Filtrera & anpassa

Viner från Rioja

På få ställen i vinvärlden har kontrasten mellan det moderna och det traditionella varit så stor som i Rioja DOCa, Denominacin de Origen Calificada, i norra Spanien. Området som fått sitt namn från den lilla floden Rio Oja som ligger i distriktet ...

Läs mer om Rioja i Spanien
Dölj atlas

Mer om viner från Rioja


På få ställen i vinvärlden har kontrasten mellan det moderna och det traditionella varit så stor som i Rioja DOCa, Denominación de Origen Calificada, i norra Spanien. Området som fått sitt namn från den lilla floden Rio Oja som ligger i distriktet. Här har man odlat vin sedan långt innan romarriket. Men det var två katastrofer i Frankrike som skapade den första riktiga boomen.

När mjöldaggen härjade i Bordeaux på 1850-talet flyttade många vinodlare söderut till Rioja. Med vinlusen på 1870-talet kom ännu fler som började göra vin och sprida sitt kunnande. När vinlusen sedan kom till Rioja ett par decennier senare flyttade många fransmän hem men några stannade och grunden var lagd för det som vi i dag känner som vindistriktet Rioja. Även om det tog lång tid innan området återhämtade sig.

De två världskrigen gjorde dock inget för att förbättra situationen. Vid mitten av förra seklet var området mer eller mindre bortglömt men när andra länders vinpriser började stiga på 1970-talet så var det många som återupptäckte distriktet. För många var Rioja länge liktydigt med spanskt vin och bilden dominerades av de långlagrade reserva- och gran reserva-vinerna som var ljust tegelröda i färgen, runda och silkeslena i munnen och som smakade gammalmodigt av torkad röd frukt, svamp, dill, läder och vanilj efter att ha legat åratal på amerikansk ek.

Men otroligt mycket har hänt under de senaste 20 åren i Spanien och Rioja. Idag är mångfalden och innovationslusten stor bland vinmakarna och de nya generationerna har influerats rejält av kollegor i andra delar av världen. Fokus på nya distrikt, ”nya” druvsorter och mer moderna smakpaletter gjorde att Rioja ett tag hamnade lite i skymundan för områden som Priorat och Bierzo. Men frågan är om inte vinerna från de tre distrikten Rioja Alavesa, Rioja Alta och Rioja Baja är bättre och mer intressanta än någonsin tidigare. Idag görs både supermoderna mörka viner med mer fruktsmak, mindre vaniljtoner (mer fransk istället för amerikansk ek) och tuffare syror men också traditionella viner med smak av utvecklad röd frukt, svamp och gammalt trä. Båda stilarna har sin charm och gillar man Rioja vill man ha gärna ha lite av båda.

l norr skyddas området från Atlantens kalla vindar av bergskedjan Sierra Cantabria. Jordmånen och klimatet skiljer sig emellertid från de olika deldistrikten.

I norra delen ligger Rioja Alavesa som gränsar till Navarra. Distriktet har den lättaste jorden med kalkrik lera och kalksten. Vingårdarna ligger dessutom ganska högt vilket bidrar till bra syranivåer i vinet. Och Alavesa gör också några av de mest eleganta och finessrika vinerna i Rioja.

I Rioja Alta i den västra delen av Rioja är klimatet och vingårdarnas läge ungefär detsamma som i Alavesa. Jorden är dock mer järnrik med mer alluviala (sand, lera och grus som avlagras i jorden när sjöar och floder översvämmas i nutid eller har översvämmats historiskt) inslag vilket ger mer koncentration till vinerna. Alta är det viktigaste distriktet både sett till kvantitet och kvalitet även om många föredrar Alavesa (många viner är dessutom blandningar från alla tre distrikten).

Slutligen Rioja Baja - som ligger öster om de två andra båda deldistrikten. Här ligger vingårdarna lägre och klimatet är mycket mer hett och torrt vilket ger mer rustika och alkoholrika viner.

Den dominerande druvsorten är tempranillo som dominerar odlingarna i Alavesa och Alta medan garnacha dominerar i Baja. Men tempranillo är ofta uppbackad av garnacha, mazuelo (carignan) och graciano. Det finns också några mycket gamla planteringar med cabernet sauvignon som till exempel Marques de Riscal använder i sina viner, men druvsorten får bara använas i “experimentellt syfte”.

Så gott som alla röda toppviner lagras en kortare eller längre tid på ekfat av amerikansk eller fransk ek (eller en kombination av de båda). Men tiden som vinerna ligger på fat har kortats rejält i takt med att kunderna vill ha mer primärfruktiga viner. Men det finns de som fortfarande gör traditionella viner med lång fatlagring.

Det mesta vinet är rött men det görs också en del vitt på druvsorten viura (även kallad macabeo) uppbackad av malvasia och garnacha blanca. Dessa viner är ibland fatlagrade. Rioja var det första distriktet som fick den nya högsta kvalitetsklassen DOCa/DOQ 1991 (sedan dess är det bara Priorat som också tilldelats DOCa/DOQ).

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du