Filtrera & anpassa

Viner från Corse, Frankrike

11 kilometer norr om Sardinien ligger Frankrikes medelhavsö - Korsika eller Corse. Här har det funnits vinodlingar sedan feniciernas tid 500 år före vår tideräkning. I modern tid fick ön en stor inflyttning av vinodlare från Algeriet när landet blev ...

Läs mer om Corse i Frankrike

Vi har tyvärr inga viner från den angivna regionen/distriktet, men du kan hitta andra populära viner här nedanför.

Populära viner hos Winefinder

Tyvärr har vi just nu inga viner i butiken som matchade din sökning. Kanske något av våra mest populära viner kan vara av intresse?

Dölj atlas

Mer om viner från Corse


11 kilometer norr om Sardinien ligger Frankrikes medelhavsö - Korsika eller Corse. Här har det funnits vinodlingar sedan feniciernas tid 500 år före vår tideräkning. I modern tid fick ön en stor inflyttning av vinodlare från Algeriet när landet blev självständigt och mellan 1960 och 1970 mångfaldigades vinarealen.

Ön har ett varmt medelhavsklimat och geologin domineras av bergstoppar som stiger till 2 700 meter över havet. De flesta vinodlingarna är belägna vid kusterna där det finns mängder av olika mesoklimat. Druvsorterna är ungefär desamma som i Provence med grenache, cinsault, carignan, ugni blanc och rolle (som ibland kallas malvoise de corse). De blå lokala druvsorterna niellucciu (sangiovese) och sciacarello (italiens och Toscanas mammolo) är också vanliga.

Vin de Corse AOP står för ungefär hälften av allt vin som görs på Corsica. Här finns fem underdistrikt: Vin de Corse-Coteaux du Cap Corse (för sött vitt på muscat och aleatico), Vin de Corse-Calvi gör rött, vitt och rosé. Vin de Corse-Porto Vecchio, Vin de Corse-Figari och Vin de Corse-Sartène är de andra tre.

I nordöstra hörnet ligger Patrimonio AOP som producerar mestadels rött från den lokala druvsorten nielluccio. Ajaccio i sydvästra delen av ön runt staden Ajaccio gör medelfylliga rödviner (och en del rosé) som domineras av sciacarello och vitt på ugni blanc och vermentino. Slutligen görs sött vitt vin på muscat där jäsningen avstannas med vinsprit (som vid tillverkningen av sött portvin), så kallad Vin Doux Naturel, under beteckningen Muscat de Cap Corse.   

Fortfarande är Korsika rätt okänt för den vanlige vinkonsumenten men allt fler vinkritiker och sommelierer på välkända restauranger har börjat uppmärksamma vinerna från ön. Mest uppmärksamhet har kanske de personliga och smakrika rödvinerna på druvsorten niellucio från Patrimonio fått - viner som inte direkt påminner om Toscanas Chianti trots att druvsorten niellucio alltså ska vara densamma som sangiovese. Nej nieullucioviner är när de är som bäst mer mineral- och jordsmakande och komplext aromatiska med en lite funkig ton.

Även de parfymerade, eleganta och komplexa vinerna på sciacarello från öns södra delar har rönt stort intresse och fått smeknamnet Korsikas “pinot noir”.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du