Filtrera & anpassa

Chenin Blanc

Tveklöst en av världens bästa gröna druvor för vinframställning av vita viner. Hjärtat och ryktet för långlivade, lagringståliga och fräscha viner har den från Loire men den har även blivit populär som en arbetshäst i länder som Sydafrika. It has the ...

Läs mer om Chenin Blanc
Dölj atlas

Mer om vin med Chenin Blanc

Tveklöst en av världens bästa gröna druvor för vinframställning av vita viner. Hjärtat och ryktet för långlivade, lagringståliga och fräscha viner har den från Loire men den har även blivit populär som en arbetshäst i länder som Sydafrika.

'It has the body of Chardonnay and freshness of Sauvignon Blanc.' Få om någon har beskrivit beskrivit druvsorten Chenin Blanc bättre än Bruwer Raats på Raats Family Wines i Stellensbosch, Sydafrika.

Trots att den var omåttligt populär under namnet Steen i just Sydafrika så är det ändå i Loire och runt Anjou som den nämns för första gången då Thomas Bohier 1496 köpte land runt Château Chenonceau och planterade vad som förmodligen var Chenin Blanc på ägorna. Det är också runt Anjou och Touraine i mellersta Loire som den är som allra bäst - frisk, fräsch men med en fylligare kropp än de andra gröna druvsorterna i Loire (Melon de Bourgogne vid Atlantkusten och i Muscadet samt Sauvignon Blanc längre österut i Pouilly Fumé och Sancerre).

Franskt ursprung

Chenin Blanc är med största sannolikhet en avkomma till Savagnin och en annan okänd druva och den är besläktad med både Trousseau och Sauvignon Blanc (i Loire går den ibland under namnet Gros Pineau men den är inte släkt med Pineau d'Aunis som ibland kallas för Chenin Noir). Druvsorten används mestadels för vita torra viner i mer allmänna appellationer som Anjou, Touraine och Saumur och den är också basen för mycket av det mousserande vin, Crémant de Loire, som görs i området.

I Anjous-Saumurs mest prestigefyllda distrikt ger den både torra, halvtorra och helt söta överdådiga viner beroende på var den odlas och när druvorna skördas. I Coteaux du Layon är t ex AC Quarts de Chaume och AC Bonnezeaux kända för sina söta långlivade viner och AC Savennières känt för torra viner från från underappellationerna Roche-de-Moines och Coulée de Serrant. Den sistnämnda, en kulle som ägs helt och hållet av Nicolas Joly, anses kanske göra de bästa Chenin Blanc-vinerna i världen. ?'ven i Touraine och framförallt i Vouvray kan den nå fantastiska höjder - både som torrt, halvtorrt och sött vin.

Druvsorten är också vanlig i naturvinssammanhang i just Loire eftersom det där finns många odlare som jobbar nauturligt med lite eller ingen mänsklig inblandning i vingård och vinkällare. Mark Angeli, Pierre Olivier Bonhomme, Clos de Tue Boeuf och Domaine de l'Ecu är några av de mest kända.

?-vriga världen

Chenin Blanc är inte lika känt i övriga världen men i Sydafrika har den en lång och gedigen tradition och sitt bästa och största fäste utanför Frankrike. Här var den länge en anonym arbetshäst under namnet Steen. Faktum är att den är landets mest planterade gröna druva (totalt sett en tredjedel av arealen för vita viner och en femtedel av arealen för alla druvor). Idag ser man sällan Steen på etiketterna längre men druvsorten ligger bakom några av landets allra bästa viner. Både som enskild druvsort och som en ingrediens i olika blandningar och field blends. Särskilt i händerna på producenter som Eben Sadie, Bruwer Raats, De Morgenzon, Mullineux, Ken Forrester, De Trafford med flera.

Chenin Blanc var förr också väldigt populär i USA, framförallt i Kalifornien och Washington State. Men under de senaste decennierna har den tappat mark - framförallt till Chardonnay. Historien är densamma i Argentina där den också fått ge vika för Chardonnay.

Hur smakar Chenin Blanc?

Det som utmärker torr Chenin Blanc är, som Bruwer Raats inledande citat skvallrar om, en otrolig fräschör parat med en ganska fyllig kropp. Chenin Blanc har nästan alltid en pigg och frisk syra och mineralitet, särskilt när den kommer från lågavkastande vinrankor och/eller svala klimat. Det är också detta som gjort druvsorten till en favorit för många som gör mousserande viner. Samtidigt har den en rondör och fyllighet som smakar tropisk frukt och ananas (ananasspad). Doften kan vara höaktig och halmig och vissa exemplar kan ha en liten ton av gummi (ny gummistövel) som är lätt att känna igen. Annars är det citrus och lite rökiga mineraltoner som ofta paras med en touch av honung. I söta varianter får de tropiska fruktelementen ett ännu större spelrum och blandas med torkade frukt och honung.

Mat till Chenin Blanc

Chenin Blanc är ett fantastiskt matvin - särskilt till nyfångad vit fisk som gös, havskatt eller torskrygg. Fylligheten och fräschören gör också att den står upp bra mot ganska tunga och gräddrika rätter. Viner på Chenin Blanc kan med fördel drickas till råbiff och lättare kötträtter samt smakrika grönsaksrätter.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du