Winefinders Wine Team väljer årets bästa viner 2019

Winefinders Wine Team är gänget som väljer ut alla flaskor som hamnar i butiken. Nu vill vi önska alla en riktigt god jul genom att summera våra favoritviner från 2019.
Varje år provar vi tusentals viner både i Sverige och utomlands. Här summerar vårt Wine Team 2019 med sina personliga favoriter från det gångna året!
- Winefinders Wine Team

 

Bakom det vi kallar för Winefinders Wine Team hittar du företagets största vinnördar. Det här är gänget som väljer ut producenterna och flaskorna som hamnar i butiken - från de enklaste rödtjuten till de dyraste prestigevinerna. Winefinders Wine Team provar tusentals viner varje år och tar bara in sådant som de tycker svarar upp mot teamets högt ställda krav på kvalitet.

Under 2019 har Winefinders Wine Team bestått av vinrådgivarna Peter Wallin och Robert Collin Jensen, inköparna Henrik Norén och Magnus Olsson samt vår content manager Magnus Ericsson. Här kommer deras respektive fem favoriter från året som gått. De viner som gav 2019s mest minnesvärda upplevelser. 

 

Peter Wallin - Vinrådgivare och personal shopper

1.  Carlo Revello e Figli Langhe Nebbiolo 2017, 199 kronor
Ett av de bästa Langhe Nebbioloviner jag har provat under 200 kr. Här får vi nebbiolos fina frukt och struktur i en otroligt charmig förpackning. 

2. Lismore Estate Vineyards Pinot Noir 2017, 369 kronor
Från en av de nya superstjärnorna i Sydafrika (vars vingård tyvärr totalförstördes i en brand i förra veckan). Det här är en förföriskt god Pinot Noir som bjuder på Nya Världens fina frukt och Gamla Världens härliga struktur. 

3. Domaine Chavy Chouet Bourgogne Blanc Les Femelottes 2018, 299 kronor
Även om priset gått upp ganska rejält så tycker jag ändå att det här är en otroligt prisvärd vit Bourgogne. Chavy Chouet är en rising star som tillhör de hetaste i Bourgogne just nu.

4. Domaine Michel Niellon Chassagne Montrachet 2017, 650 kronor
Michel Niellon är en topproducent i Bourgogne som relativt sett gör oerhört prisvärda viner. Här får vi citrus, krossade stenar, blommor och fat i en underbar kombination. 

5. Château Léoville-Barton 2016, 1 695 kronor
När bara det bästa är gott nog. Toppbordeaux från den sagolika årgången 2016 som även hamnade som nr 1 på Wine Spectators prestigefyllda lista Wine of the Year. Denna skulle man vilja fylla källaren med och glömma bort i minst 10 år.

 

Robert Collin Jensen - Vinrådgivare och personal shopper

1. Tenuta di Petrolo Boggina B 2017, 629 kronor
En trebbiano i lyxförpackning. Petrolo skapar ett mästerverk av denna annars så obetydliga druva. Kanske något stark på eken, men annars en mycket fin vinupplevelse.

2. Simonnet Febvre Chablis Grand Cru Les Clos 2016, 750 kronor
Jag älskar Chablis och detta var min absolut bästa Chablis-upplevelse under 2019. Komplex stil med mycket kropp och samtidigt otroligt elegant.

3, Hanzell Chardonnay 2013, 899 kronor
Coolaste chardonnayvinet i vår butik om man struntar i priset. En amerikanare med stor inspiration från Bourgogne och då kanske speciellt Corton-Charlemagne. Ett måste för alla som älskar chardonnay.

4. Egly-Ouriet Brut Tradition Grand Cru, 659 kronor
En trogen favorit som jag hade med även förra året. Ett vin i kraftfull stil från en av de verkliga hantverksproducenterna i Champagne.

5. Domaine Frederic Esmonin Clos Prieur 2015, 429 kronor
Bourgogne kan erbjuda både fantastiska och mindre bra upplevelser. Domaine Frederic Esmonin tillhör verkligen den förra kategorin och gör väldigt bra pinot noir. Söker du personlighet, stort djup, nerv och elegans så är det här en producent med framtiden för sig. Missa inte detta vin.

 

 

Magnus Ericsson - Content Manager och vinnörd

1. Bodega Chacra Sin Azufre Pinot Noir 2017, 429 kronor
Ärets största pinot noir-upplevelse kommer från Piero Incisa della Rocchetta i norra Patagonien. En osvavlad pinot som bjuder på sån ren frukt och härliga skogsaromer att det är svårt att inte bli lyrisk. Bästa årgången hittills och ett av de bästa pinot-vinerna i Nya Världen. 

