Filtrera & anpassa

Vita viner från Coastal Region, Sydafrika

Coastal Region är hjärtat av den sydafrikanska vinindustrin och här finns närmare hälften av all vinareal i landet. Området täcker de flesta av de mest kända distrikten och wardsen från Swartland och Darling i norr till Cape Point och Constantia i ...

Läs mer om Coastal Region i Sydafrika
Dölj atlas

Mer om viner från Coastal Region


Coastal Region är hjärtat av den sydafrikanska vinindustrin och här finns närmare hälften av all vinareal i landet. Området täcker de flesta av de mest kända distrikten och wardsen från Swartland och Darling i norr till Cape Point och Constantia i söder, Stellenbosch, Paarl och Franschhoek i öst.

Det var också här som den sydfrikanska vinhistorien startade med det holländska ostindiska kompaniet och Jan van Riebeek som planterade de första vingårdarna på 1650-talet. Landets andre guvernör Simon van der Stel (som givit namn åt Stellenbosch) grundade en vingård i Constantia 1679. Kort därefter blev landet världskänt för sina söta viner gjorda på bland annat muscatdruvan (muscat de frontignan eller muscat blanc à petits grains), i distriktet Constantia söder om Kapstaden.

Området påverkas och formas av Atlanten i väster, Bolandbergen i öst och Hottentot Hollands bergen i söder, som skyddar mot de kalla havsvindarna. Här och var sticker andra enskilda berg upp och skapar speciella mikroklimat som Pardeberg, Paarl Rock och Simonsberg.

Området är varmt men blåsigt. Svala havsbrisar blåser in med välbehövlig svalka från Antarktis och bidrar till stora skillnader mellan dag- och natt-temperaturer. Men här finns en mängd olika mesoklimat och jordmåner som ger en mängd olika vinstilar. Havets påverkan avtar ju längre inåt landet man kommer (Paarl, Tulbagh och Franschoek) men här har bergen och vingårdarnas höjd en liknande effekt.

Coastal Region överlappar också delvis Boberg Region som är en övergripande ursprungsbeteckning för starkviner som kommer från Paarl, Franschhoek, Wellington och Tulbagh.