Filtrera & anpassa

Tempranillo

Den blå druvan Tempranillo har varit och är fortfarande en av Spaniens stora vinstjärnor, främst i landets mest kända vindistrikt Rioja där den är druvan framför andra. Rioja har under de senaste 20 åren genomgått ett generationsskifte som inneburit ...

Läs mer om Tempranillo
Dölj atlas

Mer om vin med Tempranillo

Den blå druvan Tempranillo har varit och är fortfarande en av Spaniens stora vinstjärnor, främst i landets mest kända vindistrikt Rioja där den är druvan framför andra. Rioja har under de senaste 20 åren genomgått ett generationsskifte som inneburit att det numera produceras Tempranilloviner i olika spännande stilar som framhäver druvans egen smak. 

Röda viner från Rioja var länge Spaniens största och viktigaste bidrag till vinvärlden och Tempranillo regionens främsta druva. Den är också en viktig del av Spaniens mest kända vin (och ett av världens dyraste och mest eftersökta viner) Vega Sicilia i Ribera del Duero.

Traditionell Rioja gjordes, och görs fortfarande, genom att lagra Tempranilloviner på fat av amerikansk ek, vilka ger vinet dominerande dofter och smaker av vanillin. I moderna Riojaviner däremot är druvan i fokus. Man lagrar vinerna oftare på fransk ek, eller andra eksorter, som inte påverkar vinet så mycket doft- och smakmässigt, eller använder sig inte av någon ek alls utan buteljerar vinet ungt och säljer det direkt. 

Tempranillo har kallats 'en spansk Cabernet Sauvignon'. eftersom man i Rioja ofta blandat den med Garnacha, Mazuelo och Graciano (precis som man blandat Cabernet med andra druvor i Bordeaux). I Penedès och Navarra har man traditionellt blandat den med Garnacha. Många så kallade 'flygande vinmakare' (vinmakare som gör vin i hela världen) har också experimenterat med blandningar av Tempranillo, Merlot och Monastrell. 

Tempranillo är en såpass viktig druva i Spanien att den återfinns i nästan vartenda vindistrikt under olika namn. I Ribera del Duero, sydväst om Rioja är den känd som Tinto Fino eller Tinto del Pais. Där ger den oftast viner som är kraftigare och fylligare än i Rioja.

I en av dagens trendigaste spanska vinregioner Toro, är den känd som Tinta de Toro, där vinerna har varit kända för att vara kraftiga och fruktigt uttrycksfulla. ?'ven där har en förändring skett och man går mot en vinstil som är mer elegant, stram och lagringsduglig. 

Söder om Madrid, i Valdepeñas, är den känd som Cencibel och blandas ofta med den gröna druvan Airén. I Manchuela kallas den Jancivera och i Katalonien Ull de Llebre, vilket betyder 'haröga'. 

På Iberiska halvöns andra stora land, Portugal, odlas Tempranillo i stort sett överallt. I norra Portugal kallas den Tinta Roriz och är viktig såväl i portviner som bordsviner, och i södra heter den Aragones. 

Utanför Europa hittar vi Tempranillo främst i Australien, där den trivs mycket bra. Vi kan förvänta oss en hel del spännande Tempranillo därifrån framöver. Druvan finns både i Nord- och Sydamerika, men det är ännu inga större produktioner. . På senare tid har Tempranillo dock blivit allt populärare att odla i argentinska Mendoza, då den klarar det stundtals svåra och skiftande klimatet och ger lagringsdugliga kvalitetsviner. 

Hur smakar Tempranillo?

Smakmässigt kan röda viner gjorda på Tempranillo skilja sig åt rejält.  Oftast brukar traditionella Tempranilloviner, särskilt de från Rioja, beskrivas som kryddiga och mustiga, med doft och smak av vanilj, dill, läder och mörka frukter som plommon. Det är dock enbart en vinstil av många. 

Tempranilloviner kan också vara fruktiga och strama, med dofter av mörka bär, torkade frukter och bär, samt söta kryddor eller juiciga och fylla med både röda och mörka bär.

I Ribera del Duero och Toro kan de vara riktigt kraftiga med rejäla tanniner och smaker av mörka frukter och bär, kakao och vanilj. De kan också ha lena tanniner och smaker av röda frukter och mörka bär.

Mat till Tempranillo 

Klassiska Tempranilloviner som Rioja passar fantastiskt bra till alla typer av kötträtter, särskilt grillat, stekt eller i grytform, gärna med örtkryddiga tillbehör. Proteinrika rätter överhuvudtaget är perfekta då tanninerna i Tempranillovinerna oftast är tydliga. Proteinerna och tanninerna gifter sig finfint med varann vilket leder till att tanninerna blir lenare och mjukare.  

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du