Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Sadie Family Palladius 2016

Vad tyckte du?

Sadie Family Palladius 2016

Sydafrika, Swartland, 750 ml, 14%

Sadie-fansens våta dröm - senaste årgången från Eben Sadie är här! Palladius är Ebens vita flaggskeppsvin. I några av de äldsta vingårdarna i Paardeberg Mountain i Swartland odlar Eben Sadie druvor till sitt vita prestigevin. Totalt tar man druvor från 17 olika vingårdar. Jordmånen består av grus oc ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2016

Druvor

Chenin Blanc, Chardonnay, Marsanne, Roussanne, Colombard, Palomino, Verdejo/Verdelho, Viognier, Grenache Blanc, Semillon

Smaknotering

Stor, ung och komplex doft av gula äpplen, citron, grapefrukt, bivax, örter, honung, krita, smör och vita blommor. Smaken är ung, djup och sammansatt med utmärkande syra och lång, intensiv, oljig och mineraldriven eftersmak. 

Drickes
2019-2028
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC
Sockerhalt
3 g/l
Lufta vinet
1-3 timmar

Så tycker experterna

Vinous
93 p "White pepper and sage completes this wonderful Palladius."

"The 2016 Palladius comes from 17 different vineyards and was fermented in clay amphora and concrete egg and aged for first year, then racked and aged for additional year in old foudres prior to bottling. It has a well defined bouquet, quite neutral in style but blossoming with aeration to reveal hints of lanolin and melted candle wax. The palate is well balanced with crisp acidity, touches of curry leaf and spice and orange peel. A long tail on the finish of white pepper and sage completes this wonderful Palladius."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

3/5551

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

 

Vinet

Sadie-fansens våta dröm - senaste årgången från Eben Sadie är här! Palladius är Ebens vita flaggskeppsvin. I några av de äldsta vingårdarna i Paardeberg Mountain i Swartland odlar Eben Sadie druvor till sitt vita prestigevin. Totalt tar man druvor från 17 olika vingårdar. Jordmånen består av grus och granit och druvorna växer på stockar av bush wine-typ, det vill säga fritt växande som buskar och inte uppbundna på vajrar eller stolpar. Druvorna skördas under de tidiga morgontimmarna och sorteras noggrant för att endast välja ut de som är perfekt mogna. Pressningen sker i en gammal korgpress. Efter jäsningen lagras vinet på en blandning av amforor av lera, franska ekfat och 600-liters betongkar. Vinet buteljeras utan att varken klarnas eller filtreras.

Producenten

Eben Sadie är ett av de största namnen i Sydafrika. Han är närmast kultförklarad och många vinmakare har honom som förebild. Eben Sadie har arbetat med några världens bästa vinproducenter men är sedan 15 år tillbaka hemma i Swartland för att göra några av Sydafrikas, för att inte säga världens, bästa och mest intressanta viner. Och han är helt klart en av anledningarna till att Swartland numera är Sydafrikas kanske mest intressanta vindistrikt. 

Eben Sadie jobbar med ett minimum av manipulation och ett maximum av tydlighet i terroir och smaker. Han gör det med hjälp av flera olika uttryck. Hans prestigeviner är den röda Columella (som rankas bland Sydafrikas bästa viner på syrah - men som visserligen är syrahdominerad men egentligen mer av en Rhôneblandning med lite moruvèdre och grenache i mixen) och den vita Palladius (också det en blandning av chenin blanc, grenache blanc, clairette, verdelho, viognier, semillon gris, semillon blanc, chardonnay och rousanne) är som han själv uttrycker det "en jakt efter perfektion". Hans försök att göra så perfekta viner som möjligt. 

Eben Sadies Old Vine Series är något helt annat. I denna söker han gamla, ibland bortglömda, vingårdar med druvor som är eller en gång var vanliga i Sydafrika. Här finns bl a Pofadder som görs på cinsault som planterades på 1950-talet, Soldaat – en grenache som görs på druvor från upp emot 100-år gamla stockar och Skurfberg som görs på druvor från gamla chenin blanc-stockar. 

Filosofin med Old Vine Series är att göra så lite som möjligt. Att skörda optimalt mogna druvor och låta jäsningen ha sin gång. Att inte tillsätta något och att buteljera med så små mängder svavel som möjligt. 

Eben Sadie är också medlem av och var med och grundade Swartland Independent - en rörelse som just har som mål att göra autentiska och naturliga viner från Swartland utan onödiga tillsatser och med så lite manipulation som möjligt. 

http://www.thesadiefamily.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du