Filtrera & anpassa

Viner från Provence, Frankrike

Provence sträcker sig från ost/sydost om Rhne till Nice nära den italienska gränsen och vinodlingarna tillhör de äldsta i Frankrike. Området var länge fattigt och inriktade sig tidigt på viner för masskonsumtion. Men mot slutet av 1900-talet ...

Läs mer om Provence i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Provence


Provence sträcker sig från ost/sydost om Rhône till Nice nära den italienska gränsen och vinodlingarna tillhör de äldsta i Frankrike. Området var länge fattigt och inriktade sig tidigt på viner för masskonsumtion. Men mot slutet av 1900-talet utvecklades turistnäringen och närheten till Medelhavet har gjort att Provence idag står lite för fransmännens version av La Dolce Vita. På välståndet följde också en inriktning mot kvalitetsviner.

Regionen är framförallt känd för sina roséviner som står för närmare 80 procent av produktionen. Klimatet är hett och torrt och området domineras av magra steniga jordar. På senare år har även de röda vinerna fått ett välförtjänt rykte om sig att vara riktigt bra - främst då från det klassiska rödvinsdistriktet Bandol.

Fram till 1970-talet fanns endast fyra distrikt med egen appellation eller ursprungsbeteckning. Nu finns åtta.

1955 fick Provence som andra och enda distrikt i Frankrike en klassificering av sina egendomar (det andra distriktet med ett sådant system är Bordeaux – Bourgogne och Alsace klassificerar vingårdar och inte enskilda egendomar). Det finns 14 sådana cru classés. Dessa är:
Château de Brégançon i Bormes-les-Mimosas, Clos Cibonne i Le Pradet, Château du Galoupet i La Londe-les-Maures, Domaine du Jas d'Esclans i La Motte, Château de Mauvanne i Hyères, Château Minuty i Gassin, Clos Mireille i La Londe-les-Maures, Domaine de Rimauresq i Pignans, Château de Roubine i Lorgues, Château Ste. Marguerite i La Londe-les-Maures, Château St. Maur i Cogolin, Château Ste. Roseline i Les Arcs och Château de Selle i Taradeau.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du