Filtrera & anpassa

Viner från Saint-Estèphe, Frankrike

Saint-Estphe AOP är den nordligaste av de sex kommunappellationerrna eller distrikten i Haut-Médoc och ligger precis norr om Pauillac. Saint-Estphe har de kanske tuffaste och mest rustika av Bordeauxs stora viner - åtminstone i ungdomen och när det ...

Läs mer om Saint-Estèphe i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Saint-Estèphe


Saint-Estèphe AOP är den nordligaste av de sex kommunappellationerrna eller distrikten i Haut-Médoc och ligger precis norr om Pauillac. Saint-Estèphe har de kanske tuffaste och mest rustika av Bordeauxs stora viner - åtminstone i ungdomen och när det gäller de bästa egendomarna. De delar smakprofil med de övriga vinerna från vänstra stranden med mycket smak och inslag av mörka bär (svarta vinbär, björnbär, plommon), cederträ, blyerts och lite multna löv (och ibland med ett angenämt inslag av bondgård/stall). Men de bästa behöver en fem-tio år för att mjukna och rundas av.

Distriktsbestämmelserna gäller röda viner gjorda på en blandning av cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, petit verdot och carmènere i olika proportioner. Men vinerna tenderar att domineras av cabernet sauvignon. Jordmånen varierar en hel del med generellt lite tyngre lerjordar i norr och mer väldränerat grus i söder. Château Cos d’Estournel i söder har en exceptionellt bra jordmån med sydliga sluttningar bestående av djupa grusbäddar.

De röda vinerna görs på traditionellt sätt med jäsning på rostfritt stål, cementtankar, keramiska tankar eller på träkar. Antingen med naturlig eller tillsatt jäst. Så gott som alla röda viner av kvalitet lagras en tid på klassiska franska ekfat (normalt mellan 6-20 månader).

Fem av egendomarna i Saint-Estèphe klassificerades i1855-års klassificering och två av dessa har en särställning. Det är andra-cruerna Château Cos d’Estournel och Château Montrose. De följs av Château Calon-Ségur (3e cru), Chaâteau Lafon-Rochet (4e cru) och Château Cos Labory (5e cru). Andra kända producenter är cru bourgeois-slotten Château Phélan Ségur, Château Les Ormes de Pez och Château Haut-Marbuzet.  

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du