Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bodega Aleanna El Enemigo Chardonnay 2017

Bodega Aleanna El Enemigo Chardonnay 2017

Argentina, Mendoza, 750 ml, 14%

Ny årgång och ny 98 poängare. Dessutom med på James Suklings Top 100 över de bästa vinerna 2019. El Enemigo Chardonnay görs på druvor från en enda vingård som ligger i Luján de Cuyo, 1400 meter över havet, i Gualtallary där jordmånen är mycket kalkrik. Druvorna skördades i tre omgångar för att få en ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2017

Druvor

Chardonnay

Smaknotering

Stor och fruktig doft och smak med aromer av solmogna citroner, gula äpplen, mandel och kryddor. Vinet har en medelfylligt kropp, hög och frisk syra och en fruktig eftersmak.

Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC

Så tycker experterna

James Suckling
98 p "A tight and beautiful white with a dense palate of beautiful, ripe lemons and apples"

A tight and beautiful white with a dense palate of beautiful, ripe lemons and apples. Layered and refined with phenolic tension. Complex yeast and hints of oak and flor. Full body. Great length. 80 per cent flor-growth in barrel. Drink now

Tim Atkin
95 p "A boundary-pushing white for Argentina"

Jura was the influence and inspiration for this stunning Chardonnay, aged under flor. Leesy, racy, saline and yeasty, with a core of acidity, subtle oak and a long, tapering finish. A boundary-pushing white for Argentina. 2019-25.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Ny årgång och ny 98 poängare. Dessutom med på James Suklings Top 100 över de bästa vinerna 2019. El Enemigo Chardonnay görs på druvor från en enda vingård som ligger i Luján de Cuyo, 1400 meter över havet, i Gualtallary där jordmånen är mycket kalkrik. Druvorna skördades i tre omgångar för att få en ultimat mix av fräschör och mognad. De jäste sedan på 500-liters ekfat och lagrades med jästfällningen i 9 månader. Bara 20 procent av vinet genomgick den så kallade malolaktiska jäsningen som omvandlar den hårdare äppelsyran till mjölksyra. I 80 procent av ekfaten utvecklades ett tunt lager med jästceller (flor) som man bland annat ser i Jerez och Jura vilket ger en bloomig och lite kryddig sälta till vinet.

Producenten

El Enemigo är ett samarbete mellan Adrianna Catena, yngsta dottern till Nicolas och Elena Catena, och Alejandro Vigil som arbetar som chefsvinmakare på Bodega Catena Zapata, Argentinas främsta producent av kvalitetsviner. Med Ariannas bakgrund som historiker ville duon gå tillbaka till vintraditionen från när de första europeiska immigranterna anlände till Mendoza och försökte göra viner av samma höga, eller bättre kvalitet, än hemma i Europa. Vinerna skiljer sig därför från Catena Zapatas viner och är mer "europeiska" i stilen.

Alejandro arbetar särskilt hårt med att framhäva mineralitet i vinerna genom att experimentera med olika vingårdslägen på hög altitud i Lujan de Cuyo. Alejandro har en speciell kärlek för malbec och kanske i synnerhet cabernet franc, som han har skapat unika resultat med. Och kritikerna är eniga. Bodega Aleanna gör viner i absolut världsklass. Alejandro är dessutom den vinmakare som fått Argentinas första 100-poängare - hos Catena Zapata men också hos Bodega Aleanna med den monumentala Gran Enemigo Gualtallary Single Vineyard, Cabernet Franc 2013.

http://enemigowines.com/