Filtrera & anpassa

Viner som kommer från Lalandes de Pomerol

Öst och nordöst om staden Libourne och norr om Saint-milion på den högra stranden av La Garonne/Dordogne i Bordeaux ligger Pomerol som är lite av Haut-Médocs antites. Byt ut cabernet sauvignon mot merlot som dominerande druvsort och vänstra strandens ...

Läs mer om Pomerol i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Pomerol


Öst och nordöst om staden Libourne och norr om Saint-Émilion på den högra stranden av La Garonne/Dordogne i Bordeaux ligger Pomerol som är lite av Haut-Médocs antites. Byt ut cabernet sauvignon mot merlot som dominerande druvsort och vänstra strandens grusjordar mot mer sand och lera. Här finns knappt några stora slott och egendomarna är små - ja hela området är inte större än 800 hektar - och här finns inget prestigefyllt klassificeringssystem som rangordnar slotten i första cru, andra cru etcetera och inget centrum eller någon centralort.

Ändå är Pomerol otvetydigt ett av Bordeauxs största distrikt när det gäller kvaliteten på vinerna. Detta grundar sig inte minst på att några av regionens dyraste och bästa viner kommer från Pomerol - viner som Petrus, Le Pin och Vieux Château Certan. Viner som domineras av merlot uppbackat av främst cabernet franc medan cabernet sauvignon spelar en mindre viktig roll i distriktet.

Klimatet i Pomerol är lite mer kontinentalt än det ät i Haut-Médoc med lite varmare sommartemperaturer och större skillnader mellan temperaturerna dag och natt. Den höga proportionen merlot för dock med sig vissa risker. Druvsorten blommar tidigt och både regn och frost kan ha avservärd negativ inverkan på skörden. Druvskalen på merlot är också tunnare än på exempelvis cabernet sauvignon vilket gör att den lätt drabbas av röta. Så ett bra år för vinerna på vänstra stranden behöver inte betyda att det också var ett bra år för vinerna från högra stranden och för konsumenterna lönar det sig att hålla koll på årgångarna.

Generellt sett är vinerna rundare och fylligare än de från Haut-Médoc och lättare att dricka i sin ungdom. Man skulle nästan kunna beskriva dem som mer “Nya Världen-aktiga” i stilen med en lite köttig bärighet och munkänsla men de bästa vinerna har alltid en bra ryggrad av garvsyror som gör att även dessa kan lagras i decennier. Priserna är emellertid höga - dels på grund av efterfrågan på just rundare och fruktigare viner och dels på grund av de den småskaliga produktionen.

Trots att det inte finns någon klassificering av vinerna i Pomerol så finns en mer eller mindre uttalad ranking där Petrus har en särställning följt av bland andra egendomar som Le Pin, Vieux Château Certan, L’Eglise Clinet och Château Trotanoy.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du