Filtrera & anpassa

Viner från Loire

Loire är Frankrikes längsta flod och har historiskt alltid varit en handelsväg. Redan romarna odlade vin på sluttningarna längs floden med samma namn och under medeltiden hölls traditionen uppe av munkar. Loire har en del likheter med Bourgogne som ...

Läs mer om Loire i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Loire


Loire är Frankrikes längsta flod och har historiskt alltid varit en handelsväg. Redan romarna odlade vin på sluttningarna längs floden med samma namn och under medeltiden hölls traditionen uppe av munkar. Loire har en del likheter med Bourgogne som är det närmaste vindistriktet geografiskt och det finns också en koppling mellan Bourgogne och Loire i en del namn, som till exempel när det gäller den lokala druvsorten chenin blanc som också kallas pineau de la Loire (som ”pinot” i Bourgogne). Liksom för druvan muscadet som också går under namnet “melon de bourgogne”.

Val de Loire är Frankrikes mest utsträckta vinregion och det är därför inte så konstigt att vinstilarna varierar stort - men det finns en frisk, sval och lite slank karaktär hos vinerna som går genom hela regionen. Jordmånen varierar kraftigt. I övre östra delarna av Loire vid Sancerre och Pouilly-Fumé dominerar kalk- och kiselhaltiga jordar medan en stor del av mellersta Loire med Touraine, Anjou och ute vid Pays Nantais vid kusten har odlingarna belägna på grus- och sandjord. Men kalkjorden går igenom även i distriktets mellersta delar.

Floden ger den där lilla extra värmen som gör att vinerna kan mogna i det tämligen nordliga och kalla klimatet - ett klimat som ändrar sig ju längre uppåt floden man kommer. Närmast Atlanten är det maritimt med havsbrisar. Längre in runt Touraine och Anjou är det semi-kontinentalt med visst inflytande från Atlanten och längst i öst vid Pouilly och Sancerre är det mer kontinentalt med varma somrar och kalla vintrar.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du