Filtrera & anpassa

Vin från Chinon

Det är Loires kanske mest känd rödvinsdistrikt och ursprunget för några av världens mest läckra viner på druvsorten Cabernet Franc.Chinon AOP/AOC är ett litet vindistrikt på totalt 2 300 hektar i de centrala delarna av Loire runt den historiska ...

Läs mer om Chinon i Frankrike

Vi har tyvärr inga viner från den angivna regionen/distriktet, men du kan hitta andra populära viner här nedanför.

Populära viner hos Winefinder

Tyvärr har vi just nu inga viner i butiken som matchade din sökning. Kanske något av våra mest populära viner kan vara av intresse?

Dölj atlas

Mer om viner från Chinon


Det är Loires kanske mest känd rödvinsdistrikt och ursprunget för några av världens mest läckra viner på druvsorten Cabernet Franc.

Chinon AOP/AOC är ett litet vindistrikt på totalt 2 300 hektar i de centrala delarna av Loire runt den historiska staden Chinon och beläget i den västra delen av den lite större regionen Touraine. Det är ett av få Loiredistrikt som är nästan helt fokuserat på röda viner och då framförallt röda viner på Cabernet Franc (som får innehålla upp till 10 procent Cabernet Sauvignon).Producenterna gör också en liten del vitt på Chenin Blanc och en del rosé.

Chinon ligger precis söder om två andra kända Loiredistrikt som också de förknippas med Cabernet Franc, Bourgueil och St-Nicolas de Bourgueil och öster om Saumur och jordmånen är densamma för alla tre, dvs en blandning av sand, grus och kalksten. De påverkas alla av Atlanten som ligger 200 km åt väst men åtnjuter också lite av ett klassiskt inlandsklimat.

 

Under goda år så står Chinon för några av de bästa vinerna i hela världen gjorda på Cabernet Franc. Under svala och svåra år kan vinerna bli lite gröna i tonen, men med den globala uppvärmningen och klimatkrisen har vinerna idag generellt sett mycket mindre gröna toner och domineras istället av cabernetdruvans mörka charm parat med en fin örtighet.

 

De röda vinerna från Chinon görs naturligtvis i en mängd olika stilar från lätta fräscha Beaujolaislika viner till medelfylliga och strama lagringsviner som kan utvecklas i decennier. Olga Raffault och Couly-Dutheil är två av de mest kända och eftertraktade producenterna. Domaine Breton är en annan högt ansedd egendom som gör naturliga viner enligt biodynamiska principer. 

 

Så smakar Chinon

De röda vinerna från distriktet har både doft och smak av röda och mörka bär, cederträ och örter. Alla Cabernet Francs vanliga kännetecken finns där förstås med inslag av grön paprika (i större eller mindre utsträckning), svartavinbärsblad och cigarrlåda. De lätta röda kan vara josiga och lite flirtigt rödfruktiga medan lagringsvinerna påminner om en något lättare och fräschare Bordeaux med lite mer mörka toner. De sällsynta vita ger en härlig tolkning av druvsorten Chenin Blanc med fin fräschör, mineralitet och tropisk frukt.

 

Mat till Chinon

Chinonviner passar utmärkt till en mängd kötträtter, speciellt nöt och lamm. De har egentligen samma användningsområde som bra Bordeaux men klarar även av lite ljusare och lättare kötträtter som kyckling och fågel. Särskilt om vinet är av en lite lättare och juicigare karaktär.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du