Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Filtrera & anpassa

Vin med Tempranillo

Tempranillo är en blå druvsort med ett tjockt och tåligt skal som gör att druvan klarar av svårare klimat och kan ge viner med en intensiv färg, beroende på vilken vinmakning som används. Druvan har framför allt blivit känd genom kvalitetsvinerna ...

Läs mer om Tempranillo
Det finns fler viner i Premium!

Här hittar du de bästa vinerna från de bästa producentera.

Hämta Premiumviner
Dölj atlas

Mer om vin med Tempranillo

Tempranillo är en blå druvsort med ett tjockt och tåligt skal som gör att druvan klarar av svårare klimat och kan ge viner med en intensiv färg, beroende på vilken vinmakning som används. Druvan har framför allt blivit känd genom kvalitetsvinerna från Rioja i norra Spanien. I portugisiska Douro-dalen har den blivit en av de viktigaste druvorna för att göra portvin, men går då under namnet tinta roriz. När druvan odlas i Toro går den under namnet tinta de toro och i Ribera del Duero tinto fino. På senare tid har tempranillo även blivit allt populärare att odla i argentinska Mendoza, då den klarar det stundtals svåra och skiftande klimatet och ger lagringsdugliga kvalitetsviner.

Många menar att det är svårt att säga vilka karaktärsdrag som druvan egentligen har och vilka aromer som avslöjar att det är just en tempranillo i glaset. Snarare har det exempelvis blivit de sötaktiga vaniljtonerna från lagring på amerikanska ekfat som har kommit att förknippas med Rioja-vinerna. Det är dock något som håller på att förändras, och det märks tydliga trender bland vinodlarna i norra och mellersta Spanien att göra mer fruktdrivna viner som visar upp mer av den faktiska druvkaraktären. Då kommer tempranillos röda toner fram: jordgubbar, lite körsbär och med lagring kommer doft av kryddor, läder och tobak.

Viner gjorda på tempranillo passar ofta till kraftigare höstgrytor och sommarens grillade köttbitar, gärna kryddade med en rejäl dos av färska örter.