En av de egendomar som imponerat mest på oss de senaste åren. Château Sénéjac gör klassisk Haut Médoc med mycket smak.
Château Sénéjac är en välkänd Cru Bourgeois Superieur som som ligger halvvägas mellan Bordeaux och Margaux i kommunen Pian-Médoc. Egendomen ägs sedan 1999 av familjen Rustmann-Cordier som också äger den berömda fjärde crun Château Talbot i Saint Julien.
Sénéjac gör traditionella, lagringsdugliga viner med djup färg och kraftiga tanniner från en jordmån som är mager och grusrik och därför väldigt lämpad för Cabernet Sauvignon. Cabernet utgör också 54 procent av planteringarna följt av Merlot (32 procent), Cabernet Franc (10 procent) och Petit Verdot (4 procent).
Egendomen består av 150 hektar (41 hektar planterade med vinrankor) och förutom förstavinet så gör man även tre andra viner, Comte de Sénéjac, Artigues de Sénéjac och Petit Sénéjac.
Château Senejac är en av de egendomar som imponerat mest på oss de senaste åren när vi besökt Bordeaux. Vinerna har en fint klassisk smakprofil till ett mycket bra pris.
Så smakar vinerna från Château Sénéjac
Vinerna från Château Sénéjac är skolboksexempel på Cabernet-dominerade viner från 'vänstra stranden'. Här finns de där klassiska noterna av mörka bär, svarta vinbär, cederträ, blyerts och lite multna löv. Smaken är rustik med bra ryggrad men inte utan finess och elegans. Det är en profil som gör att Château Sénéjac är utmärkt att lagra i en 5-10 år eller längre för den som har tålamodet och förutsättningarna.
Mat till Château Sénéjac
De kraftiga Bordeauxsmakerna gifter sig väl med olika typer av kötträtter från lamm, nöt eller fläsk. Grillat, stekt eller ugnsbakat. Château Sénéjac fungerar också fint till smakrikare grönsaksrätter - t ex en vegetarisk chili con carne.