Filtrera & anpassa

Vin från regionen Jura

Från doldis till superstjärna. Få franska vinregioner är hetare än Jura.Jura var länge ett lite bortglömt och undanskymt vinområde i Frankrikes östra bergiga delar, inklämt mellan Bourgogne i väster och Schweiz i öster. Regionen drabbades hårt av ...

Läs mer om Jura i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Jura


Från doldis till superstjärna. Få franska vinregioner är hetare än Jura.

Jura var länge ett lite bortglömt och undanskymt vinområde i Frankrikes östra bergiga delar, inklämt mellan Bourgogne i väster och Schweiz i öster. Regionen drabbades hårt av vinlusen i slutet av 1800-talet och vinarealen krympte rejält. Idag finns knappt 2 000 hektar (ungefär en tiondel av vad som fanns innan vinlusen) men arealen ökar stadigt. Och frågan är om det finns något vinområde som har varit hetare i Frankrike de senaste fem-tio åren?

Och det är kanske inte så konstigt. I en tid där vinkonsumenter ständigt jagar nya upplevelser och nya vinstilar står de traditionsrika vinerna från Jura för något speciellt. Det kan handla om de medvetet oxiderade vinerna - Vin de Voile - viner som lagrats på fat utan upptoppning och som därmed fått både ett täckande lager av jästceller (jämför med med sherryns flor) och en del oxideringstoner. Eller så kallade Vin de Ouillé - viner som fått faten upptoppade med nytt vin allteftersom mängden vätska avdunstat under fatlagringen.

Jura sträcker sig 80 kilometer från norr till söder och omfattar fem huvudsakliga appellationer eller distrikt. Jordmånen påminner en hel del om den i Bourgogne med mycket kalksten och en del märgel men klimatet är generellt sett lite svalare och vinerna har en slankare och lite lättare profil än i Bourgogne. Här görs både rött vin på druvsorter som trousseau, poulsard, pinot noir samt vitt på savagnin och chardonnay. Chardonnay blandas ofta med den högst personliga savagnin - en druva som har en nästan vild syra och ett rejält citrusbett men också nötiga toner av hasselnötter.

Det är också savagnin (och ibland även chardonnay) som har varit den viktigaste ingrediensen i det historiskt sett mest kända vinet från Jura - vin jaune - eller det gula vinet. Vin jaune är ett Vin de Voile som lagrats utan upptoppning och där det bildats ett jästlager (voile)  ovanpå ytan. Det påminner lite om sherry men har en mycket friskare syra och är inte förstärkt och därför inte ett starkvin. Det mesta kända vinet är Château Chalon AOP (som måste vara gjort på 100 procent savagnin) som lånar sitt namn efter byn med samma namn. Château Chalon-viner måste lagras i minst 60 månader på fat under jästlagret och det färdiga vinet (som tappas på en traditionell 62 centiliters flaska) kan lagras i decennier på grund av att vinet är delvis oxiderat och den friska syran hos savagnin. Vinet har en smak som inte är för alla - men vinerna är fantastiska ackompanjemang till bland annat krämiga rätter med fisk och fågel.

På senare tid har de mer burgundiskt inspirerarade vinerna på chardonnay och pinot noir fått ett lyft. Det här är Vin de Ouillé som saknar de oxidativa tonerna och istället är mer moderna i smaken och fräscha i smaken. Särskilt de vita chardonayvinerna har visat sig hålla en kvalitet som utmanar vinerna från Bourgogne och det till ett mycket mer attraktivt pris.

De absolut viktigaste appellationerna eller distrikten är Arbois AOP i norr och Côtes de Jura AOP. Den senare omfattar 105 kommuner från norr till söder och är mest är känt för sina vita viner (inklusive vin jaune).

Arbois är det mest kända distriktet när det gäller kvalitetsviner och här gör man både vitt, rosé och rött vin. Poulsard är Arbois mest planterade blå druva som ger ljusa, mjuka och runda viner med mycket smak av hallon, jordgubbar och ibland med lite animaliska toner. Trousseau är mer ovanlig och ger röda viner med djupare färg och mer struktur, men också den har en härlig bärighet och kan få lite animaliska toner.

Crémant de Jura AOP är ett annat viktigt distrikt eller ursprungsbeteckning som precis som Côtes de Jura täcker 105 kommuner från norr till söder och betecknar mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska och på de tidigare nämnda druvorna (gröna och blå). Den skapades så sent som 1995 men man har gjort bubblande vin i Jura sedan 1700-talet.

L'Etoile i söder är ett litet distrikt på bara 75 hektar runt staden med samma namn. Namnet, ??ostjärnan???, kommer från de stjärnformade fossila avlagringarna som finns i de kalkstensrika jordarna (alternativt de fem kullarna som bildar ett stjärnmönster runt staden). Här är det chardonnay som är druvsorten par excellence och de vita vinerna påminner också om chardonnayvinerna från Chablis i norra Bourgogne som har en liknande jordmån. Savagnin används också i L??TEtoile för att göra vin jaune.

Förutom de torra vita vinerna, vin jaune, crémant, rosé och rött vin är Jura också känt för vin de paille - eller stråvin. Vinet görs på torkade druvor (i första hand av savagnin, chardonnay och poulsard men även trosseau förekommer). Druvorna skördas tidigt när de fortfarande har rejält med syror och får sedan torka (traditionellt på stråbäddar men nu oftast i plastbackar i vindsutrymmen eller lagerlokaler) i månader innan de de pressas. Efter den långsamma jäsningen lagras vinet i minst tre år (och ett minimum av 18 månader på ekfat) innan det buteljeras. Resultatet är ett halvsött till sött vin med smak av torkad frukt som har en otroligt lång lagringspotential.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du