Filtrera & anpassa

Viognier

Viognier är en spännande druva som har blivit allt mer populär på senare tid. Den ursprungliga hemvisten för Viognier är Rhnedalen i Frankrike, men den odlas nu över hela världen, inklusive USA, Australien och Sydafrika.Viognier är druvsorten som ...

Läs mer om Viognier
Dölj atlas

Mer om vin med Viognier

Viognier är en spännande druva som har blivit allt mer populär på senare tid. Den ursprungliga hemvisten för Viognier är Rhônedalen i Frankrike, men den odlas nu över hela världen, inklusive USA, Australien och Sydafrika.

Viognier är druvsorten som blivit välkänd för sina fylliga och kraftfulla torra vita viner från Condrieu och Château Grillet i norra Rhônedalen. Där en druvsort som har en unik smakprofil med tydliga inslag av aprikos, persika och honung, och det är därför den är en utmärkt komplement till många maträtter. Dess enda egentliga nackdel är att den ibland kan sakna syra och lätt för en hög alkoholnivå vilket gör att vinerna ibland känns för kraftiga och lite tunga.

Trots att Viognier odlas över hela världen, så kan klimatet påverka smaken av druvan. I svalare klimat har Viognier en högre syrahalt, vilket ger vinet en mer markerad syrlighet. I varmare klimat tenderar druvan att ha en sötare smakprofil. 

I norra Rhône, närmare bestämt Côte-Rôtie, blandas ofta en liten mängd Viognier (någon eller några procent) in i de röda vinerna från distriktet. Detta sägs ge en extra aromatisk dimension till vinerna. Ursprunget till praxisen är nog mer pragmatisk - eftersom druvorna växte huller om buller i vingården - och att man förr inte var så noga med att skörda dem var för sig. 

I södra Rhône och Languedoc-Roussillon kan man se Viognier buteljerad som enskild druvsort men ofta ingår den i blandningar tillsammans med druvor som Roussanne och Marsanne. 

Man hittar också riktigt bra Viognier i Kalifornien, Australien, Sydafrika och Sydamerika. 

Hur smakar Viognier?

Viognier är en av vinvärldens mest speciella druvsorter och ofta lätt att känna igen. Den har en stor aromatisk doft och smak av stenfrukter, tropisk frukt (persikor, mogen mango) som kombineras med inslag av honung och kryddor. Den kan dock sakna syra och fräschör vilket gör den till vad engelsmännen kallar för en acquired taste. 

Smaken i druvren Viognier är ofta fyllig, kraftull och kryddig med hög alkohol. Hos bra odlare (exempelvis Marcel Guigal) och från de bästa lägena är det ett av vinvärldens mest personliga och kraftfulla viner. 

Mat till Viognier

Viognier är också en perfekt matchning till feta ostar, som getost och blåmögelost. Denna druva fungerar också väl med kryddiga rätter, inklusive indiska curries och mexikanska rätter och andra kryddiga asiatiska rätter, men även grillad kyckling och skaldjur.

Viognier är en mångsidig druva som passar bra till många maträtter. Om du är intresserad av att prova på den, leta efter flaskor från Rhônedalen i Frankrike eller från Kalifornien, Australien eller Sydafrika. Oavsett var du hittar din Viognier, se till att servera den kyld till runt 10-12 grader Celsius för att få ut det mesta av dess subtila smaker.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du