Filtrera & anpassa

Viner från Ribera del Duero, Spanien

Ribera del Duero DO, Denominacin de Origen, är regionen Castilla y Léons mest kända DO och vin. Det är fylligt, kraftigt och kryddigt - lite grann som en Rioja på steroider - med smak av mörka bär, tobak och rostade ekfat. Precis som i Rioja är det ...

Läs mer om Ribera del Duero i Spanien
Dölj atlas

Mer om viner från Ribera del Duero


Ribera del Duero DO, Denominación de Origen, är regionen Castilla y Léons mest kända DO och vin. Det är fylligt, kraftigt och kryddigt - lite grann som en Rioja på steroider - med smak av mörka bär, tobak och rostade ekfat. Precis som i Rioja är det druvsorten tempranillo som dominerar de röda vinerna från området (det görs även lite vitt på albillo). Tinto fino, som druvsorten kallas i Ribera, blandas ibland ut med lite cabernet sauvignon, merlot eller malbec (men de sistnämnda får inte planteras i nya vingårdar) - men majoriteten av vinerna görs idag på 100 procent tempranillo och den täcker 85 procent av vinmarkerna (följt av garnacha som andradruva).

Ribera del Duero är ett av fler vindistrikt som ligger utmed floden Duero som flyter igenom både Spanien och Portugal (i Portugal byter den namn till Duoro). Distriktet ligger på en högplatå där vingårdarna ligger på 750-900 meters höjd över havet. Klimatet är ett ganska torrt och kontinentalt med mycket sol och långa heta somrar, med temperaturer uppemot 40°C och stränga vintrar där temperaturen kan nå ner mot -18°C. Temperaturvariationen mellan dag och natt är också stor vilket ger viner med mycket syror, tanniner och smak.

Det har producerats vin i Ribera del Duero i tusentals år men den moderna vinhistorien är ganska ny. Distriktet instiftades som Denominacion de Origem, eller DO, så sent som 1982 och fram till slutet av 1900-talet var distriktet egentligen bara känt för en enda kvalitetsproducent - Vega Sicilia. Bodegan grundades 1864 och var redan från början inspirerad av Bordeaux. Sedan dess har Vega Sicilia haft planteringar av, förutom tempranillo, cabernet sauvignon och merlot. Huvudvinet Unico är en Gran Reserva på ungefär 80 procent tempranillo och 20 procent cabernet sauvignon som förr lagrades i minst tio år på fat innan det buteljerades. Vinet lagras också i dag i uppemot tio år eller mer innan det släpps på marknaden men inte alls lika länge på ekfat (utan proportionerligt längre tid på flaska).

Vega Sicilia har haft många storhetstider men en av de främsta, och som också gav egendomen och Ribera del Duero internationellt rykte, var under vinmakaren Mariano Garcia 1966-1996. Egendomen har också fungerat som inspiratör åt andra egendomar i området (som Alejandro Fernandez som startade Pesquera 1972 och som blev den andra egendomen som nådde legendarisk status i området). Vega Sicilia har också fungerat som plantskola och avknoppare inte minst genom Mariano Garcia som har varit med att starta upp Bodegas Aalto och återupprättat familjeegendomen Bodegas Mauro till kultstatus. Andra superstjärnor i området inkluderar Dominio de Pingus och Sei Solo.

Som vin betraktat har Ribera del Duero dock mer gemensamt med de mörka, fylliga, täta och sträva rödvinerna från andra sidan gränsen i portugisiska Douro. Samma flod och samma steniga schistrika jordmån formar vinrankorna i både Portugal och Spanien. Hög höjd och stora temperaturskillnader mellan dag och natt ger druvor med mogen frukt och friska syror. Ribera del Duero var föreslagen (eller ryktades) att bli Spaniens tredje DOCa - eller Denominación de Origen Calificada 2008 - men området är fortfarande “bara” en DO.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du