Filtrera & anpassa

Viner från Vosne-Romanée, Frankrike

Frågan är om det finns något mer mytomspunnet distrikt i världen än Vosne-Romanée AOP i Cöte de Nuits strax söder om Clos de Vougeot Med sina sex grand cru-vingårdar för röda viner på pinot noir har området en särställning - särskilt eftersom två av ...

Läs mer om Vosne-Romanée i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Vosne-Romanée


Frågan är om det finns något mer mytomspunnet distrikt i världen än Vosne-Romanée AOP i Cöte de Nuits strax söder om Clos de Vougeot? Med sina sex grand cru-vingårdar för röda viner på pinot noir har området en särställning - särskilt eftersom två av dessa producerar världens kanske dyraste viner: La Romanée-Conti AOP och La Tâche AOP. Eleganta, strukturerade och långlivade viner med en oslagbar finess, kraft och komplexitet - pinot noir-druvans allra bästa uttryck. Övriga grand-cruer - La Romanée, La Grande Rue, Romanée-Saint-Vivant och Richebourg - ligger inte långt efter.

Mycket ligger förstås i exklusiviteten. Om Clos de Vougeot är den största grand cru-vingården med sina 50 hektar är La Romanée den minsta på 0,8 hektar (ja den minsta enskilda AOPn i Frankrike och producerar bara 300 lådor vin) följt av La Grande Rue (1,65 hektar) och Romanée Conti 1,76 hektar (600 lådor vin). Den sistnämnda är tillsammans med La Tâche (5,08 hektar) två av världens dyraste och mest eftersökta viner och så kallade ”monopole”-vingårdar - de ägs helt och hållet av Domaine de La Romanée Conti.

De bästa vingårdarna ligger ihopklämda mitt på sluttningarna väster om byn Vosné-Romanée där jordmånen är lite tunnare och magrare. Bäst är den där märgel möter kalksten, grus och lera.

Kommunen har en mängd mycket bra premier crus-lägen (15 om man inkluderar 2 från grannkommunen Flagey-Échezeaux som också får säljas som Vosne-Romanée Premier Cru). Dessa säljs antingen som Vosne-Romanée Premier Cru plus vingårdsnamnet eller bara som Vosne-Romanée Premier (i vilket fall man får blanda viner från olika lägen). De bästa inkluderar Malconsorts (precis söder om La Tâche) och Les Suchots. På det hela taget så är det svårt att hitta dåligt vin i Vosne-Romanée.

Grannkommunen Flagey-Échezeaux öster om Vosne-Romanée och Vougeot har två grand cruer - Échezeaux AOP (35 hektar) och Grands Échezeaux AOP (knappt 9 hektar) men de räknas oftast som tillhörande Vosne-Romanée. Samma sak gäller kommun/villagevinerna och premier cru-vinerna som säljs som Vosne-Romanée AOP.

Som i många andra kommuner tillåter man upp till 15 procent vita/gröna druvor i det röda vinet (chardonnay, pinot blanc och pinot gris) men det är ytterst sällsynt att någon utnyttjar den möjligheten.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du