Filtrera & anpassa

Viner från Nuits-Saint-Georges, Frankrike

Nuits-Saint-Georges är huvudorten i Cte de Nuits och ligger cirka 20 km norr om Beaune. Här finns inga grand cru-gårdar, men däremot inte mindre än 41 premier cru inklusive de i Prémaux av bra kvalitet som gör lite rustika viner som påminner en hel ...

Läs mer om Nuits-Saint-Georges i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Nuits-Saint-Georges


Nuits-Saint-Georges är huvudorten i Côte de Nuits och ligger cirka 20 km norr om Beaune. Här finns inga grand cru-gårdar, men däremot inte mindre än 41 premier cru (inklusive de i Prémaux) av bra kvalitet som gör lite rustika viner som påminner en hel del om vinerna från Chambertin. De är mörka i färgen, relativt fylliga och kan ha en lite viltaktig ton med inslag av mörka bär och kryddor. Även grannkomunnen Prémaux-Prissey säljer sina viner som Nuits-Saint-Georges AOP.

Några av de bästa vingårdarna ligger högst upp på kullen i väster strax söder om Vosne-Romanée där jorden innehåller lera, kalk och grus. Vid själva byn blir jorden tyngre och med mer inslag av lera och vinerna härifrån har inte samma elegans. Däremot blir kvaliteten bättre igen i söder runt Prémaux där grus, sand och märgel ovanpå kalksten ger en bättre terroir för pinot noir. Premier Cruerna säljs antingen som Nuits-Saint-Georges Premier Cru + vingårdsnamnet eller bara som Nuits-Saint-Georges Premier Cru (och då får det innehålla en blandning från olika lägen).

Det mesta vinet som görs i Nuits-Saint-Georges är rött (bara 3 procent vitt på framförallt chardonnay). Som i många andra kommuner tillåter man upp till 15 procent vita/gröna druvor i det röda vinet (chardonnay, pinot blanc och pinot gris) men det är ytterst sällsynt att någon utnyttjar den möjligheten. För vitt vin är både chardonnay och pinot blanc tillåtna druvsorter men så gott som allt vitt vin är gjort på chardonnay.

Här görs också en hel del enklare vin som säljs som Côtes de Nuits-Villages AC och 19 kommuner väster om Nuits-Saint-Georges kan sälja sitt vin som Hautes Côtes de Nuits AOP. Ingen av de två appellationerna når upp till standarden hos Nuits-Saint-Georges.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du