Filtrera & anpassa

Viner producerade i Alsace

Med 9 000 odlare och 16 000 hektar så omfattar Alsace AOP ett par procent av Frankrikes vingårdsareal. Distriktet sträcker sig från strax väster om Strasbourg i norr ner tio mil till Mulhouse i söder med Colmar som centralort. En mycket stor del den ...

Läs mer om Alsace i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Alsace


Med 9 000 odlare och 16 000 hektar så omfattar Alsace AOP ett par procent av Frankrikes vingårdsareal. Distriktet sträcker sig från strax väster om Strasbourg i norr ner tio mil till Mulhouse i söder med Colmar som centralort. En mycket stor del (den största) av produktionen görs av kooperativ och négocianter (handlare som köper in druvor och vin från odlare) och det är bara omkring 2 000 odlare som buteljerar sina egna viner under eget namn.

Men det är inte de många kooperativen som har satt området på kartan. Nej Alsace är känt för att göra några av vinvärldens bästa torra och söta vita viner - oftast druvrena - på druvsorter som riesling, gewurztraminer, pinot gris och muscat för att nämna det fyra så kallade ???ädla??? sorterna.

Läget är också perfekt för vinodling. Det är visserligen ett av Frankrikes nordligaste distrikt men också ett av de torraste där det ligger i skydd av den låga bergskedjan Vogeserna.

Historiskt har området ofta tillhört Tyskland och det tyska inflytandet märks inte minst på alla tyskklingande namn och att druvsorterna har en mer framträdande roll på etiketter än i något annat franskt distrikt. Under den senaste tyska tiden (1871-1919) producerades stora mängder billigt tyskt ???Rhenvin??? - och då var vinarealen dubbelt så stor som idag. Efter andra världskrigets förstörelse har vingårdarna till stora delar omplanterats. Men den traditionella dominansen av kooperativen består. ?'ndå är det de enskilda producenterna som gett området sitt rykte - producenter som Trimbach, Zind-Humbrecht, Josmeyer, Albert Mann och Marcel Deiss.

Jordmånen varierar rejält - med kalksten, slamjord, jordar med mycket järn, kisel, sand och lera. Vinlagen är upplagd så att det finns en basnivå - Alsace AOP. Ovanför denna finns drygt 50 lägen eller vingårdar som har grand cru-status - Alsace Grand Cru AOP. Dessa ligger oftast på de bäst solexponerade och magraste jordarna i den södra delen av distriktet. De får, med ett par undantag (en för druvren sylvaner och ett par för blandningar av olika druvor) bara göras av fyra druvsorter: riesling, gewurztraminer, pinot gris och muscat. Området har också ett eget mousserande vin - Crémant d??TAlsace AOP - som görs enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Och det är ett bubbel som kan vara riktigt bra.

Förutom dessa grundnivåer i lagstiftningen finns det två specialbeteckningar. En för sött vin gjort på sent skördade druvor - Vendange Tardive AOP. Och en - Séléction de Grains Nobles AOP - för vin gjort på druvor som angripits av mögelsvampen botrytis cinerea - ädelröta - vars angrepp koncentrerar sockret i druvorna och får en hel del vätska att avdunsta. Detta ger viner som oftast är intensivt söta och sammansatta i smaken. Det är två av vinvärldens mest speciella viner med lager på lager av smaker och komplexitet.

De två sistnämnda kategorierna är alltså söta - men för andra viner finns det ingen indikator på om vinet är knastertorrt eller har en tydlig restsötma (men en lagstiftning om att torra viner måste ha ordet ??osec??? på etiketten är på gång). De senaste åren har trenden gått åt torrare viner men fortfarande kan många Alsaceviner, framförallt om de är gjorda på pinot gris eller gewurztraminer, ha en tydlig restsötma.

Alsace är också känt för att vara födelseorten för biodynamisk framställning med ekologisk odling av druvorna utan kemiska bekämpningsmedel (pesticider) och konstgödsel samt användande av olika naturliga preparat i förebyggande syfte. Av kvalitetsproducenterna är det många som konverterat sitt jordbruk till biodynamik de senaste decennierna. Domaine Zind-Humbrecht var en av pionjärerna men också Marcel Deiss, Josmeyer och Albert Mann jobbar biodynamiskt.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du