Filtrera & anpassa

Viner från Cote-Rotie, Frankrike

Cte-Rtie AOP är det nordligaste distriktet i Rhne med branta sluttningar ner mot floden runt staden Ampuis och har fått namn av de långa soltimmar som steker vingårdarna - den stekta kullen. Vinerna görs på syrah med upp till 20 procent av den gröna ...

Läs mer om Cote-Rotie i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Cote-Rotie


Côte-Rôtie AOP är det nordligaste distriktet i Rhône med branta sluttningar ner mot floden runt staden Ampuis och har fått namn av de långa soltimmar som steker vingårdarna - “den stekta kullen”. Vinerna görs på syrah med upp till 20 procent av den gröna druvsorten viognier som komplement men det är sällan man använder så mycket viognier i vinet. Däremot finns det producenter som använder lite gröna druvor för att ge vinet en aromatisk komplexitet och fräschör (oftast rör det sig om några procent).

Bra Côte-Rôtie glömmer du aldrig. Tätt parfymerat och strävt i sin ungdom men med en sensuell lite rökig smak av mörka bär, violer, charkuterier, lakrits och svartpeppar.  

Det finns i dag bara omkring 200 hektar vinmark i Côte-Rôtie. Vingårdarna ödelades av vinlusens härjningar i slutet av 1800-talet. Appellationen skapades 1940 men det var först på 1970-talet som Marcel Guigal visade vad området kunde åstadkomma. Idag är egendomens vingårdsviner La Mouline, La Turque och La Landonne världsberömda och räknas till några av de bästa och mest eftersökta vinerna i världen.

De bästa vingårdarna ligger på de två sluttningarna kallade Côte Brune och Côte Blonde som båda stupar brant ned mot Rhônefloden bakom kommunen Ampuis. Den förra ger strävare och mer kraftiga viner från en jordmån som är rik på lera och järn och den senare ger lättare och mer eleganta viner från sand och kalksten.

De bästa vinerna behöver tio år eller mer för att mogna och utvecklas ännu längre på flaska -  men stilarna varierar. De flesta viner lagras på ekfat i allt från 12 månader till 48 månader och med olika variationer på ny och gammal ek. Vinlagen stipulerar att viognierdruvorna ska tillsättas innan jäsningen (och man får alltså inte blanda färdiga viner med varandra - vilket annars är vanligt i många av världens vinområden).

Det finns över 60 olika vingårdar eller lieu-dits. Förutom de tre ovannämnda (La Landonne, La Mouline och La Turque) tillhör La Chatillonne, La Garde och La Viaillere de mer kända. Riktigt mogen Côte-Rôtie kan ibland vara svår att skilja från mogen Bordeaux. Det är något som är svårt att föreställa sig när vinerna är unga.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du