En fantastisk och lite bortglömd cru som ger fyllig och komplexa rieslingviner med en fantastisk längd. 

Har du ännu inte provat deras Pinot, eller Spätburgunder, så är även den värd lite uppmärksamhet. Det är ett lätt till medelfylligt väldigt fräscht pinot-vin utan krusiduller.

Du hittar Christine och Jeremys viner här! 

Famiglia Revello
Huff Family