Filtrera & anpassa

Söta viner

Sött vin är en bred kategori vin som alla har det gemensamt att det har mer eller mindre restsocker socker som inte förvandlats till alkohol vid jäsningen i det färdiga vinet. De söta vinerna varierar i stil från vita halvtorra-halvsöta, ganska lätta ...

Läs mer om Söta viner
Dölj atlas

Söta viner


Sött vin är en bred kategori vin som alla har det gemensamt att det har mer eller mindre restsocker (socker som inte förvandlats till alkohol vid jäsningen) i det färdiga vinet. De söta vinerna varierar i stil från vita halvtorra-halvsöta, ganska lätta viner till röda portviner och nästan trögflytande vita muscatviner som kan ha flera hundra gram restsocker i sig. Vinerna görs nästan alltid på sent skördade druvor (ju senare skörd desto mer potentiellt socker i druvorna) men med lite olika framställningsmetoder.

Här är några av de vanligaste söta vinerna:
Sauternes, Trockenbeerenauslese och liknande viner

Det här är viner som blivit världsberömda genom de söta vinerna som framställs i distriktet Sauternes i Bordeaux och via de långlivade söta och friska vinerna från Rhein och Mosel i Tyskland.

I Sauternes görs vinerna oftast på en blandning av druvsorterna sémillon och sauvignon blanc som skördas sent på säsongen när druvorna nått full mognad och fått ett koncentrerat sockerinnehåll. Under gynnsamma år utvecklas en mögelsvamp i vingården - botrytis cinerea som också kallas för 'oädelröta'. Svampen sätter sig på skalen och perforerar dem med tunna filament. Druvornas sockerinnheåll koncentreras genom att vatten avdunstar och smakkompositionen i druvorna förändras av svampens verkan. Resultatet blir i de bästa fall ett sött vitt vin i världsklass, som både har en överdådig smak och friskhet. Viner som dessutom kan lagras i decennier.

Liknande viner görs även i Alsace (kallade Vendange Tardive och Sélection de Grains Nobles) men även i Nya Världen (då ofta med druvsort och tilläggsnamnet 'Late Harvest' eller 'Noble Rot') på etiketten.

I tysk och österrikisk vinproduktion är det framförallt druvsorten riesling som förknippas med söta viner på ädelrötade druvor och viner som Beerenauslese och Trockenbeerenauslese. Det är viner med hög syra och lång lagringspotential.

Söta muscatviner

Söta viner gjorda på olika typer av sent skördade muscatdruvor tillhör de vanligaste söta vinerna i världen. Dessa är sällan gjorda på druvor som drabbats av ädelröta men de kan vara gjorda som starkvin genom att man tillsätter vinsprit för att avstanna jäsningen. Eftersom jäsningen upphör så blir vinerna söta men har ändå en lite högre alkoholhalt på grund av uppspritningen. Här hittar vi viner som Moscatel de Sétubal, Vin Doux Naturel (som även görs på andra druvor än just muscat) och Australiens Liqueur Muscat. Muscatviner görs ibland också på torkade druvor (en process som också koncentrerar sockerinnehållet i druvorna). Här hittar vi vintyper som passito och vin de paille (som också de kan göras på andra druvor än muscat).

Muscat är också den vanligaste druvan att göra sött mousserande vin på - bland annat i Piemonte (Asti Spumante och Moscato di Asti).

Portvin

Portvin är förstärka eller uppspritade viner som görs i Dourodalen i Portugal. De allra flesta är röda och söta men det finns även vita och lite torrare varianter. Druvorna skördas sent med högt sockerinnehåll och börjar jäsa, precis som när man gör ett vanligt rödvin. Sedan avstannas jäsningen med hjälp av neutral vinsprit. Slutresultatet är ett starkvin med mycket smak, garvsyra och mycket sötma. Portvin finns i en mängd olika stilar (läs mer under Portugal) och tillhör världens mest lagringståliga viner.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du