Filtrera & anpassa

Viner från Gevrey-Chambertin, Frankrike

Gevrey-Chambertin AOP är den största kommunappellationen i Cte de Nuits ja hela Cte dOR och ett av de bästa områdena i världen för pinot noir. Ingen annan kommun har så många grand cru-vingårdar som Gevrey-Chambertin - nio till antalet. Chambertin ...

Läs mer om Gevrey-Chambertin i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Gevrey-Chambertin


Gevrey-Chambertin AOP är den största kommunappellationen i Côte de Nuits (ja hela Côte d’OR) och ett av de bästa områdena i världen för pinot noir. Ingen annan kommun har så många grand cru-vingårdar som Gevrey-Chambertin - nio till antalet. Chambertin och Chambertin-Clos-de-Bèze har en särställning. Dessa får säljas som enbart “Chambertin” och är de enda grand cru:n som får ha namnet Chambertin före sitt eget namn. Vinerna härifrån var världskända långt innan alla officiella klassificeringar. Den senare, som ligger lite längre upp på kullen jämfört med Chambertin, gör något mindre kraftfulla och mer finessrika viner.

De andra sju vingårdarna med grand cru-status är Chapelle-Chambertin, Mazis-Chambertin, Griotte-Chambertin, Latricières-Chambertin, Ruchottes Chambertin, Mazoyères-Chambertin och Charmes-Chambertin.  

Kommunen ligger i den norra delen av Côte de Nuits och här görs bara rött vin på pinot noir. Solexponeringen är perfekt östlig/sydöstlig och jordmånen består av framförallt kalksten med inslag av lera, grus och lite kisel. Den ger några av de fylligaste, mest långlivade och klassiska röda vinerna i Bourgogne - mörka i färgen och med smaker av mörka bär, röda bär, kryddor, blommor, vilt och lakrits. Viner som behöver cirka tio år på sig för att mjukna och öppna upp.

I distriktet finns även 26 premier cru-lägen, varav några intill grand cruvingårdarna söder om byn Gevrey-Chambertin och några på en liten högre kulle nordväst om själva byn. De bär antingen namnet Gevrey-Chambertin Premier Cru + vingårdsnamnet AOP eller bara Gevrey-Chambertin Premeir Cru AOP om de blandats från flera olika lägen. Till de bästa räknas Cazetiers, Lavaut St-Jacques, Varoilles och Clos St-Jacques men även Bel-Air, Champeaux, Cherbaudes, Au Closeau, Clos Prieur, Craipillo, Ergots, Estournelles, Lavaut, Les Goulots och Poissenot tillhör de mer kända.

15 procent vita druvor får användas vid rödvinsframställning (chardonnay, pinot gris och pinot blanc). Men detta praktiseras så gott som aldrig.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du