Filtrera & anpassa

Viner som kommer från Mosel

Det finns ingen annan region i vinvärlden som ger sådana lätta, fräscha och långlivade rieslingviner som de från Mosel. Fram till 2007 kallades regionen för Mosel-Saar-Ruwer efter de två bifloderna till Mosel och området är hemvist för över 6 000 ...

Läs mer om Mosel i Tyskland
Dölj atlas

Mer om viner från Mosel


Det finns ingen annan region i vinvärlden som ger sådana lätta, fräscha och långlivade rieslingviner som de från Mosel. Fram till 2007 kallades regionen för Mosel-Saar-Ruwer efter de två bifloderna till Mosel och området är hemvist för över 6 000 vinmakare som brukar drygt 10 000 hektar vinmark.

Regionen är landets tredje största och riesling är den klart dominerande druvsorten med nästan 60 procent av planteringarna (följt av müller-thurgau, elbling och kerner). Området formas av det mycket svala klimatet och de branta skiffersluttningarna ner mot floderna. Alla de bästa vingårdarna har en sydlig exponering och utan floderna och solljuset skulle druvorna inte mogna.

Området delas traditionell in i tre delar - Obermosel, Mittelmosel och Terrassenmosel (eller nedre Mosel). Den övre delen - Obermosel - (som börjar i söder invid gränsen till Frankrike och Luxemburg) inkluderar floderna Saar och Ruwer och har sitt center runt staden Trier. Här nere var det, innan den globala uppvärmningen hade tagit fart, ovanligt att druvorna mognade annat än under exceptionella år. Här görs några av landets lättaste och mest delikata viner med en intensiv frukt, hög syra och tämligen låg alkoholhalt.

Mittelmosel är den mest kända delen med klassiska vinbyar som Trittenheim, Piesport och Bernkastel och vingårdar som Apotheke, Goldtröpfchen och Doktor. Det är här som den skifferrika jorden och den fantastiska solexponeringen ger de där rökigt mineraliga och lite petroleumdoftande vinerna som verkar kunna få ett evigt liv (20, 30, 40 och 50 års lagring på flaska är inte ovanligt).

Slutligen Terassenmosel eller Untermosel som är regionens nordligaste del som sträcker sig från floden Rhein i norr och Zell i söder. Ett område som är mest känt för lite tuffare och torrare rieslingviner från en jordmån som innehåller mer kvarts.

Alla Mosels stora viner görs på riesling. De är oftast lättare än andra tyska viner med en viss restsötma (även om trenden med torra viner även har nått hit) och ibland en skön spritz på tungan. Området är också känt för sina söta beerenauslese, trockenbeerenauslese och eiswein.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du