Filtrera & anpassa

Viner från Pouilly-Fumé, Frankrike

Öster om Loirefloden ligger distriktet Pouilly Fumé som i mångt och mycket liknar sin granne Sancerre. Jordmånen i de båda distrikten är delvis densamma som i Chablis i Bourgogne - kimmeridgelera - men här finns också en hel del flinta, krita och ...

Läs mer om Pouilly-Fumé i Frankrike

Vi har tyvärr inga viner från den angivna regionen/distriktet, men du kan hitta andra populära viner här nedanför.

Populära viner hos Winefinder

Tyvärr har vi just nu inga viner i butiken som matchade din sökning. Kanske något av våra mest populära viner kan vara av intresse?

Dölj atlas

Mer om viner från Pouilly-Fumé


Öster om Loirefloden ligger distriktet Pouilly Fumé som i mångt och mycket liknar sin granne Sancerre. Jordmånen i de båda distrikten är delvis densamma som i Chablis i Bourgogne - kimmeridgelera - men här finns också en hel del flinta, krita och lera. Klimatet är svalt och kontinentalt med kalla vintrar och varma somrar.

Och släktskapen mellan vinerna (Chablis, Sancerre och Puilly) framförallt i den ståliga friska smaken och den rökiga mineraliteten (pierre à fusil - som när man slår två flintstycken mot varandra), är slående. Men sauvignon från Pouilly är oftast lite slankare och mer stålig i stilen (än den lite mer fruktiga Sancerre) med nyanserade toner av citrus, äpplen och krusbär och den där lilla rökigheten (framförallt är både Sancerre och Pouilly inte alls lika aromatisk och cocktail-fruktig som vinerna från exempelvis Nya Zeeland).

Fram till slutet av 1800-talet dominerade dock de röda vinerna på gamay och pinot noir. Det var först efter att vinlusen ödelagt stora delar av vingårdarna som sauvignon blanc blev populär. Detta eftersom den funkade bra tillsammans med de amerikanska rotstockar som visade sig vara det enda egentliga botemedlet mot vinlusen (att ympa vinrankorna på resistenta amerikanska vinstockar är egentligen den enda förebyggande metoden som fungerar mot Phylloxera Vastatrix).

Pouilly Fumé är helt inriktat på vitt torrt vin på sauvignon blanc (även om det också görs lite Pouilly-sur-Loire på druvsorten chasselas). Området fick status som kontrollerat ursprungsområde (Appellation d’Origine Contrôlée) för både sauvignon blanc (Pouilly Fumé) och chasselas (Pouilly-sur-Loire) 1937 men redan innan dess odlade man förstås vin i distriktet. Idag finns omkring 1100 hektar planterat av den förra men bara omkring 40 hektar chasselas.

Under 1980-talet fick området ett rejält uppsving inte minst genom Didier Dagueneaus (1958-2008) nästan kultförklarade viner med namn som Silex och Pur Sang. De gjordes i en mycket mer koncentrerad stil än vad som var normalt i området och lagrades dessutom ofta på ekfat (vilket var ovanligt).

Idag gör en ny generation, med bland andra Alexandre Bain, nya försök att förändra den ensidiga bilden av Pouilly genom att göra viner med extremt låga skördeuttag, biodynamisk odling, med naturjäst (de flesta använder tillverkad jäst) och ingen eller bara lite tillsatt svavel för att stabilisera vinet vid buteljeringen.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du