Filtrera & anpassa

Viner från Haut-Médoc, Frankrike

Haut-Médoc är ett underdistrikt till det större området Médoc på den vänstra stranden av Gironde i Bordeaux. Området omfattar 15 kommuner och omringar de mer kända underappellationerna Saint-Estphe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux och de alltmer ...

Läs mer om Haut-Médoc i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Haut-Médoc


Haut-Médoc är ett underdistrikt till det större området Médoc på den vänstra stranden av Gironde i Bordeaux. Området omfattar 15 kommuner och omringar de mer kända underappellationerna: Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux och de alltmer intressanta Listrac-Médoc och Moulis-Médoc. Alla de skulle rent tekniskt kunna göra vin under Haut-Médoc AOP men väljer den strängare och mer avgränsade kommunappellationen istället.

Jordmånen i Haut-Médoc är generellt sett lättare med mycket mer grus än i Médoc ju längre söderut man kommer. De lerigare jordarna i norr tenderar att producera lite mer robusta viner. Det mesta vinet som görs är rött på framförallt cabernet sauvignon, merlot, petit verdot och malbec. Men det görs också små mängder vitt vin på sémillon, sauvignon blanc och muscadelle.

Generellt sett är vinerna strama och nyanserade i stilen med mycket smak av mörka bär (svarta vinbär, plommon, björnbär etc), blyerts, cederträ och rostade fat. De inkluderar allt det som man förknippar med klassisk Bordeaux från den vänstra stranden. I takt med att klimatet blivit varmare och tekniken och kunnandet i vingården har blivit bättre så har vinerna blivit rundare och mindre sträva - vilket gör att man kan närma de sig tidigare än vad man kunde för något eller några decennier sedan.

De röda vinerna görs på traditionellt sätt med jäsning på rostfritt stål, cementtankar, keramiska tankar eller på träkar. Antingen med naturlig eller tillsatt jäst. Så gott som alla röda viner av kvalitet lagras en tid på klassiska franska ekfat (normalt mellan 6-20 månader).

De bästa egendomarna (som inte använder någon av de mer avgränsande ursprungsbeteckningarna som Margaux eller Pauillac) ligger placerade norr om byn Ludon strax söder om Margaux. Bland annat fem slott som blev klassificerade i 1855-års klassificering: Château La Lagune (3e cru), Château La Tour Carnet (4e cru), Château Cantemerl, Château Camensac och Château Belgrave (de tre sistnämnda alla klassificerade som 5e cru). Andra kända egendomar är Châtau Sociando-Mallet, Château Sénejac, Château Citran, Château Cissac och Château Lanessan.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du