2. Carlo Revello & Figli Barolo 2015, 349 kronor
Från vår nya superproducent i La Morra i Barolo. Ett resultat av en otroligt fin årgång och den makalösa utveckling som regionen genomgått de senaste decennierna. En väldoftande (rosor, körsbärskompott, tjära), blommig och juicig Barolo med både kraft och elegans. Drick nu eller spara i 10-15 år.

3. J.M. Goulard L´Eclatante Rosé de Saignée Brut 2014, 479 kronor
Damien Goulard gör en av de läckraste och mest speciella champagnerna i hela regionen (bara 700 flaskor görs av vinet). En rosé saignée på pinot meunier där druvskalen fått "blöda" tillsammans med musten. En mörkt rosa champagne som doftar bärskog (hallon, smultron och jordgubbar) men ändå är härligt torr och precis i smaken. Wow. 

4. Weingut Fritz Ekkehard Huff Rabenturm Riesling Trocken 2018, 299 kronor
Bästa årgången hittills av Rabenturm? Det är i alla fall den mest tillgängliga i unga år. Från ett av de bästa (okända) lägena i Rheinhessen - ett vin fyllt med solmogen härlig rieslingfrukt och en syra som kan fräscha upp och ta livet till oanade nivåer. Dessutom med en fantastisk längd i eftersmaken. 

5. Inní mer syngur hvitleysingur Syrah 2018, (ingår i lådan Goa Buteljer från Göteborg #2)
Årets överraskning kommer från Göteborg men druvorna (syrah) är tagna från vingården Morzelas i Saint Joseph. 45-åriga rankor. Endast hela klasar. Spontanjäst och vinifierat helt och hållet utan tillsatt svavel vilket har gett ett vin som har en lätt underbar förfinad doft/smak av violäng, charkuterier och mörka bär. Ett enda fat gjordes i Gamlestaden av det här vinet (300 flaskor) och det återfinns i vår låda från Wine Mechanics. 

 

Henrik Norén - Inköp

1. Champagne Boizel Blanc de Blancs 1996, 1 199 kronor
En mycket pigg gamling från den magiska årgången 1996! Mogen Champagne när den när som bäst.  

2. Tedeschi La Fabrisiera Valpolicella DOC Superiore 2016, 349 kronor
Finess, kraft och elegans samlat i senaste årgången av Tedeschis vingårdsbetecknade Valpolicella.

3. Montelvini Prosecco Superiore Asolo Millesimato Extra Brut 2018, 149 kronor
Prosecco sött och sliskigt? Glöm det, här har du en knastertorr årgångs-prosecco! 

4. Tenuta Nicosia Vulkà Etna Rosso 2017, 179 kronor
Ett skolexempel på en Etna Rosso till ett fantastiskt pris! Mineraliskt vulkanisk och juiceig på en och samma gång. 

 5. Bodega Aleanna El Enemigo Chardonnay 2017, 239 kronor 
Vinets medvetet reduktiva toner tillsammans med fatlagringen ger detta vin ett fantastiskt djup och en underbar komplexitet.

 

Magnus Olsson - Inköp

1. Domaine Blain-Gagnard Chassagne-Montrachet Bl. 1. Cru Morgeot 2015, 899 kronor
Få saker är hetare än Bourgogne och Blain-Gagnard gör några av min personliga favoriter. Här en klassisk och elegant chardonnay från Chassagne.

2. Weingut Moric Moric Blaufränkisch Reserve 2015, 389 kronor
Sjukt bra vin från en producent och en region som fler borde prova. Blaufränkish är Österrikes bästa blå druva - och vilka viner Roland Velich gör. 

3. Franck Pascal Fluence Brut Nature, 499 kronor
En av de bästa och mest personliga odlarchampagner som vi har i butiken. Franck Pascal gör smakrik men ändå otroligt elegant Champagne under devisen ”from heart for earth”.

4. Roche de Bellene by Nicolas Potel Collection Bellenum Bourgogne Chardonnay 2008, 299 kronor
Mer vit Bourgogne - den här gången en väldigt prisvärt och moget vin och ett måste för de som älskar vin med ålder.

5. Hanzell Pinot Noir 2012, 1299 kronor
Årets överraskning. Otroligt burgundisk Pinot Noir från USA och utan tvekan årets Pinot Noir-upplevelse för mig. Hade jag fått den blint hade jag gissat på Corton!

 

 

 

Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.