Mer om viner från Lucien le Moine
Sedan år 1999 köper det lilla exklusiva négocianthuset Lucien Le Moine in viner från premiere crus och grand crus i Côte d’Or, Bourgogne - vilka producenter man handlar med är en välbevarad hemlighet. Mannen bakom varumärket heter Mounir Saouma, till sin hjälp har han partnern Rotem Brakin. Varje år väljer Saouma och Brakin omsorgsfullt ut vin från de allra bästa cru-lägena i varje vinby. De tar bara en till tre fat från varje utvalt cru, motsvarande maximalt 900 flaskor. De vita vinerna köps in som druvjuice som de sedan själva jäser till vin. De röda vinerna köps däremot in som färdiga viner vilka läggs på Lucien Le Moine’s egna fat för omsorgsfull mognad. Faten är i sig ett eget fantastiskt kapitel då de är rostade och tillverkade helt för hand av en vän till paret. Materialet kommer uteslutande från ekskogarna i Jupilles, Loire, vilket har valts ut på grund av sin neutralitet. All produktion utförs hantverksmässigt av paret i vinhusets lilla 1700-talskällare i Beaune. Produktionen varierar från år till år, beroende på underlaget, men det lilla négocianthuset har en övre gräns på maximalt 100 fat per år, vilket motsvarar 30 000 flaskor! Själva buteljeringen görs alltid precis efter fullmåne då förehållandena sägs vara de ultimata med tanke på gravitationen. Den lite högre halten av koldioxid i Saouma’s viner gör att tanniner framhävs hos framför allt de unga vinerna. Därför rekommenderar Sauoma att alla deras viner dekanteras före servering - speciellt om man vill konsumera vinerna redan inom två till tre år efter att de släppts på marknaden.
Produktionen har, inte helt oväntat, väckt ett enormt intresse bland världens främsta vinexperter, vinskribenter och, framförallt, vinälskare.